Sedam decenija od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Pakistana

26. March 2018

Ambasador Pakistana u Srbiji Sajed Adil Gilani, priredio je 23. marta 2018. godine u beogradskom hotelu „Metropol“ svečanost povodom 78. godišnjice Nacionalnog dana te zemlje i povodom 70. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Pakistana.

Gilani je na prijemu rekao da su odnosi Srbije i Pakistana veoma dobri i prijateljski i zahvalio srpskom rukovodstvu na podršci koju pruža njegovoj zemlji.

Pakistan i Srbija su uspostavili diplomatske veze 18. maja 1948. godine. Povodom značajnog jubileja, ambasador je najavio da će u avgustu ove godine, u saradnji sa Arhivom Jugoslavije, biti priređena izložba istorijskih dokumenata o bilateralnim odnosima između Pakistana i Jugoslavije.

Izrazio je zahvalnost predsedniku Vučiću što gradska vlast planira da naziv jedne ulice ili parka u Beogradu nazove po osnivaču Pakistana, i obavestio da je planirano da se organizuje izložba pakistanskih proizvoda, koja će trajati nedelju dana, na Trgu Republike u julu 2018, na kojoj će se predstaviti pakistanski proizvodi.

Pakistan obeležava 23. mart kao nacionalni praznik, u znak sećanja na Lahorsku rezoluciju iz 1940. godine i na usvajanje prvog Ustava Pakistana 23. marta 1956. godine. Lahorska rezolucija je pozvala na formiranje nezavisne federacije provincija s muslimanskom većinom u severozapadnom i severoistočnom delu tadašnje Britanske Indije.

Danas je Pakistan šesta najmnogoljudnija zemlja na svetu, sa gotovo 200 miliona stanovnika i sa površinom od 900.000 kvadratnih kilometara, ekonomijom od 304 milijardi dolara, i jedna je od šest nuklearnih zemalja, sa godišnjim rastom BDP-a od više od 5%.

Prijemu u beogradskom hotelu „Metropol“ prisustvovali su ministar za rad i zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, predstavnici diplomatskog kora, verskih zajednica i druge zvanice.

Ovim povodom, izveden je i muzički program, a nastupila je i Shaiyanne Malik, čuvena modna ikona Pakistana.

Marko Jelić

Comments (0)

Connected news

Tourism
Avio-kompanija u kojoj patike postaju deo uniforme
26. April 2024
Počev od 6. maja, holandski avio-prevoznik KLM Royal Dutch Airlines dozvoljava svojim...
Tourism
Zlatibor dobija rekreaciono jezero
26. April 2024
Opština Čajetina raspisala je tender za izradu generalnog projekta, idejnog...
Tourism
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Tourism
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...