Rezultati međunarodnog turizma u 2017 - najveći rast u poslednjih 7 godina!

26. January 2018
Rezultati međunarodnog turizma u 2017 - najveći rast u poslednjih 7 godina!

Broj turističkih kretanja u svetu ostvario je rast od 7% u 2017. godini, dostigavši cifru od 1,322 miliona - podaci su koje je iznela Svetska turistička organizacija (UNWTO). Očekuje se da će se ovaj snažni zamah turizma nastaviti i u 2018. godini, sa predviđenom stopom rasta od 4-5 odsto.

Na osnovu podataka prijavljenih po destinacijama širom sveta, procenjuje se da je broj međunarodnih dolazaka (sa noćenjem) širom sveta povećan za 7% u 2017. To je znatno više od uobičajenog trenda rasta od 4% počev od 2010. godine i predstavlja najbolji rezultat u poslednjih sedam godina.

Evropa je, na čelu sa mediteranskim destinacijama, ostvarila izvanredne rezultate za jedan tako veliki i "zreo" turistički region, sa rastom od 8% međunarodnih dolazaka u poređenju sa 2016. godinom. Isti procenat rasta (8%) ostvarila je i Afrika. Azija i Pacifik zabeležili su rast od 6 odsto, Bliski istok 5% i Amerika 3 odsto.

Kako se navodi u izveštaju UNWTO, prethodna godina je karakteristična po održivom rastu u mnogim krajevima planete i čvrstom oporavku onih destinacija koje su pretrpele smanjenje broja turista prethodnih godina. Na ovakvim rezultatima delimično treba zahvaliti globalnom ekonomskom rastu i snažnoj odlaznoj potražnji sa mnogih tradicionalnih, ali i novih tržišta. Naročito je u porastu turistička potrošnja iz Brazila i Ruske Federacije nakon nekoliko godina opadanja.

- Međunarodna putovanja nastavljaju snažno da rastu, konsolidujući turistički sektor kao ključni pokretač ekonomskog razvoja. Kao treći izvozni sektor u svetu, turizam je od suštinskog značaja za otvaranje novih radnih mesta i prosperitet zajednica širom sveta - rekao je novi generalni sekretar UNWTO Zurab Pololikashvili. - Kako budemo nastavljali da rastemo, neophodno je da zajednički radimo na obezbeđivanju pogodnosti od ovog rasta za sve, i to u skladu sa ciljevima održivog razvoja - dodao je Pololikashvili.

Nastavak rasta i u 2018.

Očekuje se da će se trenutni snažan zamah turizma nastaviti i u 2018. godini, iako sa nešto laganijim tempom nakon 8 godina stabilne ekspanzije posle ekonomske i finansijske krize iz 2009. Na osnovu trenutnih trendova, ekonomskih perspektiva i predviđanja eksperata UNWTO, Svetska turistička organizacija projektuje da će broj međunarodnih turističkih dolazaka rasti po stopi od 4-5% u 2018. godini. Reč je o povećanju iznad predviđenog proseka od 3,8% za period od 2010-2020. prema dugoročnoj prognozi UNWTO do 2030. U Evropi i Americi se može očekivati rast od 3,5-4,5%, Aziji i Pacifiku od 5-6%, Africi 5-7% i Bliskom istoku 4-6%.

Rezultati u 2017. po regionima


Broj međunarodnih turističkih dolazaka u Evropi dostigao je 671 milion u 2017, što je značajan rast od 8% u poređenju sa 2016. Rast je posledica izvanrednih rezultata u južnoj i mediteranskoj Evropi (+13%). Zapadna Evropa (+7%), severna, centralna i istočna Evropa takođe su zabeležile snažan rast (+5%).

U Aziji i Pacifiku ostvarena su 324 miliona međunarodnih dolazaka u 2017, što je rast za 6 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Broj poseta južnoj Aziji porastao je za 10%, jugoistočnoj Aziji za 8 odsto i Okeaniji 7 procenata, dok su dolasci u severoistočnu Aziju porasli za 3 odsto.

Američke zemlje ugostile su 207 miliona turista u prošloj godini (+3%), i većina destinacija ostvarila je pozitivne rezultate. Južna Amerika (+7%) predvodila je rast, a pratile su je Centralna Amerika i Karibi (obe destinacije +4%). Podaci pokazuju da su Karibi pokazali jasne znake oporavka nakon uragana Irma i Marija. Severna Amerika zabeležila je rast od svega 2% - snažan rast u Meksiku i Kanadi u kontrastu je sa smanjenjem broja turista u SAD, inače najvećoj destinaciji u regionu.

Na osnovu raspoloživih podataka za Afriku, rast u 2017. procenjen je na 8 odsto. Region je konsolidovao brojke iz 2016. i dostigao rekordna 62 miliona međunarodnih dolazaka. Severna Afrika doživela je snažan oporavak i dolasci su porasli za 13 odsto, dok je u podsaharskoj Africi zabeležen rast od 5 procenata.

Bliski istok je ostvario 58 miliona međunarodnih turističkih dolazaka, postigavši rast za 5% u 2017. godini, sa laganim rastom na nekim destinacijama i snažnim oporavkom kod drugih.

Last comment

Spa Intimo
Sunday , 07.10.2018. 09:27h
Recommendation:
0
+
0
-
Da nema ratova rast medjunarodnog turizma bi bio daleko veci.

Connected news

Tourism
Veselinov Tourism Consulting poručuje: Bitka za turiste je počela – budite dobri gosti i mudri domaćini
13. April 2021
 Poslednjih godinu dana i par meseci svet posrće pod jednom od najvećih posleratnih kriza...
Tourism
Zlatibor: Destinacijski rezervacioni sistem počeo sa radom
13. April 2021
Turistička organizacija Zlatibor pokrenula je destinacijski rezervacioni sistem koji je i...
Tourism
Raške svetinje: Manastir Končul, zadužbina Stefana Nemanje
13. April 2021
Manastir Končul (Končulј) nalazi se na levoj obali reke Ibar, 3 km jugoistočno od...
Tourism
Priznanje: Srbija - zemlja koja svet čini drugačijim
13. April 2021
Prema oceni kineskog turističkog magazina „Vitrip“, Srbija je jedna od...