Proglašena najsigurnija avio-kompanija na svetu

08. January 2019
Image by Peter Biela from Pixabay
Image by Peter Biela from Pixabay

Mnogi putnici možda i ne razmišljaju o tome, ali dobro je znati da su u sigurnim rukama dok lete s jednog kraja sveta na drugi. Zato je itekako vredno saznati koje su najsigurnije avio-kompanije na svetu prema godišnjoj anketi specijalizovanog portala AirlineRatings.com.

Na vrhu liste za 2019. godinu još jednom se našao australijski avio-prevoznik Qantas, piše CNN Travel.

Incidenti u avio-prevozu su veoma retki, ali tokom prošlih 12 meseci broj žrtava je porastao. Prošle godine AirlineRatings nije mogao da izdvoji kompaniju koja je bila bolja od konkurencije, dok je ove godine australijski portal ipak proglasio pobednika.

- Qantas je ubedljivi pobednik, i to zahvaljujući njegovoj vodećoj poziciji u industriji i inovacijama na polju sigurnosti - objasnio je Geoffrey Thomas, urednik AirlineRatings-a, naglasivši posebno pouzdanost Qantas-ove nove linije između Australije i Velike Britanije.

Ukupno je AirlineRatings analizirao podatke za 405 kompanija iz celog sveta i izdvojio 20 najsigurnijih prevoznika. Pritom je koristio 12 različitih kriterijuma, uključujući izveštaje vladinih agencija, organizacija avio-prevoznika i regulatornih tela. Vrednovale su se i nesreće i ozbiljniji incidenti te starost flote i profitabilnost svakog prevoznika.

Qantas je već proglašen najsigurnijom avio-kompanijom od 2014. do 2017. godine, a među najboljima bio je i 2018. godine, kad je AirlineRatings odlučio da neće rangirati 20 najboljih prevoznika. Za 2019. Qantas je izdvojen kao najsigurniji, dok je ostalih 19 navedeno abecednim redom.

Među najboljih 20 našli su se: Air New Zealand, Alaska Airlines, All Nippon Airways, American Airlines, Austrian Airlines, British Airways, Cathay Pacific Airways, Emirates, EVA Air, Finnair, Hawaiian Airlines, KLM, Lufthansa, Qantas, Qatar Airways, Scandinavian Airline System, Singapore Airlines, Swiss, United Airlines i Virgin grupa prevoznika (Atlantic i Australia).

Povratnik u Top 20 je United Airlines, a sa liste su ispali dosad nezaobilazni Japan Airlines i Etihad.

- Dva velika američka prevoznika, American Airlines i United Airlines, našla su se među najboljih 20 zato što su bitno pomladili svoju flotu naručivši veliku količinu novih aviona. Japan Airlines je ispao ove godine zato što je jedan od njegovih pilota pronađen u pijanom stanju na aerodromu Heathrow u Londonu. Etihad nije na popisu zbog velikih gubitaka u poslovanju - objasnio je Thomas, dodavši kako svaka od 20 najsigurnijih kompanija zaslužuje čestitke, a ne samo Qantas.

AirlineRatings je izdvojio i najboljih 10 niskotarifnih kompanija na polju sigurnosti. Abecednim redom to su: Flybe, Frontier, HK Express, Jetblue, Jetstar Australia/Asia, Thomas Cook, Volaris, Vueling, Westjet i Wizz.

Prinove na ovoj listi su meksički Volaris i mađarski Wizz, dok je Aer Lingus izgubio poziciju među najboljima.

Australijski portal je svih 405 prevoznika ocenio prema svom sistemu sa sedam zvezdica.

Svih 20 najsigurnijih kompanija dobilo je sedam zvezdica, baš kao i Croatia Airlines. Najslabije ocene, samo jednu ili dve zvezdice, dobili su Ariana Afghan Airlines, Bluewing Airlines, Kam Air i Trigana Air Service, zaključuje CNN.

Izvor:  SEEbiz
 

Comments (0)

Connected news

Tourism
Avio-kompanija u kojoj patike postaju deo uniforme
26. April 2024
Počev od 6. maja, holandski avio-prevoznik KLM Royal Dutch Airlines dozvoljava svojim...
Tourism
Zlatibor dobija rekreaciono jezero
26. April 2024
Opština Čajetina raspisala je tender za izradu generalnog projekta, idejnog...
Tourism
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Tourism
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...