Propala još jedna letnja turistička sezona u Švajcarskoj

23. August 2021
Izvor: Pixabay
Izvor: Pixabay
Sa više od 1,8 miliona noćenja turista iz Kine, 800.000 iz Indije i 400.000 iz Japana, Švajcarska je 2019. godine bila meka za goste iz Azije. Neki turistički radnici čak su izražavali bojazan da je azijskih turista previše, ali pandemija je sve promenila, pa se Švajcarci sa nostalgijom sećaju leta pre dve godine.
 
U letnjim mesecima te i ranijih godina, 70 odsto posetilaca alpskog prevoja Jungfrau bili su Azijati, prenosi Insider-Voice, pozivajući se na FT. Pre dve godine bilo je 126.000 posetilaca iz Indije, a najpopularniji je bio restoran Bollywood, koji je danas zatvoren.
 
Bogata Švajcarska je bolje od mnogih zemalja prebrodila ekonomske posledice pandemije, a prognoza je da će BDP ojačati ove godine za 3,5 odsto. Prema podacima Švajcarske narodne banke BDP je u prošloj godini oslabio za tri procenta.
 
U odnosu na ove umirujuće podatke, švajcarski turizam je pretrpeo teške gubitke tokom pandemije. Prihodi od turizma čine oko tri odsto švajcarskog BDP, a u njemu radi oko 4,4 odsto zaposlenih građana. Poređenja radi, turizam kao sektor dva puta je veći od industrije časovnika, koja je jedan od simbola zemlje.
 
Broj noćenja opao je za oko 40 odsto u letnjoj sezoni 2020. godine u odnosu na prethodnu godinu, a procenjuje se da će u tekućoj godini pasti za još pet procenata. Prema rečima izvršnog direktora kompanije Switzerland Tourism, Martina Nidegera (Martin Nydegger) prošla godina ostaće upamćena kao “užasna“ za turističku industriju.
 
On je naveo da je broj noćenja u hotelima dramatično opao, kao tokom Drugog svetskog rata, kao i da će biti potrebne dve godine dok se broj posetilaca ne vrati na pređašnji nivo, pre svega turista iz azijskih zemalja. Uprkos nadama koje su polagane u masovnu vakcinaciju i “kovid pasoše“ tekuća sezona nije bolja od prethodne.
 
Švajcarska turistička industrija izgubila je devet miliona noćenja tokom letnje sezone 2020. godine, prema podacima Švajcarskog ekonomskog instituta (KOF) u Cirihu. KOF je saopštio da je pad broja posetilaca sa inostranih tržišta bio 96 odsto, dok je broj noćenja gostiju iz drugih evropskih država opao za 54 procenta, prenela je Xinhua. Prema proceni KOF broj turista sa drugih kontinenata neće se vratiti na staro pre 2023. godine, a najveći gubitak su turisti iz Kine.  
 
Švajcarska je pre drugih evropskih zemalja prepoznala ogromni turistički potencijal azijskog tržišta. Od 1987. godine, pa sve do pandemije, broj azijskih gostiju rastao je iz godine u godinu. Najviše turista dolazilo je iz Kine, a Švajcarska je ozbiljno računala na Zimske olimpijske igre u Pekingu 2022. godine, kao na priliku za promociju alpskog skijanja u Kini, što bi moglo da privuče još stotine hiljada kineskih turista u zimskim mesecima.
 
Najveći broj aranžmana prodavao se u Šangaju, Pekingu i Gvandžou, a najveći broj kineskih turista bile su devojke do 25 godina starosti. Prema podacima iz 2018. godine, oko 77 odsto aranžmana prodato je putem mobilnih aplikacija, a najpopularnija je bila “Fliggy Shop”, koju je 2014. godine pokrenula kompanija Alibaba.
 
Izvor: biznis.rs
 

  

Comments (0)

Connected news

Tourism
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Tourism
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Tourism
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...