Religija Tajlanda - mesto gde živi izvorni budizam

16. August 2018
Religija Tajlanda - mesto gde živi izvorni budizam

U zemlji izrazite verske tolerancije važi pravilo da svako ima pravo da bude ono što želi, sve dok poštuje onog drugog. Sem nekoliko izuzetaka, upravo takva i jeste istorija religioznosti ovog kraljevstva - od njegovih najranijih početaka. Ovoga puta pišemo o tome, sa posebnim osvrtom na impresivne duhovne lokacije koje možete posetiti na vašem proputovanju kroz čudesni Tajland.

Još od 13. veka i osamostaljivanja Thai naroda od Kmerskog carstva, religija ove  kraljevine je najstariji, i po mnogim mišljenjima, originalni oblik budizma - teravada.

Učenja Sidarta Gautame, koji je 500-tih godina pre nove ere, u traganju za smislom u životu punom čovekove krhkosti i patnje, dostigao potpunu budnost, na najčistiji način ogledaju se upravo u Pali kanonu, koji počiva na tri glavna postulata:

1. Vinaja pitaka – koji reguliše pravila ponašanja monaha i monahinja,
2. Suta pitaka – propoveda zbirke govora Bude i njegovih najbližih učenika, što je suštastvenost ove religije,
3. Abidama pitaka – tekstovi gde se mogu pronaći osnovni principi budističke filozofije.

Ako bismo to preveli, do danas jedini potpuno očuvan budistički kanon zasniva se na disciplini, kazivanju i doktrini. Verovanje čak 95% stanovnika ovog kraljevstva (ostatak sačinjava 4% muslimana i manje od procenat hrišćana) zasniva se upravo na tome; osnovnim osobinama budističkih monaha koji se trude da to poštuju i primene u svom životu.

Život u budističkim hramovima širom Tajlanda sastoji se u neprestanom razumevanju tih učenja i samih reči prvog Bude. Zato ćete tamo naići na monahe koji se drže poprilično strogog, povučenog načina života (poput onih u pećinama Tiger Cave Temple-a u Krabiju), dok sa druge strane vidimo i vrlo otvorene ljude, spremne da prodiskutuju o bilo kojoj životno-filozofskoj temi, pa tako i o preispitivanju sopstvenih verovanja, pre svega sačinjenih od dubokog analiziranja, razmišljanja, te pronalaska puta smislenosti života, a sve u prilog milostivosti i ublažavanja patnje slabog ljudskog bića. A sve u međusobnom poštovanju i iskonskom razumevanju kroz duboki humanistički pristup. To je ono što nam danas najviše nedostaje...

Posetioci takođe mogu ostati u hramu određeno vreme, gde će se pridržavati pravila i učiti meditaciji, duhovnosti i kritički iznova preispitivati sebe i svet oko sebe.

Način na koji ćete direktno u srcu osetiti mir teravada budista pri svakom ulasku u neki od brojnih prekrasnih hramova i pagoda, bilo da se u njemu zadržite duže, turistički ili u prolazu, nešto je što vam niko ne može prepričati niti opisati. Svaka reč mudraca ili trenutak unutar njihovih zdanja vredan je lekcije koja nikada neće izaći iz vašeg uma, jer baš svako ko to istinski želi, upravo će ovde dostići “budnost” i svest o sebi, drugima… i svemu.

SABAI TRAVEL PREPORUČUJE LOKACIJE:


GRAND PALACE – BANGKOK

U krugu ovog zaštitnog znaka prestonice i čitave zemlje, krije se njeno najsvetije mesto – Wat Phra Kaew, beli hram čija vas velelepnost samo priprema za ono s čim ćete se sresti unutra: simbolom Tajlanda u liku statue Emerald Buddha, izlivene od čistog zlata i smaragda!

Prema izvorima, ova nestvarna kreacija potiče iz 1434. godine - doba kraljevstva Lan Na. Osim centralnog dela, sama unutrašnjost brzo će svakom turisti opravdati činjenicu zašto ga Tajlanđani poštuju na jedan poseban način. Nakon preuzimanja te neverovatne energije unutar ovih odaja, i vi ćete im se u tome pridružiti.

DOI SUTHEP – CHIANG MAI

Nazvan po planini na kojoj je lociran, ovo je još jedan hram gde ćete na najbolji način razumeti koliko stanovnici ove kraljevine poštuju i neguju svoju veru. Da, tu ćete ugledati hram u zlatu! A pogled sa vrha, nakon 309 stepenika, pruža osećaj kao da ste u raju…

WAT PHRA SI SANPHET – AYUTTHAYA

Sada već shvatate da verski turizam na Tajlandu nije samo još jedna od “azijskih priča” o budizmu, već celokupna istorija, kultura, umetnost i tradicija jednog naroda satkana u hramovima, od inspiracije ljudi koji su na potpuno uzvišen način već vekovima posvećeni sopstvenoj duhovnosti.

Jedan od najboljih primera dolazi iz besmrtnog grada slavnog 400-godišnjeg kraljevstva, kao najsvetiji deo nekadašnje kraljevske palate uništene od strane Burme 1767. Upravo su Tajlanđani jedan od dokaza kako čak i porazi i padovi rađaju nove mitove, sveta i nezemaljska mesta, o čemu svedoči svako ko se obreo na ovom lokalitetu. Još jedan impresivan detalj je da je upravo ovaj hram poslužio kao model za prvi sa liste u samom centru današnjeg glavnog grada, Bangkoka. Da, od Tajlanđana se zaista može učiti…

Uz nove Sabai aranžmane posetite uživo: Smaragdnog Budu, Planinski hram i svetinju Ajutaje!

Upiti i rezervacije na:

TELEFON: 064/302-77-77

E-MAIL: info@sabaitravel.rs

Comments (0)

Connected news

Tourism
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. July 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Tourism
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. July 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...
Tourism
Bespovratna sredstva za 82 projekta u cilju razvoja ruralnog turizma
10. July 2024
Radna grupa za odlučivanje o učešću u finansiranju projekata razvoja i unapređenja...
Tourism
Nove direktne avio-linije do NR Kine
03. July 2024
Počev od 30. septembra 2024. godine, Air Serbia će uspostaviti direktne letove između...