Šansa zaraze korona virusom u avionu je 1 prema 27,3 miliona

14. October 2020
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Šansa da se zarazite virusom korone tokom leta avionom je izuzetno niska, navodi se u najnovijoj analizi Međunarodnog udruženja vazdušnog saobraćaja (IATA).

U analizi se navodi da su od početka 2020. zabeležena 44 slučaja COVID-19 u kojima se smatra da je prenos povezan s letom, što uključuje potvrđene, verovatne i potencijalne slučajeve, dok je u istom periodu putovalo oko 1,2 milijarde putnika.

Drugim rečima, samo 44 slučaja zaraze zabeleženo je među 1,2 milijarde putnika u vazdušnom saobraćaju ili jedan slučaj na svakih 27,3 miliona putnika.

Do ovakvih zaključaka došlo se u zajedničkoj publikaciji kompanija Airbus, Boeing i Embraer koje su, svaka u posebnom istraživanju dinamike fluida (CFD), sprovodile u svojim avionima. Iako metodologije nisu bile u potpunosti iste, detaljne simulacije su potvrdile da vazdušni sistemi u avionima kontrolišu kretanje čestica u kabini i time ograničavaju širenje virusa. Ovo istraživanje prvo je objavljeno u Žurnalu putničke medicine.

“Čini se da je rizik da se putnik zarazi COVID-19 dok je u avionu vrlo nizak. Sa samo 44 identifikovana potencijalna slučaja prenosa tokom leta povezanim s 1,2 milijarde putnika, to je jedan slučaj na svakih 27 miliona putnika. Čak i da 90 odsto slučajeva nije prijavljeno, to bi bio jedan slučaj na svakih 2,7 miliona putnika. Smatramo da su ove brojke izuzetno ohrabrujuće. Nadalje, velika većina objavljenih slučajeva dogodila se pre nego što je nošenje zaštitnih maski za lice bilo uvedeno kao obavezno“, rekao je dr Dejvid Pauel, medicinski savetnik udruženja IATA.

Iz IATA ističu da avionski sistemi vazdušnog zračenja, HEPA filteri, prirodna barijera naslona sedišta, protok vazduha prema dole i velike brzine izmene vazduha u kabini efikasno smanjuju rizik od prenosa bolesti u toku leta i boravka u avionu. Ako se na sve ovo doda obavezno nošenje maski zbog zabrinutosti za pandemiju kojima se postiže dodatni i značajan sloj zaštite, letenje avionom i sedenje u neposrednoj blizini drugih putnika čini boravak u kabini aviona sigurnijim od većine ostalih zatvorenih okruženja.

Pauel je dodao da se smernice udruženja ICAO za sigurno putovanje avionom usred krize COVID-19 oslanjaju se na više slojeva zaštite, koji uključuju aerodrome kao i avione.

Vazduh u avionima se menja 20-30 puta na sat u većini letelica, što je vrlo efikasno u poređenju sa prosečnim kancelarijskim prostorom gde se vazduh izmeni 2 do 3 puta u toku jednog sata, odnosno školama gde se vazduh promeni 10-15 puta u toku jednog sata. Takođe, korišćenje HEPA filtera koji imaju više od 99,9 procenata efikasnosti uklanjanja bakterija i virusa, osigurava da dovod vazduha koji ulazi u kabinu nije put za unošenje mikroba, navodi se u analizi.


Izvor: Daljine

Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. March 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Tourism
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. March 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Tourism
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. March 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Tourism
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. March 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...