Proglašen najbolji muzej na svetu

02. July 2024
Foto: TGA - Türkiye Tourism Promotion and Development Agency
Foto: TGA - Türkiye Tourism Promotion and Development Agency

Turski muzej “Ephesus Experience“ (Doživljaj Efesa), koji se nalazi u drevnom gradu Efesu koji je na listi svetske baštine UNESCO-a, osvojio je prestižnu nagradu na Mondo-Dr nagradama, jednom od najistaknutijih svetskih priznanja u oblastima tehnologije, dizajna i izložbi. Muzej doživljaja Turske ostavio je trag u svetu u kategoriji „Najbolji muzej“.

Mondo-Dr Awards, u organizaciji časopisa MONDO-DR koji izlazi već više od 30 godina, pokrenute su 2017. godine u čast najboljih instalacionih projekata na svetu. Vremenom, nagrade su počele da slave najbolje projekte i dostignuća u sektoru izložbe i ugostiteljstva, fokusirajući se na dizajn prostora, iskustvo i doživljaj posetilaca i tehničke instalacije. Sedmo izdanje Mondo-Dr nagrada održano je 12. juna u Las Vegasu, a Muzej doživljaja Efesa proglašen je za najbolji muzej zahvaljujući oceni nezavisnih članova žirija koji su prepoznali izuzetan rad ove institucije širom sveta.

Impresivna simfonija na UNESCO lokaciji

Muzej doživljaja Efesa, jedan od prvih muzeja širom sveta koji kombinuje iskustvenu muzeologiju sa istorijskim pripovedanjem, dočekuje posetioce drevnog grada Efesa u prelepom egejskom gradu Izmiru. Efes, koji svake godine privlači hiljade domaćih i stranih turista, jedan je od najznačajnijih gradova na svetu i među najintrigantnijim destinacijama na turskoj obali Egejskog mora. Efes je od 2015. godine na Uneskovoj listi svetske baštine i bio je jedan od najvećih lučkih gradova svog vremena. Koristeći impresivne tehnologije, Muzej doživljaja Efesa omogućava posetiocima da lično iskuse svakodnevni život, trgovinu, arhitekturu i umetnost Efesa tokom ovog zlatnog doba.

Razvijen od strane DEM muzeja, Muzej iskustva Efesa je dizajniran od strane velikog tima koji se sastoji od arhitekata, kustosa, dizajnera, umetnika, stručnjaka za tehnologiju, istoričara i arheologa iz vodećih kompanija i akademskih institucija u Turskoj i širom sveta. Muzej poziva posetioce na nezaboravno putovanje gde će istražiti ulice Efesa, naučiti o svakodnevnom životu u prošlosti, i otkriti misterije antičkog sveta.

Efes je bio grad još od neolita, ali je pod Rimskim carstvom došao do punog značaja kao prestonica Male Azije. Kao drugi najvažniji grad Rimskog carstva, Efes je rastao i napredovao. Njegovo stanovništvo je bilo uglavnom obrazovano i bogato, dok su njegove zgrade bile bogato ukrašene i slavile su dobrobit i sreću njegovih stanovnika.

Danas je Efes jedan od najbolje očuvanih antičkih gradova u regionu Mediterana i dom je Artemidinog hrama, jednog od sedam svetskih čuda starog veka.

Türkiye Tourism Promotion and Development Agency

Comments (0)

Connected news

Tourism
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. July 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Tourism
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. July 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...
Tourism
Bespovratna sredstva za 82 projekta u cilju razvoja ruralnog turizma
10. July 2024
Radna grupa za odlučivanje o učešću u finansiranju projekata razvoja i unapređenja...
Tourism
Nove direktne avio-linije do NR Kine
03. July 2024
Počev od 30. septembra 2024. godine, Air Serbia će uspostaviti direktne letove između...