Resavsku pećinu posetilo 40.000 turista

07. October 2020
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay

Resavsku pećinu kod Despotovca, za koju speleolozi tvrde da je speleološki biser pod zemljom, ove godine je posetilo 40.000 turista, najviše u avgustu 19.000 turista, izjavila je Tanjugu, direktorica Javnog preduzeća "Resavska pećina" Ana Bogdanović.

Prošle godine bilo je 63.000 posetilaca, ali je zbog epidemije koronavirusa pećina počela da radi umesto 1. aprila 8. maja, a izostali su i strani turisti i đačke ekskurzije.

"Najbrojniji su bili individualni posetioci, dok je poseta stranih turista i đačkih ekskurzija izostala i neće je biti ni u jesenjoj sezoni", rekla je, Bogdanović.

Sadašnje stanje, poredeći ga sa stanjem iz prošlih godina i sa prošlim vremenima, nije na zadovoljavajućem nivou, ocenila je ona.

Uz podsećanje da je Resavska pećina zaštićeni spomenik prirode, spada u zaštićeno područje prve kategorije, odnosno prirodno dobro od nacionalnog značaja, Bogdanović je istakla da je zato i jedna od najpopularnijih atrakcija za turiste koji putuju kroz Srbiju.

Ona je dodala da je poseta Resavskoj pećini interesantna i van glavne turističke sezone, koja završava 31. oktobra, a da turisti uz Resavski pećinu posećuju i druge prirodne lepote ovog kraja Hidrokompleks Lisine, vodopad, srednjovekovni manastir "Manasija", Rudnik ugljarstva Senjski rudnik i druge znamenitosti i lepote Gornje Resave.

Resavska pećina je za turiste otvorena 1972. godine i najposećenija je pećina u Srbiji. Od 2.830 metara istraženog prostora, za posetioce je dostupno 800 metara. Od 2010. godine kao spomenik prirode je član Međunarodne asocijacije turističkih pećina i jama ( Internacional show caves Asociation ) ISCA.

Bogdanović je dodala da su "s obzirom na manju posetu turista u ovom periodu i lepo vreme, počeli radovi na sređivanju objekata i okruženja kod Resavske pećine i na Hidrokompleksu Lisine".

Planirano je saniranje, farbanje drvenog mobilijara na vodopadu i uređenje pristupne staze, zaštita i unapređenje stanja na oba zaštićena područja, precizirala je Bogdanović.


Izvor:Tanjug/Rtv

Comments (0)

Connected news

Tourism
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Tourism
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Tourism
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...