Potpisani ugovori za unapređenje turizma grada Beograda

15. June 2022
Image by Grégory ROOSE from Pixabay
Image by Grégory ROOSE from Pixabay

Gradski sekretar za privredu Milinko Veličković potpisao je ugovore sa 21 dobitnikom sredstava za sufinansiranje programa i projekata za unapređenje turizma grada Beograda po završenom javnom konkursu Sekretarijata za privredu Grada Beograda, saopšteno je iz ovog sekretarijata.

Kako se navodi, cilj ovog konkursa je unapređenje kvaliteta postojećih kongresa, manifestacija, edukacija u oblasti turizma, izložbi, kao i unapređenje programa korišćenjem informacionih tehnologija u turizmu na teritoriji grada Beograda u 2022. godini, a koji će doprineti kvalitetu turističke ponude grada i povećanju turističkog prometa.

Grad Beograd je najveći poslovni, kongresni i kulturni centar u regionu, turističko mesto prve kategorije koje iz godine u godinu beleži porast u broju turista. Poslednjih godina ostvaren je značajan napredak i unapređenje kvaliteta turističkih proizvoda, a Beograd je postao atraktivna destinacija na turističkoj mapi Evrope i sveta.

Prema zvaničnim podacima Sekretarijata za upravu – Sektora statistike, od početka godine, a zaključno sa 30. aprilom 2022. godine, Beograd je posetilo ukupno 259.097 turista (56 odsto više u odnosu na isti period prošle godine), od toga 56.801 domaći turista (30 odsto više) i 202.296 inostranih turista (63 odsto više). Ostvareno je 748.259 noćenja (49 odsto više u odnosu na isti period prošle godine). Domaći turisti su ostvarili 145.548 noćenja (16 odsto više), a inostrani 602.711 (57 odsto više). Najviše turista je bilo iz: Ruske Federacije (22.018), Bosne i Hercegovine (16.341), Hrvatske (13.243), Turske (12.035) i Crne Gore (11.417).

Milinko Veličković je rekao da se podsticajnim sredstvima Grada Beograda direktno utiče na razvoj i unapređenje turističke ponude, kao i na pozicioniranje grada među vodećim turističkim centrima.

– Ovim konkursom uspeli smo da obuhvatimo različite programe i projekte, sportske, kulturne, muzičke, međunarodne skupove, kao i promociju Beograda korišćenjem informacionih tehnologija u turizmu. Sekretarijat za privredu Grada Beograda već osmu godinu zaredom finansira programe i projekte iz oblasti turizma, a 2015. godine podržano je 12 programa i projekata i dodeljeno skoro pet miliona dinara. U 2022. godini podržali smo 21 program i projekat, u iznosu od blizu 20 miliona dinara, a nastojaćemo da naredne godine iznos izdvojenih sredstava povećamo, jer Beograd to zaslužuje – naglasio je Veličković.

Izvor: Beoinfo

Comments (0)

Connected news

Tourism
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. March 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Tourism
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. March 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Tourism
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. March 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...
Tourism
Veliko interesovanje bugarske privrede za Beograd i Srbiju
14. March 2024
Na 40. jubilarnom sajmu turizma u Sofiji, najvećoj turističkoj manifestaciji u Bugarskoj,...