Prijepoljski kraj: magija netaknute prirode

20. July 2020

Znate li:

Da je prva slika poslata u svemir kao dokaz miroljubivosti Zemljana uslikana baš u manastiru Mileševa?
Da su za mnoge iskusne raftere Limski bukovi prvi na listi po uzbudljivosti i nepredvidivosti?
Da su slapovi Sopotnice po utiscima turista koji su ih posetili, nešto najlepše što su videli u Srbiji?
Mnogo je još toga u prijepoljskom kraju što niko nema: pogled Belog anđela u drevnom manastiru Mileševa, srcu srpske duhovnosti. Prelepe slapove Sopotnice sa milionima bisernih kapi koje se stropoštavaju s visokih litica. Kamenu Goru - neobično selo stogodišnjaka. Uzbudljiv kanjon Lima, klisuru Mileševke, izazovne planinske visove, zanimljivu čaršiju..., kako navodi Turistička organizacija regije Zapadna Srbija. I zaista, prijepoljski kraj ima magične predele. On čuva darove netaknute prirode i brojne kulturno-istorijske spomenike. 
Sam grad Prijepolje nalazi se na krajnjem jugozapadu Srbije, na granici sa Crnom Gorom i Federacijom BiH, na ušću Mileševke u Lim, u podnožju planine Jadovnik. Od Beograda je udaljen oko 300 kilometara, a do njega se stiže Ibarskom magistralom preko Čačka, Užica, Zlatibora i Nove Varoši. Prijepoljski kraj obuhvata srednji tok reke Lim. To je pretežno brdsko-planinsko područje, prosečne nadmorske visine oko 1.200 metara. 
Prijepolje i njegova prekrasna okolina istinski su raj za ljubitelje prirode i planinare, zahvaljujući besprekorno čistoj prirodi i brojnim dobro obeleženim pešačkim stazama i planinarskim terenima, različite nadmorske visine. Posebno se izdvajaju Kamena Gora, Sopotnica i nedovoljno istražena planina Jadovnik. 
 
Kamena Gora – šifra za dugovečnost
Zahvaljujući mirisnim proplancima, predivnim gustim četinarskim šumama i obiljem izvora sa ledenom pitkom vodom koji nikada ne presušuju, Kamenu Goru mnogi smatraju najlepšim selom u prijepoljskoj opštini i verovatno jednim od najlepših mesta u Srbiji. Poznata je po višestoletnom boru – Svetiboru, za koji su vezane mnoge tajne i narodna predanja, ali i po  svojim dugovečnim gorštacima, koji potvrđuju iskonsku životnu filozofiju sa radošću ponuđenu svakom gostu. Kamena Gora je jedinstveni prirodni rezervat. Zahvaljujući svojim veličanstvenim specifičnostima, proglašena je za vazdušnu banju još sredinom prošlog veka. Ljubitelji planinarenja, naći će na Kamenoj Gori 6 dobro obeleženih planinarskih staza, ukupne dužine oko 89 km, kroz guste šume i livade, prošarane brojnim pitkim izvorima. Šetnja Kamenom Gorom omogućava izuzetno opuštanje i odmor, kao i jedinstveno okrepljenje duha i tela. Za sportiste, ljubitelje prirode, avanturiste i rekreativce, Kamena Gora je pravi raj, jer ima obeležene staze za planinski biciklizam, pešačke staze, vazdušne staze za paraglajdere, izuzetno kvalitetne mogućnosti za uzbudljivo splavarenje Limom, pogodnosti za lov i ribolov, očaravajuće vodopade Sopotnice, očuvane običaje i još mnogo zanimljivosti.
 
Bajkovita Sopotnica – spomenik prirode
Sopotnica je majušno selo i oblast na obroncima divlje planine Jadovnik kod Prijepolja, na krajnjem jugozapadu Srbije. Prijepolje je zaokruženo prema severu i severoistoku prostranom dolinom Lima, a prema zapadu i istoku zatvoreno brojnim planinskim vencima: na jugoistoku Jadovnikom, na severoistoku Zlatarom (1.627 m), na severozapadu Pobijenikom (1.423 m), na zapadu Kamenom gorom (1.483 m) i na jugozapadu Lisom (1.509 m). Sopotnica je poznata po pitkim, ledeno-hladnim izvorima i čarobnim vodopadima na visini od 1.000 metara, iznad sela, kao i drevnim vodenicama. Okružena je prostranim šumama i mirisnim livadama sa obiljem lekovitog bilja. Zbog svojih izrazitih prirodnih odlika, krajem 2005. godine proglašena je spomenikom prirode. Tokom boravka u Sopotnici posetioci mogu da uživaju u brojnim aktivnostima u prirodi, ali, pre svega, u njenim tradicionalnim specijalitetima: planinskoj jagnjetini, mlečnim proizvodima, sudžuku, izvanrednoj rakiji od divljih krušaka i drugim prirodnim voćnim napicima, koje domaćini – pravi gorštaci vešto pripremaju. Može se organizovati i uzbudljivo splavarenje Limom ili poseta obližnjem selu Kamena Gora… U svakom slučaju, goste ovog ljupkog, mirnog mesta čeka autentični doživljaj netaknute prirode Srbije. 
Predeo izuzetnih odlika Ozren – Jadovnik odlikuje se visokoplaninskim krasom, jedinstvenim kanjonima i klisurama i pitomim proplancima karakterističnim za dinarske planine Starog Vlaha. Registrovan je kao jedan od najznačajnijih centara diverziteta flore u Srbiji. Raznovrsnost faune, naročito ptica i sisara, takođe je izuzetna. Veći broj zaselaka, sa posebnim etnološkim i spomeničkim svojstvima, daje celom prostoru poseban pečat. 
 
U sledećem prilogu: Kulturno-istorijska baština 
Turistička agencija TRAVEL POINT, Prijepolje 
www.travelpointpp.rs
 
Comments (0)

Connected news

Tourism
U avgustu pet puta više stranih gostiju u Beogradu
12. October 2021
Od ukupno 75.864 turista koji su u avgustu posetili Beograd, 61.342 je inostranih, što je...
Tourism
Lekovita voda u Pribojskoj banji izvire već 30.000 godina
12. October 2021
 U Pribojskoj banji, nadomak Priboja, u tzv. staroj Srbiji, po rečima meštana,...
Tourism
Čačak, prva nacionalna Prestonica kulture u Srbiji, pred velikim infrastrukturnim promenama i ulaganjima u revitalizaciju i izgradnju ustanova kulture
12. October 2021
 ČAČAK – Status prestonice kulture Srbije za 2023. godinu, osim više od 50...
Tourism
Gostilje u trci za najlepše selo na svetu
11. October 2021
 Gostilje, selo koje je od centra Zlatibora udaljeno oko 25 km, poznato je po vodopadu na...