Radenko Cvetić, direktor TO Raška: Spremni za letnju turističku sezonu

17. May 2021
Radenko Cvetić, direktor TO Raška: Spremni za letnju turističku sezonu
Radenko Cvetić, direktor TO Raška: Spremni za letnju turističku sezonu
Radenko Cvetić, direktor TO Raška: Spremni za letnju turističku sezonu
Foto: Olja Simović
Foto: Olja Simović
Radenko Cvetić, direktor TO Raška: Spremni za letnju turističku sezonu
Radenko Cvetić, direktor TO Raška: Spremni za letnju turističku sezonu

Turistička organizacija opštine Raška, letnju turističku sezonu punu izazova i atraktivnih programa, dočekuje više nego spremno, baš onako kako je jedino i moguće u opštini u kojoj je turizam jedna od prioritetnih grana privrede. Ako epidemiološka situacija bude kao što se predviđa i život se polako vrati u normalu, Kopaonik, Golija, Jošanička banja, Semeteško jezero i brojni rezervati prirode... biće ovog leta za sve postioce pravo otkrovenje. Šta sve očekuje turiste koji ovu destinaciju izaberu za svoj odmor, opuštanje i oporavak, pitali smo Radenka Cvetića, direktora TO Raška, i evo šta smo saznali.        

Šta sve ovog leta očekuje turiste u Raškoj, Jošaničkoj banji, na Kopaoniku i Goliji? Koje su to novine, atrakcije, sadržaji…? Hoće li Semeteško jezero biti pristupačnije turistima, kao i brojni prirodni rezervati?

- Opština Raška raspolaže značajnim prirodnim resursima koji predstavljaju osnovu za razvoj turizma kao jedne od prioritetnih privrednih grana opštine. Najznačajniji turistički potencijali su planine Kopaonik i Golija, Jošanička Banja, prirodne lepote i retkosti, bogato kulturno-istorijsko nasleđe.
Pored raznih vrsta rekreacije i fizičke aktivnosti na Kopaoniku (šetnje pešačkim stazama, panoramska vožnja žičarom do Pančićevog vrha), turisti mogu da uživaju u prirodnim lepotama ove planine. Kopaonik tokom leta nudi brojne adrenalinske sadržaje kao što su: paraglajding, planinski biciklizam, off road vožnje terenskim vozilima, bob na šinama, zip line, tubing, planinarenje, mountain cart. Ljubitelji skijanja mogu da uživaju u svom omiljenom sportu na letnjoj ski stazi. Najmlađe posetioce očekuje zabava na dečijem igralištu sa brojnim sadržajima, dok je Avantura park za decu i odrasle bogat različitim elementima i raznovrsnim preprekama.

Nezaobilazni: Semeteško jezero i Jošanička banja

- Atrakcija za posetioce Kopaonika je Semeteško jezero, koje je udaljeno od centra Kopaonika 16 km. Jezero ima oblik izduženog kruga, prečnika oko 50 m i dubine oko 7 m, a zanimljivo je da na njemu plutaju dva ostrva, odnosno busena. U mirnom okruženju mogu se isprobati specijaliteti domaće kuhinje u restoranu pored jezera (preporučujem pitu sa kopaoničkim borovnicama). Pored restorana izgrađeno je zavičajno selo Semeteš sa 10 kućica - vajata i 4 velike tipske kuće sa kulom. Do Semeteškog jezera se može stići asfaltnim putem putnim pravcem Raška - Kaznoviće - Semeteško jezero ili iz pravca Kopaonika putem Kopaonik - Rudnica sa odvajanjem desno na osmom kilometru u naselju Lisina (Glog) odakle počinje makadamski put do Semeteškog jezera (preporučuje se za terenska vozila).

U podnožju Kopaonika, 24 km udaljena, nalazi se Jošanička Banja koja se ubraja među balneološka naselja sa najtoplijom vodom u Evropi, temperature 77°C. U banjskom kompleksu nalazi se banjsko kupatilo sa manjim bazenom, đakuzi kadom i osam manjih kada, staro kupatilo (hamam), blatno kupatilo, sauna i manji otvoreni bazen. Realizacija projekta uređenja novih parkovskih površina planirana je tokom leta. Jošanička Banja turistima nudi uređenu pešačko-biciklističku stazu dužine 10 km na kojoj rekreativci ali i sportisti mogu uživati i trenirati u skrivenim lepotama i predelima banjskog borja, hladovini šume i čistom vazuhu.

Otvara se hotel Viceroy, planira gondola...

Graditeljska aktivnost kod vas gotovo da ne prestaje. Niču novi hoteli i apartmani… Šta se otvara ove godine a šta se tek planira?

- Ove godine očekuje se otvarnje luksuznog Viceroy hotela na Kopaoniku sa pet zvezdica koji pripada međunarodnom lancu hotela Viceroy Hotels and Resorts. U toku je i izgradnja nekoliko novih smeštajnih kapaciteta apartmanskog tipa u vikend naselju u skladu sa planom detaljne regulacije, kao i renoviranje nekih postojećih smeštajnih kapaciteta.

Dokle se stiglo sa projektom gondole Jošanička banja – Kopaonik? Šta će njena izgradnja značiti za čitavu destinaciju?

