Razglednica iz Portugala: VIC Aveiro Arts House – spoj tradicije i savremene umetnosti

11. September 2020

 U centru Aveira, grada na zapadnoj obali Portugala, nalazi se VIC Aveiro Arts House – nekadašnji dom umetnika Vaška Branka (Vasco Branco - 1919-2014). Naizgled obična zgrada, čija se fasada izdvaja po keramičkim detaljima, krije bogatu istoriju, umetnička dela i narative smeštene u specifičan socio-kulturni i politički kontekst jednog grada i države. 

Kuću je 1958. projektovao portugalski arhitekta, fotograf i dizajner Viktor Pala (Victor Palla), a po Vaškovoj narudžbini. Sa svojom ženom Mariom Elizom i troje dece u kuću se konačno uselio 1963. Godine. Vaško Branko je, inače, bio farmaceut po zanimanju, a pored vođenja svoje apoteke u Aveiru, bavio se filmom, slikarstvom, pisanjem i keramikom. Objavio je 14 knjiga, realizovao 28 filmova, a njegova dela od keramike krase javne površine Averia, grada kojem je poklonio puno pažnje u svojim vizuelnim i literarnim radovima.  
 
Vremenska kapsula
Broj 14 u ulici Principe Perfeito nije samo porodična kuća familije Branko, već i guesthouse, umetnička rezidencija, muzej-legat, kulturni centar – mesto susreta internacionalnih i domaćih putnika, umetnika i lokalne zajednice. Zadržavši interijer i nameštaj iz 60-ih i 70-ih, imate utisak da ste ušli u vremensku kapsulu koja vas prebacuje u vreme Salazarove diktature, kada je cenzura uzimala maha.  Upravo u ovoj istorijskoj rezidenciji okupljali su se ljubitelji umetnosti i kulture - opozicija režimu, prezentovali cenzurisane radove, diskutovali o tada „zabranjenim“ temama i gledali filmske projekcije u tajnom bioskopu. Ovo skrovište u podrumu kuće i danas postoji. Ima 42 sedišta i izgled iz 1969-e, a još zanimljivija je činjenica da predstavlja Elizin poklon Vašku za njegov 50. rođendan. Danas se tu organizuju koncerti, literarne večeri, filmske projekcije, performansi i drugi kulturno-umetnički programi, održavajući tako i dalje ulogu mesta sastajanja umetnika i publike, eksperimentalizma i slobode izražavanja. 
 
Alternativna kulturna scena i rezidencija za iznajmljivanje
Mali galerijski prostor u prizemlju otkriva deo slikarske i keramičke kolekcije, bogata biblioteka čuva rukopise i arhive, a Vaškovi radovi oplemenjuju svaki sprat i sve prostorije kuće. Te prostorije danas mogu videti posetioci i turisti, koji mogu i da odsednu u ovakvom ambijentu. VIC Arts House nudi apartman za goste (guesthouse) sa četiri sobe, od kojih je svaka opremljena u duhu neke oblasti umetnosti -  slikarstva, keramike, filma ili književnosti - u znak poštovanja različitih umetnosti kojima se bavio Vaško Branko. Na drugom spratu je umetnička rezidencija sa sobama posvećenim  projektovanju, alhemiji, skiciranju i džezu, koje su takođe dostupne za iznajmljivanje. 
 
Nakon desetak godina, kuća je otvorena za javnost 2016. godine i od tada prostor postaje domaćin različitim participativnim, inovativnim i umetničkim projektima – centar alternativne kulturne scene, negujući ujedno sećanje, dela i kulturno nasleđe Vaška Branka i njegove porodice. Ove godine krajem septembra obeležava se stogodišnjica od njegovog rođenja, uz izložbeni program, vođene tematske ture po gradu i filmske projekcije, u sklopu programa Dana evropske kulturne baštine.
Više informacija o VIC Aveiro Arts House i Vašku Branku: www.aveiroartshouse.com,
www.vascobranco.org
 
Autor: Lana Gunjić - turizmolog i menadžerka u kulturi, trenutno na master studijama Erasmus Mundus programa iz oblasti kulturnog nasleđa, u okviru kojeg boravi u Portugalu i radi praksu u VIC Aveiro Arts House. Zaljubljenik je u putovanja i planinarenje, stalno nešto organizuje i uvek je na putu.
 
 

Last comment

Darko Lazarević
Friday , 11.09.2020. 19:22h
Recommendation:
1
+
0
-
Lep tekst. Portugal se na srpskom kaže Portugalija.

Connected news

Tourism
Rezervat prirode JANKOVE BARE na Kopaoniku uređen za posetioce
22. July 2021
JP Nacionalni Park Kopaonik i MK Resort uredili za posetioce prirodnu atrakciju Jankove bare...
Tourism
Ministarstvo ekonomskog razvoja Crne Gore: U odnosu na 2019. broj turista porastao 9 puta
20. July 2021
Prema najnovijim podacima Nacionalne turističke organizacije, na dan 16. jul 2021. u Crnoj...
Tourism
Ozbiljan manjak radnika u ugostiteljstvu
14. July 2021
Udruženje nemačkih ugostitelja požalilo se na manjak osoblja posle ukidanja pandemijskih mera...
Tourism
Bajkovito etno-selo GAJ – čuvar tradicije Pribojske banje
09. July 2021
Na jugozapadu Srbije, u centralnom delu opštine Priboj, na zaravni iznad desne obale reke...