Ribarsko naselje na Potpećkom jezeru – oaza za ribolovce i ljubitelje prirode

31. August 2021
Ribarsko naselje, autor: Danka Ružić
Ribarsko naselje, autor: Danka Ružić
Ribarsko naselje, autor: Danka Ružić
Ribarsko naselje, autor: Danka Ružić
Ribarsko naselje, autor: Danka Ružić
Ribarsko naselje, autor: Danka Ružić
Ribarsko naselje, autor: Danka Ružić
Reka Lim, koja izvire iz Plavskog jezera u Crnoj Gori, a uliva se u Drinu kod Višegrada u Bosni i Hercegovini, na svom toku kroz Srbiju premošćena je dvema hidroelektranama - Bistrica i Potpeć, i tako je nastalo veštačko akumulaciono jezero - Potpećko jezero. Najveća utoka reke Lim je reka Uvac. Reka, čija je najveća utoka reka Uvac, svojim tokom kroz Srbiju formirala je brojne kotline i klisure, poznate po istorijskim znamenitostima još iz doba Nemanjića, što je čini izuzetno atraktivnom.
 
Samo Potpećko jezero nalazi se u Zlatiborskom okrugu, dva kilometra uzvodno od Pribojske banje. Zbog blizine velikih turističkih centara kao što su Zlatibor, Zlatar i Višegrad, kao i magistralnog puta za Crnu Goru i pruge Beograd – Bar, neposredno pored jezera, Potpećko jezero je pogodno za tranzitni i aktivni turizam. 
 
Poslednjih godina Potpećko jezero postaje sve omiljenije i kao izletište građana Priboja. U netaknutoj prirodi, okruženo planinama s obiljem četinarske šume, napravljeno je Ribarsko naselje, koje ribolovcima i ljubiteljima prirode nudi kompletan ugođaj: uživanje u netaknutoj prirodi, obilje slatkovodnih vrsta ribe, pribor i čamce za pecanje. A okruženje bogato četinarskom šumom, čini Ribarsko naselje pravom vazdušnom banjom i idealnim mestom za zdrav i opušten odmor.
 
U ovom turističkom kompleksu kod Priboja, nalazi se turističko-ribolovni kamp sa ukupno 28 ležajeva, odnosno 11 zasebnih smeštajnih jedinica sa po dva kreveta i dva apartmana sa po tri ležaja. Sastavni deo kampa su i toaleti, kućica za pripremanje hrane, parkovska oprema, zidani roštilj. Lepo je uređen i unutrašnji prostor naselja. Bungalove za smeštaj povezuju betonske staze, uz koje se nalazi nisko ukrasno četinarsko bilje koje se savršeno uklapa u prirodno okruženje naselja.
 
U planu su i novi sadržaji poput sportskih terena, bazena, teretana, adrenalin parkova i staza zdravlja, kao i restoran domaće kuhinje sa terasom i pogledom na jezero. 
 
Kada sve to bude realizovano, Ribarsko naselje će biti prava atrakcija ne samo za ljubitelje prirode, već i za sve one koji uživaju u sportskim aktivnostima i avanturama u prirodi.
 
Autor teksta i fotografija: 
Danka Ružić
 
 

  

Comments (0)

Connected news

Tourism
Ohrabrujuće predviđanje WTTC-a: U 2022 - snažan oporavak evropskog sektora putovanja i turizma!
21. January 2022
Sektor beleži porast od više od 250% u evropskim rezervacijama za Uskrs u poređenju sa...
Tourism
Novi termin za održavanje 43. Međunarodnog sajma turizma i 17. Međunarodnog sajma HoReCa opreme - 24 - 27. mart 2022.
19. January 2022
Usled pogoršane epidemiološke situacije, povećanja broja zaraženih kako u zemlji...
Tourism
Na Zlataru novi trend izgradnje turističkih kompleksa u planinskom stilu
28. December 2021
 Na planini Zlatar poslednjih godina zabeleženi su odlični rezultati kada je u pitanju...
Tourism
U iščekivanju Sajma turizma
28. December 2021
Najznačajnija turistička manifestacija u zemlji i jugoistočnoj Evropi, 43. Međunarodni...