- Gondola Jošanička Banja - Kopaonik ušla je u plansku dokumentaciju – prostorni plan područja posebne namene. Realizacija ovakvog projekta bila bi od velikog značaja za Jošaničku Banju i opštinu Raška, jer bi se time omogućilo povezivanje Jošaničke Banje sa turističkim centrom Kopaonik, što bi u značajnoj meri doprinelo podizanju kvaliteta usluga i sadržaja turističke ponude.

Epidemiološka situacija se polako smiruje i kako najavljuje Krizni štab već u junu se očekuje dodatno popuštanje mera i postepena normalizacija života. Šta Turistička organizacija Raška planira za ovo leto kada su u pitanju novi programi, ovogodišnje kulturne, muzičke i sportske manifestacije?

- Manifestacije koje su predviđene programom rada Turističke organizacije Raška za ovu godinu su: Dani kraljice Jelene u junu, Dani borovnice na Kopaoniku u julu, Raške duhovne svečanosti u avgustu, Dani vrganja na Kopaoniku u septembru i Kopaonik summer tokom jula i avgusta na Kopaoniku. To su naši planovi ali njihova realizacija će u najvećoj meri zavisiti od trenutne epidemiološke situacije u zemlji i propisanih epidemioloških mera.

Šta je vaša preporuka gostima koji izaberu vašu destinaciju?

- Pored brojnih sadržaja za aktivan odmor na Kopaoniku, turisti mogu da uživaju u prirodnim lepotama i raritetima ove planine tokom letnjih meseci i posete lokalitet Nebeske stolice, crkvište Metođe, Vodopad Jelovarnik, Barsku reku, izletišta Kadijevac i Đorov most…

U Jošaničkoj Banji je otvorena memorijalna soba posvećena Milunki Savić sa multimedijalnom postavkom, sačinjena iz nekoliko segmenata: interaktivni mozaik koji čine brojne Milunkine fotografije koje iza sebe kriju autentične filmove iz Velikog rata, dva improvizovana vojna rova – srpski i austrougarski i izložba predmeta iz perioda Prvog svetskog rata.

Minuli vekovi ostavili su Raški bogato kulturno-istorijsko nasleđe, manastire i crkve iz ranog srednjeg veka, koje turistima toplo preporučujemo da obiđu. To su manastiri Gradac, Končul, Stara i Nova Pavlica. Nakon posete manastirima, mogu prošetati kroz Rašku i obići spomen sobu „Raška – ratna prestonica Kraljevine Srbije 1915. godine“, koja predstavlja sećanje na održavanje sednica Vlade Kraljevine Srbije u periodu od 30. oktobra do 12. novembra 1915. godine.

Манастир Градац фото Оља Симовић.jpgFoto: Olja Simović


Manifestacije – dodatna inspiracija za otkrivanje destinacije

Na čemu će Turistička organizacija Raška najviše raditi ove i narednih godina?  

- Planovi i aktivnosti Turističke organizacije Raška u narednom periodu odnose se na obogaćivanje sadržaja i promociju turističke ponude Kopaonika, posebno letnje turističke sezone, podizanje kvaliteta usluga i sadržaja turističke ponude Jošaničke Banje obogaćivanjem postojećih i osmišlјavanjem novih programskih sadržaja, kao i integracija turističke ponude banje sa planinskim turizmom, poboljšanje svih segmenata marketinga turističkog proizvoda, posebno promocije i distribucije u oblasti digitalnog marketinga. Primarni cilј Turističke organizacije Raška je da inspiriše i podstakne potencijalne turiste na dolazak u destinaciju.

Čime se  naročito ponosite u svom dosadašnjem radu?

- Turistička organizacija Raška svojim brojnim aktivnostima doprinosi promociji turističke ponude opštine Raška, povećanju prepoznatlјivosti turističke ponude i predstavlјanju opštine Raška u zemlјi i inostranstvu. Posebno ističemo doprinos u pokretanju razvoja Jošaničke Banje kroz realizaciju nekoliko projekata u saradnji sa opštinom Raška i uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija. Jedna od osnovnih delatnosti Turističke organizacije Raška je organizacija i suorganizacija manifestacija na teritoriji opštine Raška, zbog čega su naše aktivnosti proteklih godina bile usmerene na podizanje kvaliteta programskih sadržaja i povećanje posećenosti organizovanih događaja, a tako će biti i ove i narednih godina.


Ljiljana Rebronja

 

Comments (0)

Connected news

Tourism
Obnavljaju se letovi za SAD
28. September 2021
Sjedinjene Američke Države su nedavno objavile da će od početka novembra vakcinisanim...
Tourism
TOV: Zahvaljujući banji Vrdnik, u Vojvodini duplo više turista nego 2020.
27. September 2021
Autonomnu pokrajinu Vojvodinu je u periodu od januara do kraja jula 2021. posetilo oko 219.000...
Tourism
Rgoška banja dobija rehabilitacioni velnes centar u zen stilu
27. September 2021
U blizini sela Rgošte u Rgoškoj banji, u podnožju planine Tresibabe na obali...
Tourism
Tatjana Matić, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija: Turistički promet u ovoj godini premašio sva očekivanja
27. September 2021
Ovogodišnji Svetski dan turizma – 27. septembar, turistički poslenici u Srbiji...