Rezultati međunarodnog turizma u 2017 - najveći rast u poslednjih 7 godina!

26. January 2018
Rezultati međunarodnog turizma u 2017 - najveći rast u poslednjih 7 godina!

Broj turističkih kretanja u svetu ostvario je rast od 7% u 2017. godini, dostigavši cifru od 1,322 miliona - podaci su koje je iznela Svetska turistička organizacija (UNWTO). Očekuje se da će se ovaj snažni zamah turizma nastaviti i u 2018. godini, sa predviđenom stopom rasta od 4-5 odsto.

Na osnovu podataka prijavljenih po destinacijama širom sveta, procenjuje se da je broj međunarodnih dolazaka (sa noćenjem) širom sveta povećan za 7% u 2017. To je znatno više od uobičajenog trenda rasta od 4% počev od 2010. godine i predstavlja najbolji rezultat u poslednjih sedam godina.

Evropa je, na čelu sa mediteranskim destinacijama, ostvarila izvanredne rezultate za jedan tako veliki i "zreo" turistički region, sa rastom od 8% međunarodnih dolazaka u poređenju sa 2016. godinom. Isti procenat rasta (8%) ostvarila je i Afrika. Azija i Pacifik zabeležili su rast od 6 odsto, Bliski istok 5% i Amerika 3 odsto.

Kako se navodi u izveštaju UNWTO, prethodna godina je karakteristična po održivom rastu u mnogim krajevima planete i čvrstom oporavku onih destinacija koje su pretrpele smanjenje broja turista prethodnih godina. Na ovakvim rezultatima delimično treba zahvaliti globalnom ekonomskom rastu i snažnoj odlaznoj potražnji sa mnogih tradicionalnih, ali i novih tržišta. Naročito je u porastu turistička potrošnja iz Brazila i Ruske Federacije nakon nekoliko godina opadanja.

- Međunarodna putovanja nastavljaju snažno da rastu, konsolidujući turistički sektor kao ključni pokretač ekonomskog razvoja. Kao treći izvozni sektor u svetu, turizam je od suštinskog značaja za otvaranje novih radnih mesta i prosperitet zajednica širom sveta - rekao je novi generalni sekretar UNWTO Zurab Pololikashvili. - Kako budemo nastavljali da rastemo, neophodno je da zajednički radimo na obezbeđivanju pogodnosti od ovog rasta za sve, i to u skladu sa ciljevima održivog razvoja - dodao je Pololikashvili.

Nastavak rasta i u 2018.

Očekuje se da će se trenutni snažan zamah turizma nastaviti i u 2018. godini, iako sa nešto laganijim tempom nakon 8 godina stabilne ekspanzije posle ekonomske i finansijske krize iz 2009. Na osnovu trenutnih trendova, ekonomskih perspektiva i predviđanja eksperata UNWTO, Svetska turistička organizacija projektuje da će broj međunarodnih turističkih dolazaka rasti po stopi od 4-5% u 2018. godini. Reč je o povećanju iznad predviđenog proseka od 3,8% za period od 2010-2020. prema dugoročnoj prognozi UNWTO do 2030. U Evropi i Americi se može očekivati rast od 3,5-4,5%, Aziji i Pacifiku od 5-6%, Africi 5-7% i Bliskom istoku 4-6%.

Rezultati u 2017. po regionima


Broj međunarodnih turističkih dolazaka u Evropi dostigao je 671 milion u 2017, što je značajan rast od 8% u poređenju sa 2016. Rast je posledica izvanrednih rezultata u južnoj i mediteranskoj Evropi (+13%). Zapadna Evropa (+7%), severna, centralna i istočna Evropa takođe su zabeležile snažan rast (+5%).

U Aziji i Pacifiku ostvarena su 324 miliona međunarodnih dolazaka u 2017, što je rast za 6 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Broj poseta južnoj Aziji porastao je za 10%, jugoistočnoj Aziji za 8 odsto i Okeaniji 7 procenata, dok su dolasci u severoistočnu Aziju porasli za 3 odsto.

Američke zemlje ugostile su 207 miliona turista u prošloj godini (+3%), i većina destinacija ostvarila je pozitivne rezultate. Južna Amerika (+7%) predvodila je rast, a pratile su je Centralna Amerika i Karibi (obe destinacije +4%). Podaci pokazuju da su Karibi pokazali jasne znake oporavka nakon uragana Irma i Marija. Severna Amerika zabeležila je rast od svega 2% - snažan rast u Meksiku i Kanadi u kontrastu je sa smanjenjem broja turista u SAD, inače najvećoj destinaciji u regionu.

Na osnovu raspoloživih podataka za Afriku, rast u 2017. procenjen je na 8 odsto. Region je konsolidovao brojke iz 2016. i dostigao rekordna 62 miliona međunarodnih dolazaka. Severna Afrika doživela je snažan oporavak i dolasci su porasli za 13 odsto, dok je u podsaharskoj Africi zabeležen rast od 5 procenata.

Bliski istok je ostvario 58 miliona međunarodnih turističkih dolazaka, postigavši rast za 5% u 2017. godini, sa laganim rastom na nekim destinacijama i snažnim oporavkom kod drugih.

Last comment

Spa Intimo
Sunday , 07.10.2018. 09:27h
Recommendation:
0
+
0
-
Da nema ratova rast medjunarodnog turizma bi bio daleko veci.

Connected news

Tourism
Povezivanje najeminentnijih institucija medicinskog turizma - Merkurovi predstavnici na međunarodnom kongresu u Indiji
13. November 2019
  Rukovodilac marketinga Miodrag Miljković i referent marketinga Srđan Kožetinac, deo su...
Tourism
Jubilarni 10 ski opening na Kopaoniku uz Jelenu Karleušu i Acu Lukasa
12. November 2019
  Deseti Ski Opening na Kopaoniku ove godine održava se od 5. do 8. decembra. Zimska...
Tourism
Proglašeni novi „ambasadori“  wellness industrije
12. November 2019
   Kruna izuzetno uspešnog  III međunarodnog Wellness & Spa Festa,...
Tourism
III Međunarodni Wellness & SPA Fest okupio hedoniste i profesionalce
11. November 2019
  Uz puno dobre energije i veliko interesovanje održan je III Međunarodni Wellness &...