Resavsku pećinu prošle godine posetilo 63.200 turista

16. January 2020

Resavsku pećinu kod Despotovca, najposećeniju pećinu Srbije, prošle godine je obišlo 63.200 turista, 3.260 više nego godinu ranije.

Trend dobre posete nastavljen je prvih dana ove godine dolaskom turista iz Palestine, Malte, Rusije, Bugarske, izjavila je Tanjugu direktorka Javnog preduzeća "Resavska pećina" Ana Bogdanović.

- Resavska pećina je postala jako atraktivna za posetioce, kako iz naše zemlje, tako i iz zemalja širom sveta, a interesovanje se iz godine u godinu povećava - rekla je Bogdanović.

Ona je dodala da su "posete konstantne čitave sezone od marta do oktobra, a Resavska pećina je interesantna i van glavne turističke sezone".

- U vreme novogodišnjih i Božićnih praznika imali smo goste sa Malte i Palestine, 1.januara bili su Rusi i Bugari - navela je Bogdanović.

Potsetila je da je lane, kao i ranijih godina, bilo najviše organizovanih poseta, đačkih ekskurzija, ali i veliki broj individualnih posata, cele porodice, koje uz Resavsku pećinu posete i druge prirodne lepota ovog kraja - Hirodkompleks Lisine, vodopad, prašumu Vitanovača, srednjovekovni manastir Manasiju, Rudnik ugljarstva Senjski rudnik i druge znamenitosi i lepote Gornje Resave.

Resavska pećina je za turiste otvorena 1972.godine i najposećenija je pećina u Srbiji. Od 2.830 metara istraženog prostora, za posetice je dostupno 800 metara.

Od 2010. godine, kao spomenik prirode, član je Međunarodne asocijacije turističkih pećina i jama. Za nju speleolozi kažu da je "speleološki biser pod zemljom".

Izvor: Tanjug

Comments (0)

Connected news

Tourism
Đavolja varoš dobija vizitorski centar
26. July 2024
Opština Kuršumlija dobila je od Ministarstva zaštite životne sredine 25...
Tourism
Zlatiborska Gold Gondola postaje ovog vikenda epicentar mode
24. July 2024
Najduža panoramska gondola na svetu, zlatiborska Gold Gondola, u subotu 27. jula sa početkom...
Tourism
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. July 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Tourism
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. July 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...