Post-COVID komunikacija turističkih destinacija: Kako nastaviti posle pandemije?

28. September 2020
Izvor: Pixabay
Izvor: Pixabay

Posledice pandemije koronavirusa na turizam, osetile su gotovo sve zemlje sveta, naročito one čija se ekonomija ozbiljno oslanja na turizam. Izostanak gotovo cele jedne turističke sezone prouzrokovao je ne samo finansijsku štetu, već i sve ostale štete u lancu usluga, koja će se dugo osećati i sigurno teško nadoknaditi. Jedna od posledica bila je i manje-više prestanak komunikacije između država, turističkih destinacija i gradova. Šta se to desilo, zašto se zaćutalo, kakve bi marketing aktivnosti trebalo preduzeti u turizmu tokom i naročito nakon pandemije, otkriva, između ostalog, za Turistički Svet Mariana Bede - stručnjak za brendiranje gradova i turistički marketing.

 
Buđenje turističkih destinacija
- Zanimljivo je da je komunikacija između država, turističkih destinacija i gradova, koja bi u kriznim situacijama trebalo da bude pojačana, naprosto stala. Kao da su svi čekali od nekoga znak: “Sad možete da nastavite”! Međutim, taj znak kao da većina njih nije dobila – kaže naša sagovornica Marina Bede. - Sredinom i krajem sezone neke zemlje i turističke destinacije su se malo probudile i započele, bolje rečeno nastavile s komunikacijom i marketing aktivnostima. Mogli smo videti simpatične video-klipove na društvenim mrežama i na televiziji, kojima su neke države slale poruku da su posle malog predaha, nakon pandemije ponovo spremne i da čekaju turiste. Kontinuirana komunikacija u ovoj situaciji bila je veoma značajna zbog budućnosti, jer turizam mora da živi i nakon pandemije. Ako turistički subjekti ne šalju nikakvu informaciju o sebi, prave veliku grešku, jer konkurencija šalje… A nije ništa ni lakše ni brže, nego zaboraviti jednu destinaciju i preći na drugu. 
 
● Kako će, po vašem mišljenju, pandemija uticati u budućnosti na marketinške aktivnosti u turizmu? 
- Trenutno, u čitavoj se privredi, a naročito u turizmu, radi na kraćenju troškova kako bi se preživelo. Kada se radi o smanjenju troškova, marketing je, nažalost, uvek među prvim stavkama u budžetu koja se skraćuje, što je s jedne strane razumljivo. Međutim, upravo sada ne sme da se prestaje sa komunikacijom! Povećao se značaj manjih, lokalnih turističkih atrakcija i destinacija. Oni treba da se oglašavaju više nego ikada! Iako ljudi nemaju mogućnosti za putovanje u inostranstvo, željni su aktivnog provođenja slobodnog vremena. Vrednost manjih i većih turističkih destinacija u blizini i unutar država, sada je mnogo veća nego pre pandemije! Ako pametno iskoriste ovaj period i aktivno se promovišu i oglašavaju, oni mogu biti najveća pokretačka sila koja će vratiti turizam u svoj tok. 

Obrt u komunikaciji: od masovnog ka individualnom
●  Šta im preporučujete? Koju vrstu marketing aktivnosti? 
- Već tokom pandemije je primećeno da se komunikacija mnogo menjala. U svim segmentima privrede su polako prešli sa “kupite odmah”, “akcija traje samo do…” na jednu drugu vrstu komunikacije u kojoj ljudske vrednosti, društvena odgovornost i priroda imaju mnogo veći značaj. 
Što se tiče turizma, Grčka je napravila jedan lep primer post COVID komunikacije - Greek summer. Poruka je: „Uživajte u grčkom letu gde god da ste na svetu“. Video je umirujući i kad ga pogledate, gotovo sigurno ćete pomisliti: „Da, sledećeg leta sigurno idem u Grčku“… 
Naše lokalne destinacije i turistički subjekti trebalo bi da šalju sličnu sliku o sebi. „Uživajte u čarima Srbije, u našim lokalnim proizvodima, u lepoj prirodi“… su ključne poruke.   Danas nikome ne treba masa ljudi, nije to ni u skladu sa preventivnim merama. I tu nastaje obrt u komunikaciji: pre pandemije, destinacije su uvek pravile key visuals, foto i video zapise na kojima se vidi masa ljudi, da pokažu koliko je popularna ta destinacija. Sada turisti žele mir, manji broj ljudi, boravak u prirodi - a sve to možemo da im nudimo unutar naše države. 

Iskoristiti sve potencijale online-a
● Dolazi zimska sezona, šta će biti sa skijalištima?
- Ne možemo znati unapred šta će se dešavati u svetu, da li će se virus pojačati s dolaskom zime, hoće li se i kako menjati preventivne mere itd.? Svima preporučujem da, ako još nisu počeli, ubrzaju izradu marketing strategije za narednu sezonu i da se pripreme da komuniciraju i da dočekuju goste u skladu sa propisima. Treba se pripremiti  na više scenarija. Pobediće oni koji će biti spremniji i moći brže da se prilagode različitim situacijama. Menedžment treba da pripremi kreativna rešenja prevencije, poput covid koridora za turiste ili da umesto popusta nude plaćanje PCR testa svojim gostima... Turistički subjekti na destinacijama treba tesno da sarađuju i da nude zajedničke pakete gostima. Kako je komunikacija uglavnom postala onlajn, treba iskoristiti sve mogućnosti oglašavanja na online kanalima. 
 
Da je za zdrav život neophodan odmor, svež vazduh, sunce i rekreacija – naši preci su znali i bez Google-a. Dajte mogućnost ljudima da ostanu zdravi i komunicirajte s njima!
 
 

 

Comments (0)

Connected news

Tourism
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Tourism
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Tourism
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...