Ribarsko naselje na Potpećkom jezeru – oaza za ribolovce i ljubitelje prirode

31. August 2021
Ribarsko naselje, autor: Danka Ružić
Ribarsko naselje, autor: Danka Ružić
Ribarsko naselje, autor: Danka Ružić
Ribarsko naselje, autor: Danka Ružić
Ribarsko naselje, autor: Danka Ružić
Ribarsko naselje, autor: Danka Ružić
Ribarsko naselje, autor: Danka Ružić
Reka Lim, koja izvire iz Plavskog jezera u Crnoj Gori, a uliva se u Drinu kod Višegrada u Bosni i Hercegovini, na svom toku kroz Srbiju premošćena je dvema hidroelektranama - Bistrica i Potpeć, i tako je nastalo veštačko akumulaciono jezero - Potpećko jezero. Najveća utoka reke Lim je reka Uvac. Reka, čija je najveća utoka reka Uvac, svojim tokom kroz Srbiju formirala je brojne kotline i klisure, poznate po istorijskim znamenitostima još iz doba Nemanjića, što je čini izuzetno atraktivnom.
 
Samo Potpećko jezero nalazi se u Zlatiborskom okrugu, dva kilometra uzvodno od Pribojske banje. Zbog blizine velikih turističkih centara kao što su Zlatibor, Zlatar i Višegrad, kao i magistralnog puta za Crnu Goru i pruge Beograd – Bar, neposredno pored jezera, Potpećko jezero je pogodno za tranzitni i aktivni turizam. 
 
Poslednjih godina Potpećko jezero postaje sve omiljenije i kao izletište građana Priboja. U netaknutoj prirodi, okruženo planinama s obiljem četinarske šume, napravljeno je Ribarsko naselje, koje ribolovcima i ljubiteljima prirode nudi kompletan ugođaj: uživanje u netaknutoj prirodi, obilje slatkovodnih vrsta ribe, pribor i čamce za pecanje. A okruženje bogato četinarskom šumom, čini Ribarsko naselje pravom vazdušnom banjom i idealnim mestom za zdrav i opušten odmor.
 
U ovom turističkom kompleksu kod Priboja, nalazi se turističko-ribolovni kamp sa ukupno 28 ležajeva, odnosno 11 zasebnih smeštajnih jedinica sa po dva kreveta i dva apartmana sa po tri ležaja. Sastavni deo kampa su i toaleti, kućica za pripremanje hrane, parkovska oprema, zidani roštilj. Lepo je uređen i unutrašnji prostor naselja. Bungalove za smeštaj povezuju betonske staze, uz koje se nalazi nisko ukrasno četinarsko bilje koje se savršeno uklapa u prirodno okruženje naselja.
 
U planu su i novi sadržaji poput sportskih terena, bazena, teretana, adrenalin parkova i staza zdravlja, kao i restoran domaće kuhinje sa terasom i pogledom na jezero. 
 
Kada sve to bude realizovano, Ribarsko naselje će biti prava atrakcija ne samo za ljubitelje prirode, već i za sve one koji uživaju u sportskim aktivnostima i avanturama u prirodi.
 
Autor teksta i fotografija: 
Danka Ružić
 
 

  

Comments (0)

Connected news

Tourism
Vojvođanskim lovcima 40 miliona dinara bespovratnih sredstava za unapređenje lovišta i nabavku divljači
16. June 2022
Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo raspisao je konkurs...
Tourism
16. June 2022
Novi Sad postaje jedini grad u Evropi u kome se, zahvaljujući umetničkim programima, od 17....
Tourism
Potpisani ugovori za unapređenje turizma grada Beograda
15. June 2022
Gradski sekretar za privredu Milinko Veličković potpisao je ugovore sa 21 dobitnikom sredstava...
Tourism
Air Serbia ponovo leti iz Niša i Kraljeva
15. June 2022
Air Serbia je 14. juna, letom JU 2524 u 07:45 časova pokrenula sezonske letove između Kraljeva...