Prvi putnici na zlatiborskoj gondoli tek sledeće godine

23. July 2018
Prvi putnici na zlatiborskoj gondoli tek sledeće godine

Iako je panoramska žičara – gondola već trebalo da prevozi putnike od centra Zlatibora do vrha Tornika, trasom dugom skoro devet kilometara, to se nije dogodilo, zbog zamršenih birokratskih procedura i nerešenih imovinskih odnosa sa državom.

Ipak, kako objašnjava Bojana Božanić, direktorka čajetinskog JP Gold gondola Zlatibor, građevinski radovi trebalo bi da budu završeni do kraja ove godine, a prvi putnici voziće se gondolom dogodine.

- Kao što je to u Srbiji uobičajeno, izgradnju koče administrativni i birokratski problemi, nerešeni imovinski odnosi sa državom i neažurne zemljišne knjige. Mislili smo da će sve to ići mnogo lakše i brže, jer najveći deo trase buduće gondole ide preko zemljišta čiji je vlasnik država, a koje koristi privatizovani PK Zlatibor.

- I pored zakonske obaveze, status zemljišta na Zlatiboru nije rešen. Praktično se ne zna kome ono pripada, bez obzira na to što je Vlada Srbije, pre nekoliko godina, proglasila javni interes nad njim i što nam je rešenjem Ministarstva finansija omogućeno da uđemo u posed. U toku su sporovi između države i tog kombinata, sa kojima Opština Čajetina nema nikakve veze i zbog toga sve to tako dugo traje - navodi Božanić.

Imovinski odnosi su, kako kaže, ranije rešeni sa vlasnicima privatnog zemljišta, ali ostaje da država reši problem statusa šest ili sedam parcela koje još nisu upisane u katastar nepokretnosti, zbog zamršenih i dugih administrativnih procedura.

- I pored mnoštva ranijih problema, uspostavili smo dobru saradnju sa Ministarstvom građevinarstva. Iako navedeni problemi ne zavise od Ministarstva, ono ipak može da nam pomogne u komunikaciji sa drugim državnim institucijama i mi tu pomoć očekujemo, a naknadu ćemo platiti onom ko bude određen za vlasnika spornih parcela - kaže Božanićeva.

Ona dodaje da je podnet zahtev Ministarstvu za četvrtu fazu gradnje, odnosno za postavljanje stubova od početne stanice na Obudojevici do međustanice kod Ribničkog jezera, te da bi ti radovi trebalo da počnu ovoga leta.

Objasnivši da je završena početna i poslednja stanica i da je, između ostalog, postavljen dalekovod od skoro 12 kilometara do međustanice, ona je za narednu godinu najavila gradnju upravne zgrade na početnoj stanici na Obudojevici.

Osim toga, u saradnji sa JP Skijališta Srbije, u pripremi je izmeštanje ski-lifta sidro na skijalištu Bandera na vrhu Tornika, na stazi Zmajevac, čime će se sprečiti ukrštanje instalacija buduće gondole i tog ski-lifta.

Opština Čajetina sama sa 13 miliona evra finansira gradnju gondole koja će spojiti centar Zlatibora i vrh Tornika i imaće međustanicu kod Ribničkog jezera.

- Očekujemo da će gondola privući veliki broj gostiju. Obišli smo slična postrojenja u Evropi i uverili se u to da ona privlače ogroman broj turista. Indirektna korist od gondole je mnogo veća, jer se investitori interesuju za ulaganja u nove sadržaje u blizini njene trase. Oblast oko Ribničkog jezera će takođe biti uređena za sportski i rekreativni turizam, a dodatni i novi sadržaji od kojih se očekuju prihodi biće ponuđeni i na početnoj i na poslednjoj stanici - ocenjuje sagovornica Danasa.

Inače, Opština Čajetina je kupila kompletnu opremu za gondolu za 10 miliona evra od francuske kompanije Pomagalski, čiji stručnjaci nadgledaju gradnju, a radove, koji će koštati oko 3 miliona evra, obavlja konzorcijum koji je odabran na tenderu i čine ga Jedinstvo iz Užica, Amiga iz Kraljeva, Hidromontaža i Elkoms iz Beograda.

- Nadamo se da će naredne godine gondola proraditi. Uzeli smo kredit na 10 godina sa grejs periodom od dve godine i mislili smo da je završimo kako bi za te dve godine ona ostvarivala prihod od koga bismo mogli da plaćamo rate u trećoj godini. I pored toga što otplaćujemo rate brže nego što je planirano, dosad smo mogli da ostvarimo dragocen prihod i da ga racionalno iskoristimo - poručila je Bojana Božanić.

Izvor: Danas

Comments (0)

Connected news

Tourism
Egipatski turisti na odmoru u Srbiji
14. September 2021
Godinama su srpski turisti posećivali Hurgadu i Šarm-el Šeik.Da li će od sada...
Tourism
Raspisan tender za izgradnju turističkog kompleksa Mačkov kamen
10. September 2021
Opština Krupanj raspisala je tender za izradu Plana detaljne regulacije za izgradnju...
Tourism
EU uklonila Srbiju sa
10. September 2021
 Evropska unija je uklonila Srbiju sa takozvane "zelene liste" trećih zemlja...
Tourism
Crna Gora pooštrila mere – važe od utorka
10. September 2021
Crnogorska vlada je usvojila nove mere u borbi protiv koronavirusa, koje stupaju na snagu 11....