Prioritet: rebrendiranje Srbije kao turističke destinacije

15. January 2021
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay

 Srbija ima više od hiljadu izvora mineralnih voda i 40 banja i mnogo drugih autentičnih atrakcija, što je magnet za domaće i strane goste, pa će to biti jedan od prioriteta Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, ističe za frankfurtske Vesti ministarka Tatjana Matić.

 
Ona je rekla da je među prvim zadacima "rebrendiranje" Srbije kao turističke destinacije.
 
- Proces digitalizacije i primene novih tehnologija i novih tehnoloških rešenja je ključan preduslov za unapređenje konkurentnosti Srbije kao turističke destinacije, ali i za opstanak na sve zahtevnijem međunarodnom turističkom tržištu. Osim proširenja sistema e-turista koji je počeo da se primenjuje 1. oktobra, predviđeno je i pokretanje projekta digitalizacije kulturno-turističke ponude Srbije. U prvoj fazi planirane su sertifikovane kulturno-turističke rute Srbije od strane Saveta Evrope: Transromanika i Put rimskih careva i dunavski put vina, zatim, kulturno-turistička ruta Tvrđave na Dunavu, kulturno-turistička ruta Spomeničko nasleđe Drugog svetskog rata, turistička regija Zapadna Srbija, arheološka nalazišta Belo brdo Vinča i Lepenski vir - objasnila je ministarka.
 
S ciljem podsticanja razvoja domaćeg turizma predviđen je, dodaje, Program rasporeda i korišćenja subvencija, dotacija i transfera namenjenih za projekte razvoja turizma koji uključuju projekte infrastrukture, edukacije, promocije, treninga u turizmu za lokalne turističke organizacije i udruženja.
 
Takođe, ističe, planirana je realizacija Konkursa za dodelu kreditnih sredstava za podsticanje kvaliteta turističke ponude za 2021. godinu. Za razvojne infrastrukturne projekte planirano je više od 600 miliona dinara dok je za projekte promocije i edukaciju opredeljeno 115 miliona dinara.
 
- Projekat zajedničke izgradnje širokopojasne infrastrukture u ruralnim područjima za koje ne postoji komercijalni interes operatora pokrenut je u septembru. Predviđa sprovođenje javnih konkursa i potpisivanje ugovora sa operatorima. Do sada smo raspisali tri javna poziva za izgradnju mreže u prvih 600 naselja sa oko 90.000 domaćinstava. Očekujemo da uskoro počnu radovi za izgradnju mreže u ovim naseljima, a rok za završetak je kraj 2022. godine. Time će značajno biti smanjen digitalni i ekonomski jaz između urbanih i ruralnih područja, biće stvorena osnova za ravnomeran razvoj svih delova zemlje zajedno sa platformom za uvođenje novih digitalnih usluga, savremenog načina poslovanja i obrazovanj - ukazala je Matićeva.
 
Banjski turizam jedna od najznačajnijih razvojnih oblasti
 
Na konstataciju da naši ljudi iz dijaspore tokom boravka u otadžbini vole da se odmaraju u banjama, ona je kazala da je banjski turizam jedna od najznačajnijih razvojnih oblasti na koju će Ministarstvo biti orijentisano u narednom periodu.
 
- S obzirom na ogroman potencijal koji Sokobanja ima za razvoj turizma, preduzete su aktivnosti za uspostavljanje adekvatne komunalne infrastrukture i pokrenut je projekat revitalizacije lokaliteta Sokograd. Takođe, među prioritetnim projektima je uređenje infrastrukture Ovčarsko-kablarske klisure, za koje je u 2021. ukupno planirano više od 100 miliona dinara, i od toga je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija opredelilo 34 miliona dinara (289.361 EUR) za uređenje centra Ovčar Banje, koje uključuje novi trg, park, amfiteatar i parking prostor, kao i izgradnju pristaništa i parkinga na lokaciji jezera Međuvršje. Jedan od prvih zadataka biće rebrendiranje Srbije kao turističke destinacije koja ima mnogo toga atraktivnog i autentičnog da ponudi pre svega našim građanima, ali i međunarodnim turistima, s usmeravanjem na nacionalne osobenosti, kulturno nasleđe, ekološki i zdravstveni turizam - objasnila je Matićeva.

 Izvor: Tanjug/eKapija 

Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. March 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Tourism
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. March 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Tourism
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. March 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Tourism
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. March 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...