Raška je varoš gostolјubiva

01. October 2020
Foto: Olja Simović
Foto: Olja Simović
Foto: TO Raška
Foto: TO Raška
Foto: TO Raška
Foto: TO Raška
Foto: TO Raška
Foto: TO Raška
Foto: TO Raška
Foto: TO Raška
Foto: Olja Simović
Foto: Olja Simović

Rašku,u koju dolazite dolinom jorgovana, od hladnih vetrova štite planine Kopaonik i Golija, a doline dveju reka - Ibra i Raške otvaraju se prema ostalim stranama sveta. Jošanička Banja, sa svojim toplim, lekovitim izvorima i zelenim šumama, predstavlјa mesto u kome je priroda u službi zdravlјa.

Minuli vekovi ostavili su Raški bogato kulturno-istorijsko nasleđe: manastire i crkve iz ranog srednjeg veka, među kojima se ističu manastiri Gradac, Končul, Stara i Nova Pavlica.

Staze gradskog parka, koji krase neobični mozaici, travnjaci sa cvećem i fontana, vode do crkve Svetog arhangela Gavrila. Hram je podignut za vreme vladavine kneza Milana Obrenovića u periodu od 1871. do 1874. Godine, dok su ikone na ikonostasu oslikane 1975. godine.

Spomen soba „Raška – ratna prestonica Kraljevine Srbije 1915. godine“, koja se nalazi u kući Kursulića, jednoj od prvih građevina sagrađenih u stilu srednjoevropske građanske arhitekture, predstavlja sećanje na održavanje sednica Vlade Kraljevine Srbije od 30. oktobra do 12. novembra 1915. godine.

Jedna od znamenitosti grada je kameni most na reci Ibar, čija je gradnja trajala od 1893. do 1895. godine. Most koji prkosi vremenu i istoriji, izgrađen je na mestu gde se nekada nalazila skela.

Atrakcija za turiste je Semeteško jezero, udalјeno od centra Kopaonika 14 km. Jezero ima oblik izduženog kruga prečnika oko 50 m i dubine oko 7 m. Na ostrvu se nalazi nekoliko plovećih ostrva, odnosno busena koji plutaju po površini. U restoranu pored jezera, u mirnom okruženju, treba isprobati specijalitete domaće kuhinje, od kojih obavezno pitu sa kopaoničkim borovnicama.

U Raški se prepliću prošlost i sadašnjost, sadašnjost i budućnost, kroz razne manifestacije koje godinama čuvaju tradiciju i kulturu. Kroz istoriju, život Raškog kraja obeležile su brojne znamenite ličnosti: Stefan Nemanja, Stefan Nemanjić, Rastko Nemanjić, Jelena Anžujska, Arhiepiskop Danilo, Braća Musić, Milunka Savić, Patrijarh German itd.
I to nije sve. Raška krije još mnoge tajne koje će lјubazni domaćini u raškim selima otkriti svojim gostima, uz dobru rakiju i zdravu hranu, a u šetnji na čistom planinskom vazduhu i pokazati.



 

Comments (0)

Connected news

Tourism
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Tourism
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Tourism
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...