Skriveni dragulj Madrida otvara vrata turistima

11. September 2019
Skriveni dragulj Madrida otvara vrata turistima

Jedan od skrivenih dragulja Madrida, koji je do sada bio dostupan samo privatnim gostima ili ljubiteljima umetnosti koji su bili spremni da budu skoro tri godine na listi čekanja, neoklasicistička Palata Lirija, otvoriće svoja vrata za javnost 19. septembra.

Dom 19. vojvode od Albe, koji je nosio najvišu titulu španskog plemstva, Grande, jedna od najstarijih i najbogatijih aristokratskih kuća, može se pohvaliti slikama Franciska Goje, Dijega Velaskeza i Petera Paula Rubensa i jedinstvenom bibliotekom s pismima koja je napisao Kristofer Kolumbo i prvim izdanjem Don Kihota.

- Osetite težinu istorije onog trenutka kada uđete u ovu kuću - izjavio je Alvaro Romero Sančes-Arjona, šef odeljenja za kulturu pri Fondaciji Kaza de Alba.

Zgrada iz 18. veka treća je palata koju je porodica Alba otvorila za posetioce od 2016. godine u nastojanju da očuva nasleđe porodice, koje je zabranjeno prodavati zbog njegovog istorijskog značaja za Španiju. Porodica Alba datira iz 1400-ih, a njeno bogatstvo se procenjuje na između 600 mil EUR i 3,5 mlrd EUR.

U Palati Lirija, u kojoj je poslednja carica Francuske i supruga Napoleona III, Marija Eugenija de Montiho, umrla u egzilu 1920, grupe od 20 posetilaca moći će da obiđu prizemlje i prvi sprat na svakih 30 minuta uz naknadu od 14 evra.

Vojvoda Karlos Fic-Džejms Stjuart i njegova porodica nastaviće da žive na drugom spratu palate, koja je obnovljena nakon teških oštećenja koje je pretrpela u bombardovanju tokom Španskog građanskog rata koji je trajao od 1936. do 1939. godine.

Izvor: Tanjug/eKapija

Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. March 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Tourism
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. March 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Tourism
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. March 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Tourism
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. March 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...