Posetite četiri muzeja uz jedinstvenu online ulaznicu MUSEUMS 4 YOU

20. February 2024
Image by Peggy und Marco Lachmann-Anke from Pixabay
Image by Peggy und Marco Lachmann-Anke from Pixabay

Bez obzira da li ste zaljubljenik u istoriju, arhitekturu, ili jednostavno želite da osetite duh ovog grada, Beograd će vas očarati svojom šarenolikošću. Takođe, ako volite muzeje, tu je posebna prilika da istražite četiri izvanredna muzeja uz jedinstvenu online ulaznicu MUSEUMS 4 YOU.

Ovi muzeji, uključujući Muzej Jugoslavije, Muzej nauke i tehnike, Etnografski muzej i Prirodnjački muzej, nude dubok uvid u različite aspekte istorije, nauke, kulture i prirode, što će dodatno obogatiti vaš doživljaj Beograda. 

Muzej istorije Jugoslavije

Muzej Jugoslavije, jedan od najposećenijih muzeja u Srbiji, nalazi se na prostoru nekadašnjeg rezidencijalnog kompleksa Josipa Broza Tita. Sastoji se od više izložbenih objekta – Muzeja 25. maj, namenjenog aktuelnim tematskim izložbama, Starog muzeja, gde je stalna postavka na kojoj je predstavljen reprezentativan uzorak bogate muzejske kolekcije, i Kuće cveća (Titovog mauzoleja). Objekte povezuje prostrani Park skulptura, u kome je smešteno dvadeset skulptura velike likovne vrednosti. Muzej Jugoslavije svojom bogatom kolekcijom od izuzetne kulturno-istorijske vrednosti predstavlja nezaobilaznu tačku za one koji su zainteresovani da bliže razumeju kako jugoslovensko, tako i nasleđe druge polovine 20. veka.

Etnografski muzej

Duboko zakoračite u bogatstvo naše tradicionalne kulture koja čeka da bude otkrivena! Etnografski muzej, jedan od dragulja naše kulturne baštine i jedan od najstarijih muzeja na Balkanskom poluostrvu sa više od 120 godina postojanja, čuva impresivnu kolekciju od oko 120.000 muzealija, od kojih se izdvaja fascinantnih 50.000 etnografskih predmeta.

Ova očaravajuća kolekcija, koja je prvi put izložena u posebnoj zgradi davne 1901. godine, poklon od strane darežljivog Stevče Mihajlovića, predstavlja pravo blago tradicije sa celog Balkanskog poluostrva. Prva stalna izložba ovih neprocenjivih predmeta tradicionalne vrednosti otvorena je 1904. godine. Danas, posetioci mogu da uživaju u stalnoj izložbi pod nazivom „Narodna kultura Srba u 19. i 20. veku“, koja je smeštena na tri nivoa prelepe zgrade Etnografskog muzeja i drugim tematskim izložbama.

U prizemlju vas očekuju raskošne narodne nošnje i prikazi života na tradicionalnim saborima, koji su se nekada održavali ispred naših crkava i manastira. U srednjem delu zbirke, možete videti čuvenu Dečansku česmu – simbol Muzeja. Treći nivo izložbe posvećen je umetnosti tkanja i kulturi stambenih prostora, čime se upotpunjuje slika bogatstva naše kulturne baštine.

Muzej nauke i tehnike

Muzej nauke i tehnike u Beogradu nudi vam jedinstvenu priliku da istražite uticaj mašina, motora i tehnoloških inovacija na naš svakodnevni život kroz izložbu „Čovek i tehnika“. Ovde ćete otkriti kako se živelo i radilo u prošlim vremenima u Srbiji, saznati više o starim tehnologijama i razvoju elektrifikacije, uploviti u svet parnih brodova, saznati kako se štampalo pre štamparija, i upoznati se sa prvim domaćim računarima i Teslinim asinhronim motorom.

Ako vas zanima putovanje kroz vreme, posetite „Galeriju igračaka“ sa preko 150 igračaka iz perioda od 1920. do 1970. godine. Ovde se tehnologija spaja sa kreativnošću kroz raznovrsne lutke, automobile, plišane mede, mehaničke igračke na navijanje, drvene igračke, muzičke kutije i mnoge druge retke eksponate.

Muzej takođe nudi uzbudljivu avanturu u svetu nauke kroz „Naučnu igraonicu“. Interaktivni eksponati iz oblasti astronomije, matematike, fizike, biologije, psihologije i logike čekaju da vas zabave, podstaknu na razmišljanje i otkriju vam tajne naučnih principa. Osetite centrifugalnu silu, proverite svoj osećaj za ravnotežu i iskusite optičke varke dok se zabavljate i učite.

Prirodnjački muzej

Posetite Prirodnjački muzej Beograda i otkrijte fascinantno blago prirode. Ovde se nalazi najvažnija prirodnjačka kolekcija u Srbiji, sa preko 2 miliona vrednih primeraka, uključujući fosile koji datiraju od doba nastanka Sunčevog sistema. Muzej je smešten u zgradi nekadašnje Prve ženske gimnazije od 1939. godine.

Zbirke Prirodnjačkog muzeja obuhvataju raznovrsne oblasti kao što su mineralogija, petrologija, fosili, mekušci, insekti, ptice, sisavci i dr.

Jedna interesantna informacija o Prirodnjačkom muzeju Beograda je da se u njegovim zbirkama nalaze retki i ugroženi primeri flore i faune Balkanskog poluostrva. Ova zbirka ima poseban značaj za očuvanje biološke raznovrsnosti u regionu i pruža dragocene podatke za istraživače i naučnike koji se bave biodiverzitetom ovog područja. Muzej aktivno radi na očuvanju ovih vrsta i edukaciji javnosti o važnosti zaštite prirodne baštine Balkana. Posetom muzeju, možete doprineti i podržati te napore za očuvanje prirode.

Izvor: visit-serbia.info

Comments (0)

Connected news

Tourism
Avio-kompanija u kojoj patike postaju deo uniforme
26. April 2024
Počev od 6. maja, holandski avio-prevoznik KLM Royal Dutch Airlines dozvoljava svojim...
Tourism
Zlatibor dobija rekreaciono jezero
26. April 2024
Opština Čajetina raspisala je tender za izradu generalnog projekta, idejnog...
Tourism
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Tourism
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...