Somboru, Deronjama i Odžacima u pohode

07. November 2018

Veoma topli novembrski dani i dobro raspoloženje bili su dovoljan razlog da u nedelju, 4. novembra 2018. godine, Društvo srpsko-indonežanskog prijateljstva NUSANTARA organizuje izlet za članove, prijatelje, diplomate i službenike Ambasade Republike Indonezije do zapadnobačkog okruga: Sombora, Deronja i Odžaka.

Zahvaljujući gradonačelnici Sombora Dušanki Golubović, vrata gradske uprave – zgrade županije, bila su širom otvorena, te su članovi NUSANTARE, u pratnji lokalnog turističkog vodiča Mileta Vojnovića, imali priliku da čuju istorijat Sombora i priču o njegovim kulturno-istorijskim znamenitostima, ali i o bogatstvu njegovog građanskog suživota. Vodič je predstavio i crtež „Sombor viđen očima ptice“, arhitekte Branislava Jovina, koji je više od godinu dana intenzivnog rada stvarao svoje umetničko-remek delo. Delo predstavlja sintezu urbanizma, inženjerstva i umetnosti. Nacrtao je 15.000 objekata grada Sombora. Crtež je postavljen u zgradi Županije, a na crtežu se vidi bogatstvo somborskog zelenila – Sombor je najzeleniji grad u Srbiji, i jedan od najzelenijih na širem prostoru centralne i jugoistočne Evrope.



Ono što svakako čini ovu gradsku kuću posebnom, u odnosnu na ostale zvanične gradske kuće, svakako je nadaleko čuvena slika „Bitka kod Sente“ Ferenca Ajzenhuta, koja je najveća umetnička slika, ulje na platnu iz jednog dela u Srbiji. Ovo je bila prilika da se gosti podsete i svih znamenitih ličnosti koje su ostavile trajan pečat na istoriju i kulturni razvoj grada, kao što su Laza Kostić, Milan Konjović i drugi, kao i da je Sombor odškolovao i dao i dva patrijarha Srpske pravoslane crkve.

Gosti grada Sombora zatim se se prošetali centralnim gradskim ulicama i trgovima, i uživali u čistom, i suncem okupanom, Somboru...
 
Ljubaznim domaćinima iz galerije „Milan Konjović“, a pre svega direktorki Mileni Rackov Kovačić, članovi NUSANTARE duguju neizmernu zahvalnost, pre svega, što dobrodošlica i širok osmeh nisu izostali, a kustos se istinski potrudio da se Indonežani i članovi Društva informišu o Konjovićevom delu i uvere u njegovu ljubav koju je, kroz svoje slikarstvo, pokazao prema zavičaju – ravnici i koloritu Vojvodine.



Bogatstvo istorije, arheologije, etnologije i mnogih drugih sadržaja, predstavljeno je u Gradskom muzeju Sombora, ustanovi kulture, koja obavlja delatnost muzejske zaštite za područja opština Apatin, Odžaci, Kula i grada Sombora. Kroz bogatu zbirku, goste je provela Nevena Živadinović Kusanović, koja je prikazala raznolikost života Somboraca.

NUSANTARA je ovom prilikom obišla i poljoprivredno gazdinstvo porodice Sofije i Branislava Savića, u ataru sela Deronje, u kojem vekovima skladno žive Srbi i Romi. Porodica Savić gaji različite kulure, ali na imanju od 6 jutara prevashodno gaje kajsije, breskve i vinograd starih sorti. Međutim, ono po čemu se ovo imanje izdvaja, ne samo u Deronjama, već i šire, jesu dve vetrenjače, koje je Branislav Savić sam konstruisao, i koje imanje snadbevaju vodom. Uz degustaciju rakija od breskvi, kajsija i komovice, gosti su imali priliku da čuju koje su sve prednosti alternativnih vidova energije i načina njihove primene.



U Deronjama, članovi i prijatelji NUSANTARE obišli su galeriju likovne kolonije „Rafailo Momčilović“, u kojoj ih je Zora Doroslovac, direktorka Osnovne škole „Vuk Karadžić“, upoznala sa aktivnostima likovne kolonije i kulturnim sadržajem Deronja. Imajući u vidu da je Društvo srpsko-indonežanskog prijateljstva NUSANTARA došlo do saznanja da je biblioteka osnovne škole u obnavljanju bibliotečkog fonda, svaki putnik naše grupe poneo je od kuće po nekoliko knjiga, te je NUSANTARA donirala više od 150 knjiga za obnovljenu školsku biblioteku i ta donacija je uručena upravo u galeriji likovne kolonije „Rafailo Momčilović“. Direktorka Doroslovac nije krila zadovoljstvo i zahvalnost, budući da je NUSANTARA ovo priredila kao izneneđenje.

Putovanje se nastavilo ručkom u restoranu „Lazar“ u Odžacima, na čijim ulaznim vratima stoji natpis „Kod nas se pre svega dobro jede“. Iako smo bili gladni, i na trpezi imali i riblji paprikaš, pileće meso i roštilj, iako je tišina nadvladala sale restorana, članovi i gosti nisu samo zbog ručka došli u ovaj nadaleko poznati restoran. Pravi merak je bio kada je počeo da pada mrak, a u sale restorana je ušetala prava „banda“, tamburaški orkestar Stevice Jovanovića iz Deronja. Nije bilo lako do ove „bande“ doći, te je zato i ovaj izlet nekoliko puta odlagan. Retko sviraju u svom zavičaju, lakše ih je naći u Zagrebu ili Novom Sadu. Jovanović i njegovi muzičari su sinovi i unuci romskih muzičara iz antologijskih filmova jugoslovenske kinematografije „Skupljači perja“ i „Biće skoro propast sveta“, koje je proslavio Saša Petrović. Majstorskim izvođenjem pesama, sa gotovo svih prostora bivše Jugoslavije, podsetili su nas na tren na bogatstvo različitosti zemlje u kojoj smo donedavno živeli, ali i prisetili na indonežanski moto "Bineka tungal ika" (jedinstvo različitosti). U veseloj atmosferi, članovi Društva i prijatelji iz ambasade Indonezije igrali su i srpsko kolo, a atrakcija tamburaškog nastupa bilo je sviranje na jednoj žici deronjske „bande“ Stevice Jovanovića, kao i sviranje Stevičinog sina Milana na tamburici staklenom čašom umesto gudala.

Pre odlaska iz Odžaka, posetili smo i galeriju na otvorenom poznatog odžačkog slikara Nenada Vujnovića Nješa, koji je otvorio vrata svog mikrokosmosa i pokazao radove svoje umetničke produkcije. Pošto je poznato da slike traže publiku, i slikar Vujnović je bio prezadovoljan što je, po prvi put, odjednom, u njegovom dvorištu više od šezdeset gostiju uživalo u njegovim slikama, od kojih su neke izrađene u posebnoj 3D tehnici.

Tekst: Marko Jelić
Foto:
Oliver Dimić

Comments (0)

Connected news

Tourism
Đavolja varoš dobija vizitorski centar
26. July 2024
Opština Kuršumlija dobila je od Ministarstva zaštite životne sredine 25...
Tourism
Zlatiborska Gold Gondola postaje ovog vikenda epicentar mode
24. July 2024
Najduža panoramska gondola na svetu, zlatiborska Gold Gondola, u subotu 27. jula sa početkom...
Tourism
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. July 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Tourism
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. July 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...