Renovirana srednjovekovna tvrđava Momčilov grad otvorena za posete

21. November 2018

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, gradonačelnik Pirota Vladan Vasić i direktorka niškog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Ljiljana Berić juče su presecanjem vrpce svečano otvorili renoviranu srednjovekovnu tvrđavu Momčilov grad, prenose Pirotske vesti.

Ovaj turistički biser Pirota renoviran je zahvaljujući programu prekogranične saradnje između Pirota i bugarskog grada Montana, a, prema rečima gradonačelnika Vasića, u planu je da se verovatno na proleće nastavi uređenje tvrđave, tačnije opremanje modernim tehnologijama poput 3D virtuelnih tura i mnogih drugim sadržajima.

- Mogu sa ponosom da kažem da smo mnoge simbole našeg grada obnovili, dali im novo ruho. Tu mislim i na gradski Kej i na Omladinski stadion, zatvoreni bazen, ali i na tvrđavu koja je simbol grada i svedoči o istoriji našeg grada. Zahvaljujem se ministru Popoviću koji je posetio naš grad. Mogu da pohvalim izvođače, da se zahvalim Zavodu za zaštitu spomenika kulture, ljudima iz KLER-a koji su pratili realizaciju ovog projekta. Zadovoljstvo mi je da kažem da je ovaj projekat finansiran mahom iz sredstava EU, iz Prekograničnog programa, da je više od 300.000 evra donacija, dok je ukupna vrednost radova oko 400.000 evra. Učestvovali smo i mi u finansiranju, u izradi tehničke dokumentacije i nadzoru. Nadam se da će na ovaj način turistička ponuda grada biti još sadržajnija. Pozivam građane da uživaju u tvrđavi i želim da najavim da ćemo već na proleće krenuti sa daljom modernizacijom tvrđave, pre svega u pogledu audio-vizuelnih sadržaja i modernih tehnologija, otvaranja suvenirnice i drugih sadržaja - kazao je gradonačelnik Vasić.

Izvor: eKapija

Comments (0)

Connected news

Tourism
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Tourism
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Tourism
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...