Slovenija među 7 najperspektivnijih destinacija

01. June 2020
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Dok se globalni turizam bori sa velikim padom, mnoge nacije širom sveta pripremaju se za talas međunarodnih posetilaca nakon što su vlasti počele da olakšavaju mere donete zbog pandemije.

Za neke zemlje ovo bi mogla da bude jedinstvena prilika da postanu svetske destinacije, dok su svi neophodni uslovi već ispunjeni – netaknute prirodne lepote, istorijske ruševine i kulturni spomenici.

Sve ovo je moguće naći u ovih sedam visoko podcenjenih zemalja, piše Forbs.

Etiopija

Od 54 afričkih zemalja, moglo bi se reći da Etiopija ima najfascinantniju istorijsku pozadinu. Bila je to druga civilizacija na svetu koja je prihvatila hrišćanstvo, i jedina afrička država koja je borbom porazila evropsku kolonijalnu silu, a veruje se i da su naši najraniji ljudski preci došli baš iz ove regije.

Posetioci ove jedinstvene zemlje pronaći će raznovrstan opseg prirodnih lepota – zapadne ivice Etiopije dom su bujne prašume a ako bogata istorija i spektakularna prirodna ovu zemlju ne dovedu do turističkog uspeha, nacionalna kuhinja će zasigurno.

Iran

Decenija geopolitičkih svađa nanele su veliki udarac ugledu Irana, ali ne može da se porekne da je kulturno nasleđe ove zemlje jedno od najfascinantnijih na svetu. Drevni gradovi i niz aktivnosti, poput skijanja na iranskom skijalištu Dizin, zatim sunčanje na plažama sa belim peskom i istraživanje šuma, dok se zadivljujuće džamije i hramovi mogu naći u izobilju širom zemlje, čine je veoma atraktivnom.

Mjanmar (Burma)

Istaknute turističke destinacije poput Singapura, Tajlanda i Indonezije već su klasifikovale jugoistočnu Aziju kao svetsku destinaciju za turiste, ali region je još uvek prepun skrivenih dragulja poput Mjanmara, takođe poznatog kao Burma. Zemlja je opremljena najšarmantnijim atributima Tajlanda – ukrašenim budističkim hramovima, ostacima drevnih civilizacija i živahnim gradovima – dok ekonomija u razvoju omogućava putnicima koji više razmišljaju o budžetu da istražuju bez mnogo novca.

Gruzija

Gruzija je na dobrom putu da postane jedno od najvažnijih idiličnih odredišta u regionu Kavkaza. Započnite putovanje u glavnom gradu države, Tbilisiju. Ovaj šarmantni grad je dom Starog grada koji je prepun drevnih crkava i restorana. Iako je urbana Gruzija spektakularna, ne propustite prirodne lepote zemlje – pašnjaci i idilični mali gradovi na zapadu se obavezno moraju videti, a budite sigurni da ćete probati i čuveno gruzijsko vino dok istražujete. Gruzija je jedan od najstarijih vinskih regiona na svetu, a svedoci su procvata vinske industrije koja datira još iz 6.000 godina p.n.e.

Filipini

Sa otprilike 7.500 ostrva na koje se može otići, ovaj masivni arhipelag ima ponude čak i za najfinije turiste. Na najsevernijem ostrvu, Luzonu je Metro Manila, velika metropola koja se sastoji od 16 gradova. Oni koji planiraju da se odmaraju na peščanim obalama trebalo bi da se upute u Visaias, centralni arhipelag zemlje, gde ostrvske destinacije poput Palavana i Boracaja nude neke od najboljih plaža sa belim peskom u zemlji.

Tunis

Zbog slikovitih mediteranskih plaža, drevnih ruševina i kuhinje, Tunis je savršeno odredište za one koji žele da dožive živopisnu i jedinstvenu kulturu severne Afrike. Za mnoge potencijalne posetioce velika obala je glavna destinacija. Severoistočno poluostrvo Kap Bon prepuno je idiličnih plaža sa belim peskom, a prelepa prestonica Tunisa nalazi se na maloj udaljenosti. Za ljubitelje istorije ostaci Kartagine, jednog od najbogatijih gradova koji je postojao tokom klasične ere, se nalaze na listi “obavezno posetiti”, dok odvažniji avanturisti mogu da krenu putem na juga na obilazak pustinje Sahare.

Slovenija

U Forbsovoj grupi sedam podcenjenih turističkih potencijala nalazi se i Slovenija. Iako Italija, Hrvatska i Austrija privlače veliki broj turiste svake godine, ova mala planinska zemlja i dalje ostaje jedan od neotkrivenih dragulja u regionu. Glavni grad Ljubljana, glavno je kulturno središte države u kojem se nalaze muzeji umetnosti i istorije, uz vekovima stare katedrale i spektakularni dvorac s pogledom na Stari grad. Nakon što ste temeljno istražili grad, trebalo bi da krenete na sever do Julijskih Alpa – ovaj zapanjujući planinski lanac dobio je ime u čast Julija Cezara, a veliki deo je unutar okvira Triglavskog nacionalnog parka, gde se prirodne lepote Sloveniju mogu sresti u izobilju.

Izvor: BIZlife

Comments (0)

Connected news

Tourism
Počela izgradnja najvećeg aerodroma na svetu
24. May 2024
Potpredsednik i premijer Ujedinjenih Arapskih Emirata, šeik Mohamed bin Rašid Al...
Tourism
Zapadni Balkan kao jedna turistička destinacija
23. May 2024
U Kongresu Sjedinjenih Američkih Država potpisan je Memorandum o saradnji privrednih komora...
Tourism
Air France povećava broj letova i uvodi nove destinacije u zimskoj sezoni 2024-2025
22. May 2024
Tokom zimskog reda letenja, tačnije od novembra 2024. do marta 2025. godine, francuski...
Tourism
Air Serbia pokreće program plaćene letnje prakse
22. May 2024
Air Serbia pokreće program plaćene letnje prakse za studente četvrte godine, master studija,...