Smanjenje PDV u turizmu i njegova naplata po realizaciji - promašeni zahtevi poslodavaca

31. July 2020
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay

Zahtev poslodavaca upućen Vladi Srbije da smanji porez na dodatu vrednost (PDV) na usluge u sektoru turizma i ugostiteljstva sa 20 na 10% je promašena mera za pomoć tim firmama tokom trajanja pandemije Covid-19, rekao je danas stručnjak za poreze Nikola Altiparmakov.

On je za Betu izjavio da sve firme u turizmu nemaju isti pad prihoda i da onima koji imaju mali promet takva olakšica ne bi ništa značila.

- Smanjenje PDV na usluge koje se pružaju u turizmu i ugostiteljstvstvu kada nema gostiju ne može da pomogne firmi u tom sektoru da poveća prihod - rekao je Altiparmakov, koji je i član Fiskalnog saveta.

Dodao je da je "najpoštenije" da u poreskom sistemu postoji jedna stopa PDV.

Altiparmakov je rekao da je Fiskalni savet preporučivao da PDV ima jednu stopu za svu robu i usluge, a ne dve, od deset i 20% kao sada, i da se iz socijalnih razloga ne izuzimaju pojedini osnovni prehrambeni proizvodi sa manjim opterećenjem od 10%.

Sada kada je stopa PDV na neke prehrambene proizvode 10% ona se, prema njegovim rečima, plaća i na jeftin hleb koji koristi najveći broj građana sa niskim standardom, ali i na skupe veste hleba, pa su zaštićeniji bogati potrošači.

Smanjenjem stope PDV na 10% na usluge u turizmu država bi, kako je rekao, "subvencionisala" turističke firme koje i sada dobro rade i imaju goste.

- Nije efikasan ni zahtev za plaćanje PDV po realizaciji posla, jer bi se u tom slučaju i vraćao po realizaciji - rekao je Altiparmakov.

Sistem plaćanja PDV nakon naplate robe ili usluga je, prema njegovim rečima, bio uveden 2012. godine i mali broj privrednika se prijavio da ga tako plaća.

- Taj sistem bi pomogao firmama da postoji docnja u naplati između poslodavaca i države, a ona je sada svedena na minimum - rekao je Altiparmakov.

Počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković rekao je da su turistički radnici procenili da bi im u ublažavanju posledica pandemije na poslovanje pomoglo smanjenje PDV i da je Unija poslodavaca samo prosledila njihov zahtev.

- Slažem se da ta mera ne bila efikasna, ako bi se primenjivala linearno, ali može da se primeni selektivno samo na one firme u turizmu čiji su prihodi drastično pali - rekao je Atanacković.

Istakao je da ni zahtev za plaćanje PDV po realizaciji nije "promašen" jer i sada postoji docnja u naplati jer nije iskorenjena ni uvođenjem sudskih izvršitelja.

On je ocenio da bi uvođenje naplate poreza po realizaciji bilo dobro ne samo zbog kašnjenja u naplati nego i zbog toga što se roba često daje na otplatu u više rata, pa pošto se PDV plaća odmah dobavljač time kreditira državu.

- Dobavljač robe je oštećen dvostruko, time što čeka naplatu i time što odmah mora da plati PDV - rekao je Atanacković.

Izvor: Beta / eKapija

Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. March 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Tourism
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. March 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Tourism
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. March 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Tourism
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. March 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...