Ramska tvrđava otvara kapije u junu

08. May 2019

Na 20 kilometara od nedavno otvorenog Golubačkog grada i 30 kilometara od arheološkog parka Viminacijum, na rubu sela Ram, na steni iznad Dunava, nalazi se Ramska tvrđava, koju je 1483. godine podigao sultan Bajazit Drugi, a koja bi nakon dvogodišnje obnove, početkom juna trebalo da bude zvanično otvorena za turiste.

Turska Agencija za međunarodni razvoj i saradnju (TIKA) uložila je preko 1.5 miliona evra u obnovu devastirane Ramske tvrđave, koja je bila obrasla gustim rastinjem i zatrpana zemljom i šutom, a obnovi su prethodila obimna priprema i arheološka istraživanja.

Hiljade kubnih metara zemlje je izneto iz tvrđave, obnovljeni su bedemi i kule, urađena spoljna rasveta, a trenutno se rade pristupne staze unutra i spolja i unutrašnja dekorativna rasveta.

Koordinator turskih kompanija koje sprovode restauraciju, Ilija Jacanović, kaže da je urađena 21 analiza originalnog maltera kako bi se koristio identičan onom koji je korišćen prilikom zidanja.

- Našli smo identičan kamen, odnosno rudnik kamena iz koga smo donosili kamen za sadašnju restauraciju. Nismo koristili cement, gvožđe, već drvene grede, slične onima koje su se i tada koristile, tako da je Ramska tvrđava iako nova, sačuvala autentičnost, a arheolozi su se trudili da nam pomognu da njena izgradnja bude ista kao pre 500 godina - objašnjava Jacanović za Tanjug.

On je podseća na priče u kojima je zabeleženo da je sultan Bajazit Drugi kada je došao na ovo područje, toliko bio oduševljen da je tu spustio svoj ćilim, pomolio se Bogu i rekao: „Ovde mi podignite tvrđavu”.

Pre njega u Ramu su bili Rimljani koji su tu podigli mauzolej, objekat kružnog oblika, 13 metara u prečniku i tri metra debljine bedema, što govori o njegovoj važnosti, a na rimskoj tabli na steni ispod tvrđave piše: „Jupiteru, najvećem i najmoćnijem, barjaktar Sedme Klaudijeve legije Gaj Licinije Rufin podiže tu tablu”.

Turci nisu srušili mauzolej, već su oko njega podigli svoju tvrđavu koja je bila izuzetno značajna za njihove osvajačke pretenzije ka Austriji, a otkriće ogromnog broja skupocenih predmeta svedoči da tu nije bila samo vojska.

- Pronađen je i kineski porcelan iz 16. veka i ogroman broj kamenih đuladi, pa se postavilo pitanje šta će kamena đulad u tvrđavi koja je korišćena za odbranu vatrenim oružjem, odnosno za 36 topova. Naknadnim analizama je utvrđeno da su to zapravo tegovi za merenje različitih materijala. Nadamo se da ćemo, kada tvrđava bude otvorena, na izložbi prikazati sve što smo ovde pronašli - rekao je Jacanović.

Postoje antički zapisi da su se baš kod Rama susreli Aleksandar Makedonski i Kelti.

Iako ne piše da je to bio Ram, na osnovu opisa obale, arheolozi su došli do zaključka da bi trebalo da to bude to mesto, a kao podrška toj tezi jeste i keltsko utvrđenje Opidum na par kilometara od Rama i keltsko svetilište.

- Ovde su se smenjivale mnoge civilizacije i one su u Ramu videle važno versko mesto. Kao dokaz za sve to, govori današnji naziv sela. Ako pogledamo stare mape, videćemo da se ovo mesto zove Hram, ali zbog tendencije srpskog jezika da gubi slovo H, postalo je Ram, a zbog velikog broja ratova zaboravilo se gde se taj hram nalazio, kome je bio posvećen. Arheološka iskopavanja su potvrdila da su se ti hramovi nalazili svuda u okolini i da su bili posvećeni svim bogovima kroz sve vekove - istakao je Jacanović.

Dunav je kod Rama širok pet kilometara, ali je i najmirniji pošto ga presecaju četiri reke - Karaš, Nera, Morava i Mlava, zbog čega je tu najpogodniji za prelazak.

Na Trajanovom stubu u Rimu je, prema rečima zamenika predsednika opštine Veliko gradište Slađana Markovića, opisan prvi prelazak rimskih legija preko pontonskog mosta kod Rama, a postoje dokazi da je Karađorđe kod Rama prešao u Srbiju zbog manastira koji je Sveti Sava zidao u 13. veku i preko koga je vršena sva komunikacija.

Ramska tvrđava ima pet kula, dimenzija 25 puta 35 metara, a pravljene su tako da u njima boravi vojska.

Svaki sprat je imao svoje ložište od koga je išao odvojen odžak, a određene kule su imale i toalete i nije bilo moguće preći iz jedne kule u drugu.

Jacanović kaže da su potrebna ozbiljna finansijska sredstva da se bedemi i kule prilagode za pristup turistima pa će za početak jedan bedem osposobiti za to, a onda će u narednim godinama „osvajati kulu po kulu, turistički”.

U neposrednoj blizini Ramske tvrđave nalazi se jedan od najočuvanijih karavan-saraja na Balkanu, gde su bile 24 zanatske radnje i 24 jedinice za prenoćište, a unutar njega je 1839. podignuta pravoslavna crkva i ta simbioza je učinila da se to mesto sačuva.

Marković kaže da planiraju da obnove i karavan-saraj i da otkupe parcelu u podnožju tvrđave na kojoj se nalazio hamam.

- Na relativno malom prostoru imamo tri objekta koji se retko mogu videti jedan pored drugog, što govori o značaju Ramske tvrđave - naglasio je Marković.

Pored 1.5 miliona evra koje je Turska uložila u obnovu tvrđave, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija izdvojilo je 20 miliona dinara da se u podnožju tvrđave izradi pristanište za kruzere, a uveliko se radi i put u dužini od 15 kilometara koji će omogućiti turistima da brzo dođu do Rama.

Marković naglašava da od trenutka kada je tvrđava osvetljena 2013. primećen je povećan broj posetilaca i taj broj je višestruko uvećan tokom njene obnove (2017. i 2018).

To je, naglašava, vrlo značajno za Ram, koji sa 60 domaćinstava, spada među najmanja sela u opštini Veliko Gradište, i kome će Ramska tvrđava sigurno biti generator razvoja turizma i čitave opštine.

Izvor: Politika

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Tourism
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...
Tourism
Muzej automobila ispod Brankovog mosta - Poznata i buduća lokacija Muzeja Nikole Tesle
12. April 2024
Muzej automobila koji je pre oko dva meseca prinudno iseljen iz Moderne garaže u Majke...
Tourism
Kamp „Zlatibor“ otvoren za posetioce
11. April 2024
Svim ljubiteljima kampovanja svoja vrata širom je otvorio Kamp „Zlatibor”....