,,Sjenička kuća” - čuvar tradicije pešterskog kraja

07. October 2020
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay

Radovi na izgradnji turističkog kompleska „Sjenička kuća”, počeli su 2018. godine. Objekat će predstavljati repliku tradicionalne sjeničke kuće s kraja 19. veka, a po rečima Mihaila Tripkovića, direktora Turističke organizacije Sjenica, druga faza radova je pri kraju. Nakon toga sledi opremanje enterijera i otkup eksponata.

– Okončavaju se radovi na drugoj fazi izgradnje objekta, a u pitanju su završni građevinski radovi. Nakon toga nam preostaje uređenje objekta, odnosno da se enterijer prilagodi projektu i cilju izgradnje jednog ovakvog objekta. To bi podrazumevalo opremanje dve prostorije koje bi predstavljale Sjenicu s kraja 19. veka, odnosno repliku bošnjačke i srpske kuće s kraja 19. veka sa kompletnim enterijerom iz tog perioda. To će zahtevati i otkup nekih eksponata iz tog vremena – počev od ćilima, starih kredenaca i ostalog, što ćemo pokušati da obezbedimo kroz neki javni poziv. Govorim o postavci gostinske sobe s kraja 19. veka koja bi predstavila tu multikulturalnost našeg kraja. Treba da završimo i jedan prostor koji je predviđen za galerijsku postavku, a predviđen je i deo za muzejski depo i za suvenirnicu na oko 200 kvadrata koji se praktično nalazi u zemlji. To je zapravo podrum, golim oko nevidljiv, ali funkcionalan i upotrebljiv.

Prvi i najveći prostor u prizemlju objekta, s obzirom na to da objekat ima tri etaže, bio je predviđen za postavku etno restorana, a da li će se to privesti nameni još uvek nismo sigurni, jer je opremanje takvog prostora prilično skupo. S obzirom na to da je došlo do promene opštinskog rukovodstva, ipak se nadam da će ciljevi ostati isti što se tiče razvoja turizma i radova na izgradnji ,,Sjeničke kuće”.


Turistima najatraktivniji meandri UvcaSjeničko, odnosno Uvačko jezero, sa prelepim meandrima i Peštersko polje kao Specijalni rezervat prirode, privukli su tokom leta veliki broj posetilaca.

– U ovoj godini su prednjačile posete turista Sjeničkom jezeru, odnosno meandrima Uvca, a druga destinacija po broju poseta je Peštersko polje, Specijalni rezervat prirode. Ono predstavlja poslednju tresavu na području Balkana. Sve ostale su ljudskim delovanjem devastirane i uništene, a mi imamo tu prednost, iako čudno zvuči jer smo bili retko naseljeni i zaboravljeni od svih, da nismo uništili jedno planinsko tresetište. Tu živi i gnezdi se preko 180 vrsta ptica od kojih su mnoge na crvenoj listi, odnosno zaštićene su kako po našem zakonodavstvu, tako i prema međunarodnim ugovorima, kaže Tripković.

Domaće turističke organizacije su već počele sa predstavljanjem ponude za predstojeću zimsku sezonu, a Mihailo Tripković ističe da je sjenički ski centar ,,Žari”, sa svojim sadržajima jedan je od najatraktivnijih na Balkanu.

– Imamo izgrađen ski centar Žari koji je opremljen alpskom i biatlon stazom, tako da se može koristiti za pripreme reprezentacija – kako naše zemlje tako i zemalja iz okruženja, koje ga zapravo već aktivno i koriste. Prvi objekat sa takvim karakteristikama i takvim mikroklimatom je u Bugarskoj, a ostale zemlje Balkana nemaju takve sadržaje. U narednom periodu ćemo raditi na afirmaciji i promovisanju takvih sadržaja i pokušaćemo da privučemo što veći broj turista i onih koji bave sportom, bez obzira da li rekreativno ili profesionalno, istakao je direktor Turističke organizacije Sjenica.

Izvor: Dženarika

Comments (0)

Connected news

Tourism
„Tour de Fruška“ od 20. do 22. maja
18. May 2022
„Tour de Fruška“ je jedinstvena trodnevna manifestacija, namenjena svim...
Tourism
Konkurs za novinarsku nagradu „BILJANA BOSNIĆ OGNJENOVIĆ
17. May 2022
Fondacija „Biljana Bosnić Ognjenović“ objavljuje konkurs za nagradu „Biljana...
Tourism
U Evropi će biti otvoreno osam miliona novih radnih mesta u turizmu
17. May 2022
Najnoviji Izveštaj o ekonomskom uticaju Svetskog saveta za putovanja i turizam (World...
Tourism
Tara dobija savremenu trim stazu
17. May 2022
Gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević i ministarka za zaštitu životne...