Raspisan konkurs "5 idealnih dana za odmor u Srbiji" - Bira se najbolji turistički program

30. January 2019
Instagram: serbian_adventures
Instagram: serbian_adventures

Platforma za online rezervisanje putovanja po Srbiji - SerbianAdventures.com raspisala je konkurs "5 idealnih dana za odmor u Srbiji.

Opšti cilj konkursa je da se obogati turistička ponuda Srbije programima aktivnog odmora na destinacijama u Srbiji, koji bi bili lako dostupni za pretragu i online rezervisanje sa jednog centralnog mesta - sajta SerbianAdventures.com. Povećanjem ponude programa i njihovom prodajom povećaće se i broj turista na destinacijama u Srbiji a samim tim i broj turista na destinacijama i prihodi od turizma.

Organizatori žele da podstaknu turističke radnike da kreiraju zanimljive turističke programe koji bi na atraktivan način predstavili različite lokalitete, zanimljivosti, aktivnosti i programe na destinacijama u Srbiji a koji bi bili tako "upakovani" da mogu zainteresovati različite ciljne grupe i pokrenuti njihovu želju za putovanjem i boravkom na nekoj od destinacija u Srbiji u trajanju od 5 noći!

Programi treba da predstave doživljaj na destinaciji, lokalne atrakcije, kulturu, običaje, gastronomiju i različite aktivnosti koji mogu biti na raspolaganju turistima na destinaciji a u odnosu na interesovanja posebnih ciljnih grupa.

Propozicije


Podnosioci prijave za konkurs "5 idealnih dana za odmor u Srbiji" mogu biti:

1. Smeštajni objekti (hoteli i ostali objekti za smeštaj, uključujući i banje)

2. Turističke organizacije gradova/opština sa teritorije Srbije

3. Organizatori putovanja, lokalne turističke agencije sa licencom4

4. Nevladine organizacije koje se na lokalu bave razvojem turizma ili promocijom lokalne tradicije, kulture, gastronomije i sl.

5. Turistički klasteri, mesne zajednice, opštine ili njihove kancelarije za lokalni ekonomski razvoj, srednje turističke škole i fakulteti.

Realizator programa može biti nosilac smeštaja (ako osnovni paket programa realizuju zaposleni u smeštajnom obektu) ili lokalna turistička agencija sa licencom ako klijentima pruža ceo paket. Ako je lokalna agencija samo realizator pojedinih poludnevnih ili celodnevnih aktivnosti, u tom slučaju ne mora imati licencu i ne može biti organizator celokupnog programa (prema Zakonu o turizmu Republike Srbije).

Programima treba da bude predviđen smeštaj na jednoj destinaciji, u hotelu, hostelu, banji, privatnom pansionu, seoskom domaćinstvu, salašu itd. u trajanju od 5 noći.

Osim usluga smeštaja i obroka, programi treba da obuhvataju i najmanje jedan sadržaj koji nije uobičajeni deo ponude smeštajnog objekta i različite aktivnosti kao dodatne usluge. Te aktivnosti mogu biti opcione tj. ne moraju biti obavezne za realizaciju. Ako je organizator programa licencirana agencija onda sve usluge mogu biti deo paketa.

Jedan smeštaj može biti vezan za najviše tri programa, svaki za različitu ciljnu grupu. 

Ciljne grupe su navedene u opisu Prijave.

Kriterijumi

Programi koji će dobiti posebna priznanja i koje će portal SerbianAdventures.com posebno promovisati su programi koji su originalni, zanimljivi, puni sadržaja, prilagođeni određenoj ciljnoj grupi. Oni bi trebalo da promovišu lokalnu kulturu, običaje, gastronomiju, folklor, stare zanate (ili bar nešto od toga). Ako su programi namenjeni i deci ili su avanturističkog sadržaja, onda je neophodno da program podrazumeva sve mere zaštite i bezbednosti. Programi koji bi imali najmanju emisiju gasova ("Zero commison") ili bi na neki način uticali na očuvanje životne sredine bi bili posebno vrednovani.

Odnos cene i aktraktivnosti sadržaja je takođe bitan. Jedan od ciljeva organizatora je da za programom može da se kreira tražnja i da je ciljna grupa spremna da plati za takav program. Posle godinu dana, na sledećem sajmu turizma u Beogradu biće proglašeni najuspešniji programi, tj. programi koji su se najbolje prodavali!

