Rekordni rezultati u svetskom turizmu!

18. September 2017
Rekordni rezultati u svetskom turizmu!

U svetu je u prvoj polovini tekuće godine bilo 598 miliona turista, što je za globalni turizam najveći rast broja turista od 2010. godine, saopštila je Svetska turistička organizacija (UNWTO).

- Širom sveta, dolasci međunarodnih turista su povećani za šest odsto u odnosu na isti period prošle godine, što je iznad konzistentnog trenda rasta od 4 odsto ili najviši rast od 2010. godine. To predstavlja najveći polugodišnji rast u sedam godina - navodi se u izveštaju o svetskom turizmu, objavljenom na zvaničnom sajtu UNWTO.

U svim svetskim regionima je u prvom polugođu zabeležen rast dolazaka stranih turista, a najveći devetoprocentni rast je registrovan na Bliskom Istoku, dok je u Evropi i Africi broj turista porastao za po osam procenata, u Aziji i Pacifiku za šest posto, a u Južnoj i Severnoj Americi za tri odsto.

Prva polovina godine obično čini blizu 50 odsto ukupnih godišnjih međunarodnih dolazaka, dok je druga polovina u znaku izuzetno jakog jula i avgusta.

- S obzirom na odlične vesti iz brojnih odredišta, moguće je da povećanje bude i veće nego smo predviđali za ovu godinu, odnosno da bude više od 1,3 milijarde stranih turista u svetu do kraja godine - poručio je generalni sekretar UNWTO Taleb Rifai.

Kako je ocenio, rast je u prvoj polovini godine bio "zdrav" i zabeležen je oporavak u nekim od odredišta koja su prošle godine imala bezbednosne probleme.

Ponovio je da je rast turizma jako važan zbog stvaranja radnih mesta, privrednog rasta i razvojnih mogućnosti za mnoge zajednice širom sveta, uz naglasak da tome doprinose i domaća i međunarodna putovanja.

Mediteranske destinacije zabeležile su u prvoj polovini ove godine posebno snažan rast, koji je i najviše, prema oceni UNWTO, doprineo rastu turizma u Evropi.

Izvor: Tanjug

Comments (0)

Connected news

Tourism
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Tourism
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Tourism
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...