Putovanja i turizam biće ključni za ekonomski oporavak

18. April 2020
Ilustracija, foto: pixabay
Ilustracija, foto: pixabay

Novi izveštaj organizacije World Travel & Tourism Council (WTTC), koja predstavlja privatni sektor, otkrio je vitalan doprinos putovanja i turizma u ekonomskom oporavku Evrope, nakon završetka pandemije.

Tokom 2019. godine, sektor putovanja i turizma zapošljavao je 22.6 miiona ljudi ili 11.2 odsto ukupne radne snage u Evropskoj uniji. Generisao je 1,319 milijarde BDP-a ili 9.5 odsto EU ekonomije. Iako je ukupna EU ekonomija porasla za samo 1.4 odsto, sekor putovanja i turizma imao je značajan rast od 2.3 odsto prošle godine.

Obiman izveštaj takođe je ukazao da je EU najveća regija na svetu u smislu međunarodne potrošnje sa 427 milijarde evra u 2019, što predstavlja 6.2 odsto ukupnog izvoza EU.

Troškovi na odmor pomogli su da se generišu poslovi širom EU, što potvrđuje i analiza koja pokazuje da su ti troškovi širom EU iznosili čak 81 odsto ukupne potrošnje novca, navodi se u izveštaju.

Najveće ekomonije u EU, ako gledamo ukupan doprinos sektora putovanja i turizma u BDP-u su Nemačka (347 milijardi dolara), Italija (260 milijardi dolara), Francuska (229 milijarde dolara) i Španija (198 milijardi dolara).

- Naša analiza ukazuje koliko je važan sektor putovanja i turizma u osnaživanju oporavka ekonomije EU, stvarajući nove poslove i povratak turista na destinacije, što ima pozitivan domino efekat na velike i male dobavljače širom industrije u Evropi. Do tada, važno je da sve vlade unutar EU pomognu da se zaštiti ovaj sektor, koji je kičma evropske i globalne ekonomije, koja se trenutno bori za život, sa trenutno ugroženih 75 miliona radnih mesta, od čega je 6.4 miliona samo u Evropskoj uniji - rekla je Gloria Guevara, predsedica organizacije WTTC.

Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. March 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Tourism
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. March 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Tourism
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. March 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Tourism
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. March 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...