Selo Milušinac - nova turistička destinacija

04. March 2021
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay

Sokobanjsko selo Milušinac nalazi se na severnom obodu banjskog basena između Slemena i Krstatca. Već na prvi pogled ovo ruralno naselje svojim neobičnim izgledom privlači pažnju, a ako tome dodamo da je priroda ovde stvorila nešto što je retko gde, onda ne čudi što se meštani Milušinca na čelu sa Nebojšom Ilićem već duži niz godina zalažu za razvoj turizma u svom mestu. Predstavnici lokalne samouprave su takođe veoma zainteresovani za to da ovo selo dobije mesto na turističkoj mapi Sokobanje, koje mu sa pravom pripada. Upravo iz tog razloga u nedelju je održan sastanak kome su prisustvovali Miodrag Nikolić, predsednik opštine Sokobanja, Vladimir Milovanović, zamenik predsednika opštine, Ljubinko Milenković, direktor Turističke organizacije Sokobanja, Bojan Todosijević direktor JP „Zelenilo” sa meštanima ovog sela.

Miodrag Nikolić predsednik opštine kaže da mu je veoma drago što je sastanku prisustvovalo dosta mladih ljudi iz ovog sela koji su zainteresovani da se bave turizmom.

‒ Meštani Milušinca će svakako imati potpunu podršku lokalne samouprave, Turističke organizacije Sokobanja i JP „Zelenila”. Napravili smo prve korake i utvrdili šta je potrebno da se ovo selo stavi u turističku funkciju i tu pre svega mislim na kategorisanje turističkih objekata, smeštajnih kapaciteta kao i otvaranje nekih manjih ugostiteljskih objekata u sklopu tih poljoprivrednih gazdinstava gde će turisti moći da popiju kafu, piće i probaju lokalne specijalitete ‒ rekao je predsednik Nikolić.

On je dodao i da je pored toga jedan od prioriteta da u narednom periodu JP „Zelenilo” pomogne da se izletišta u ataru ovog sela stave u funkciju turizma, tako što će srediti i obezbediti pristupne puteve i uraditi turističku signalizaciju do samih lokaliteta u Milušincu.

Inače, u ataru Milušinca na planini Krstatac nalaze se Bogova vrata, retka prirodna pojava i speleološki fenomen. Predstavlja prozorac odnosno ostatak nekadašnje pećina za koju se smatra da se urušila i da je bila jedan od ulaza u Milušinačku pećinu. Bogova vrata su pristupačna iz sela Milušinac i nalaze se na desnoj strani Urdeškog potoka. U blizini „Bogovih vrata” nalazi se Milušinački vodopad, izletište Manastirište i izvor Buk. I sama planina Krstatac predstavlja izuzetnu turističku atrakciju, jer se sa njenog vrha može videti Sokobanja, Bovanskojezero, Rtanj, Tupižnica, Babin zub, Knjaževac i sva okolna sela.


Izvor: Sokobanja press

 

Comments (0)

Connected news

Tourism
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Tourism
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Tourism
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...