Krajnji cilj ove akcije je svakako da se programi koji se kreiraju i PRODAJU NA TRŽIŠTU kako god, bilo preko portala SerbianAdventures.com i njegovih distributivnih partnera, ili preko drugih kanala prodaje.

Način prijave

Formular za prijavu se popunjava isključivo online na ovom linku. Neophodno je ispoštovanti sva navedena uputstva. Potom je potrebno poslati mail na info@serbianadventures.com sa zvaničnom informacijom o učešću u konkursu i u tom mailu je potrebno dostavti 5- 10 fotografija kojima će na najbolji način biti ilustrovan predloženi program. Fotografije treba da budu veličine 1200x800 pixela.

Odgovore za sve nedoumice i pitanja podnosilaca prijava na Konkurs mogu se pratiti na ovoj stranici.

Prednost pri izboru imaće programi koji turistima nude najzanimljiviji doživljaj na destinaciji, programi namenjeni posebnim ciljnim grupama ili su po nečem drugom specifični! Podnosioci prijava za najzanimljivije programe će biti nagrađeni na sajmu turizma u Beogradu i te programe će portal SerbianAdventures.com posebno promovisti. 

Rok za podnošenje prijava

Programi se prijavljuju do 15. februara ove godine.

Kandidati koji podnesu prijave do 8. februara 2019. godine imaju pravo na besplatne konsultantske usluge organizatora konkursa.

Prijavljeni program se može modifikovati i menjati do 12. februara. Organizatori konkursa će 18. februara obavestiti one koji će dobiti priznanja i čiji programi će moći da se predstavi na SerbianAdventures.com. Svečanost proglašenja najboljih programa i dodela priznanja podnosiocima ovih prijava biće organizovana na Sajmu turizma u Beogradu, u petak, 22. februara.

Organizatori programa pre postavljanja programa na SerbianAdventures.com moraju prihvatiti uslove promocije i saradnje sa SerbianAdventures.com potpisivanjem ugovora o saradnji. Više o tome možete pogledati na ovom linku.

Ukoliko imate pitanja u vezi konkursa, molimo Vas pišite nam na info@serbianadventures.com. Sve odgovore na pitanja ćemo objaviti upravo na ovoj stranici.
 
PITANJA I ODGOVORI:

Pitanje: Ukoliko je turistička organizacija opštine predlagač programa, ko može biti organizator?
Odgovor: Prema Zakonu o turizmu Srbije organizator programa koji obuhvata noćenje može biti licencirana turistička agencija (najbolje je da je to zaista lokalna turistička agencija sa licencom). Organizator programa može biti i smeštajni objekat u kojem se boravi tokom odmora ukoliko su u osnovnom paketu samo usluge koje može da pruži hotel sa svojim zaposlenima. Dodatne usluge i aktivnosti koje bi izvodili eksterni dobavljači moraju biti iskazani van osnovnog paketa i te usluge smeštajni objekat ne može fakturisati već plaćanje tih usluga može biti na licu mesta organizatorima tih aktivnosti ili unapred po profakturi. Smeštajni objekat bi u tom slučaju samo prosledio informacije ovim organizatorima o zahtevima za dodatnim aktivnostima njegovih gostiju. Mi se iskreno nadamo da će podnosioci prijava učiniti napore da se okupe pružaoci različitih usluga i da se kreiraju kompleksni programi a da će realizatori biti lokalne turističke agencije. Ako u nekom području ne postoje zainteresovane turističke agencije sa licencom, možda im baš ovakav pristup može pomoći da počnu da se bave receptivom jer bi dobili gotov program koji dalje lako mogli koordinirali i sprovodili.

Comments (0)

Connected news

Tourism
Srbija i Grčka nastavljaju uspešnu saradnju u oblasti turizma
23. May 2022
Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije, Tatjana Matić i...
Tourism
Porast deviznog priliva od turizma za 43,5%
23. May 2022
Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija, Tatjana Matić, izjavila je da su poslednji...
Tourism
Dubai za svačiji džep
23. May 2022
Pored sunčanog perioda tokom cele godine, Dubai nudi i obilje pristupačne trpeze, izlete za...
Tourism
„Tour de Fruška“ od 20. do 22. maja
18. May 2022
„Tour de Fruška“ je jedinstvena trodnevna manifestacija, namenjena svim...