Prvi turistički novinari iz Indije obilaze Srbiju

19. July 2018
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Tito, mnogo zelenila, socijalistička arhitektura, ukusna hrana i činjenica da indijskim turistima ne treba viza - razlozi su zbog kojih su oduševljeni prvi turistički novinari iz Indije, koji trenutno borave u Srbiji.

Grupa od sedam najpoznatijih turističkih novinara iz Delhija, Mumbaija, Kalkute i Čenaja, stigla je u Beograd posredstvom Turističke organizacije Srbije, a prvo što im se dopalo je - zelenilo.

- Zelenilo je prelepo i položaj grada na ušću dve reke je fantastičan - kaže Sudipta Dev iz "Ekspres travel vorlda". - Hrana je izuzetno ukusna, iako veliki broj turista iz Indije ne jede meso. Oduševljeni smo što imate ukusne sireve, dosta povrća i fantastičan hleb.

Indijski novinari kažu da ih Beogradom ne podseća ni na jedan drugi grad. Smatraju da će njihovim zemljacima biti atraktivne pravoslavne crkve, bujni parkovi, ali i socijalistička arhitektura.

- Srbija i Indija imaju duboke istorijske veze, još od Tita i Nehrua - ističe Saket Suman iz najveće medijske indijske mreže IANS. - Stare zgrade su veoma zanimljive i odlično je što ste potpuno drugačiji od ostalih gradova, koji su počeli da liče jedni na druge. Beograd nije mnogo komercijalizovan i nema globalnih brendova koji uništavaju individualnost. Socijalistička arhitektura i takozvana nostalgija su veoma u trendu.

Indijski novinari će do 20. jula posetiti i Oplenac, kao i Novi Sad. Od početka godine do maja, Srbiju je posetilo 2.330 turista iz ove zemlje, koji su ostvarili ukupno 6.420 noćenja.

Troše milione

Turističko tržište Indije je, uz kinesko, najbrže rastuće u svetu, a godišnje 25 miliona Indijaca putuje u inostranstvo. Srednjoj klasi u Indiji pripada 350 miliona ljudi, a važe za velike "šopingholičare" i 73 odsto njih kupuje isključivo brendiranu robu. U proseku, na putovanje potroše po 1.000 evra.

- Najveća prednost Srbije je to što nam ne treba viza, pa turisti mogu da dođu i na produženi vikend - naglašava Džini Džoj iz milionskog magazina "Veber šandvik". - Ja sam za Srbiju čula zahvaljujući filmu "Vivegam" u produkciji Bolivuda u kojem glumi Adžit Kumar, a koji je sniman ovde!

A. Mikata

Izvor: Večernje novosti

Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. March 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Tourism
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. March 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Tourism
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. March 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Tourism
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. March 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...