Resavska pećina otvorena za turiste

04. April 2017
Foto: resavskapecina.rs
Foto: resavskapecina.rs

U Resavskoj pećini kod Despotovca, najposećenijoj u Srbiji, zvanično je počela turistička sezona, koja će trajati do 31.oktobra, izjavila je Tanjugu direktorka JP "Resavska pećina" Milica Petrović.

- Sezona je počela 1. aprila, a mi smo ove godine imali, pre zvaničnog početka sezone, 2.300 posetilaca, među kojima i goste iz Rusije, Brazila i Kine - dodala je Petrović.

Ovog vikenda, pećinu je posetilo 300 gostiju, navela je ona. Lane je Resavsku pećinu posetilo 50.000 turista, a Petrović je rekla da su glavni gosti do 15. juna đačke ekskurzije, a posle članovi pojedinih udruženja koji dolaze organizovano, te pojedinci iz zemlje i inostranstva.

Ona je istakla da je deonica puta od Despotovca do Resavske pećine u dobrom stanju i da su mestimična oštećenja sanirana. Urađeni su i prilazi do velikog vodopada Lisine, obnovljene platforme, a u toku je izrada rasvete na vodopadu, koja će mu dati posebu atraktivnost, ocenila je Petrović.

Petrović je istakla da je ove godine sadržaj Resavske pećine obogaćen "Avantura parkom", podignutom na zaštićenom području Spomenika prirode "Resavska pećina", koji predstavlja dodatni sadržaj za posetioce koji vole adrenalinska uživanja u prirodi.

Za Resavsku pećinu stručnjaci tvrde da je speleološki biser pod zemljom. Resavska pećina je od 2010. godine, kao spomenik prirode, član Međunarodne asocijacije turističkih pećina i jama (Internacional show caves Asociation - ISCA), i ove godine, 17. aprila, obeležiće 45 godina rada.

Resavska pećina je za turiste otvorena 1972. godine i najposećenija je pećina u Srbiji. Od 2.830 metara istraženog prostora, za posetioce je dostupno 800 metara.

Turistički radnici, u okviru posete Resavskoj pećini nude i turističku turu - srednjovekovni manastiri: Manasija, uskoro na listi UNESCO, Ravanica, Muzej ugljarstva Senjski rudnik, turistički kompleks Lisine sa vodopadom Veliki buk, najvišim u Srbiji, Prirodnjački centar u Svilajncu, Akva park, Muzej voštanih figura, ZOO vrt i muzej naivne i marginalne umetnosti u Jagodini.

Cena ulaznica za ovu godinu je, kao i lane, 250 dinara za đake i penzionere, a 300 za odrasle. Radno vreme pećine je od 9 do 17 sati.

Izvor: Tanjug

Comments (0)

Connected news

Tourism
Avio-kompanija u kojoj patike postaju deo uniforme
26. April 2024
Počev od 6. maja, holandski avio-prevoznik KLM Royal Dutch Airlines dozvoljava svojim...
Tourism
Zlatibor dobija rekreaciono jezero
26. April 2024
Opština Čajetina raspisala je tender za izradu generalnog projekta, idejnog...
Tourism
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Tourism
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...