Rekonstruisan Zmajev muzej u Sremskoj Kamenici

25. May 2019

 Spomen zbirka Jovana Jovanovića Zmaja u Sremskoj Kamenici, odnosno Zmajev muzej, koji je deo Muzeja Grada Novog Sada, kompletno je adaptiran, u šta je uloženo 6,7 miliona dinara.

- Urađena je kompletna adaptacija Spomen zbirke, završeni zidarski i kozervatorski radovi, obnovljena fasada, postavljena ograda, podovi, stolarija i drugi radovi. Ovo je do sada najkompletnija adaptacija Zmajevog muzeja, čija su vrata otvorena za sve posetioce, a posebno za najmlađe - rekla je direktorka Muzeja Grada Novog Sada Jasna Ivković.
Zmajev muzej u Sremskoj Kamenici juče je posetio i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

- Grad Novi Sad uložio je nešto više od 6,7 miliona dinara, uz pomoć Zavoda za zaštitu spomenika kulture, u rekonstrukciju i adaptaciju Zmajevog muzeja. Ovo je kuća u kojoj je živeo Jovan Jovanović Zmaj i gde je proveo godine pred kraj svog života. Jovan Jovanović Zmaj je obeležio ne samo našu istoriju i književnost, već neko po kome je Novi Sad poznat i priznat. Nadam se da će u Zmajevom muzeju najviše uživati naši najmlađi sugrađani - rekao je Vučević.

Direktorka Muzeja Grada Novog Sada podsetila da je od 2012. godine u tom Muzeju urađen niz radova, poput vodovodne i kanalizacione mreže kod Muzeja na Petrovaradinskoj tvrđavi, potom atrijumski izložbeni prostor, otvoren Veliki bunar, urađena fasada na Zbirci strane umetnosti.

- Urađena je ulična fasada na Zbirci u Sremskim Karlovcima, a nastavak radova biće ove godine, kada ćemo uraditi dvorišnu fasadu, a uslediće i završetak adaptacije Spomen zbirke Jovana Jovanovića Zmaja - rekla je Ivković.

Izvor: Tanjug

Comments (0)

Connected news

Tourism
Đavolja varoš dobija vizitorski centar
26. July 2024
Opština Kuršumlija dobila je od Ministarstva zaštite životne sredine 25...
Tourism
Zlatiborska Gold Gondola postaje ovog vikenda epicentar mode
24. July 2024
Najduža panoramska gondola na svetu, zlatiborska Gold Gondola, u subotu 27. jula sa početkom...
Tourism
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. July 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Tourism
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. July 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...