SENIČIĆ: Veći broj turističkih agencija neće uzeti državne minimalce

09. December 2020
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay

Direktor Asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA) Aleksandar Seničić rekao je danas da uprkos krizi zbog pandemije veći deo agencija neće prihvatiti ponuđenu pomoć države u još jednoj minimalnoj zaradi, jer to samo povećava troškove firme, a uslovljeno je zabranom otpuštanja zaposlenih.

- To je kratkoročna pomoć koja ništa ne rešava dok nije izvesno da li će se nešto od odloženih, a dospelih poreza i doprinosa na zarade ponovo odložiti 4. januara 2021. godine ili otpisati, pa bi bila dodatni trošak - rekao je Seničić.

Vlada Srbije je odlučila da turističkim agencijama, rent-a-kar agencijama, vodičima, hotelijerima i ugostiteljima ponudi još jedan minimalac pod uslovom da do 31. januara ne otpuštaju zaposlene.

Seničić je rekao da je do pre nekoliko dana bio zastoj u Fondu za razvoj, a da je sada ođednom odobreno pet-šest zahteva za kredit, što nije dovoljno jer je pozajmice tražilo 300 agencija, što znači da bi tim tempom odobravanja trebalo nekoliko godina da agencije dobiju kredit za likvidnost.

Agencijama je, po njegovim rečima, brzo potrebna pomoć da bi preživele, a sve ostalo je "zamagljivanje problema".

Seničić je rekao da je do sada 120 "subagenata" iskoristilo mogućnost da firmu stavi u status mirovanja, dok je sedam turističkih agencija otišlo u stečaj čega će biti više iduće godine.

Od 415 agencija, krizu će, kako je procenio, preživeti oko 70, sa oko 1.000 zaposlenih od ukupno 4.000.

YUTA će, kako je rekao, i dalje insistirati na izmeni Pravilnika o garanciji putovanja da bi polise osiguranja zavisile od prometa, a ne od broja putnika, insistiraće i na bržoj realizaciji kredita i odlaganju poreza i doprinosa na zarade.

Seničić je rekao da je vrednost zamenskih putovanja koja su rezervisali građani, od 65-70 miliona evra, a da agencije koje su otišle u stečaj nisu imale takvu vrstu aranžmana.

Direktor turističke agencije Sabra travel, Vladimir Vlaho, rekao je da neće uzeti pomoć države u jednoj minimalnoj zaradi.

- Izdržali smo do sada, ali više ne možemo da finansiramo troškove i verovatno ćemo morati da otpustimo dve trećine od 38 zaposlenih - rekao je Vlaho.

Komercijalni direktor agencije Plana turs Milan Vasić je rekao da će uzeti pomoć države jer ne planira otpuštanje nikog od svojih sedmoro zaposlenih.

On je rekao da u toj agenciji oko 5.000 putnika ima zamenske vaučere i da je agencija obezbedila bankarsku garanciju.

- Bankarsku garanciju koja je preduslov za licencu obezbedili smo ;tako što smo dali 50.000 evra u depozit i platili garanciju još 1.300 EUR - rekao je Vasić.

Dodao je da je za agencije bankarska garancija mnogo nepovoljniji vid osiguranja putovanja, jer one same sebe osiguravaju pošto se obeštećenje isplaćuje iz depozita, a da banka nema nikakav rizik.

 

Izvor: Beta/

eKapija
Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. March 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Tourism
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. March 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Tourism
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. March 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Tourism
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. March 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...