Popularni evropski gradovi objavili rat niskobudžetnim turistima

17. October 2017
Popularni evropski gradovi objavili rat niskobudžetnim turistima

Poštujte naš grad i njegove građane, moto je kampanje koja se polako zahuktava u mnogim evropskim metropolama zbog prevelikog broja turista koji već utiču na kvalitet života stanovnika. Posle četvrt veka promocije turizma i privlačenja turista, Barselona, Venecija, Firenca, Amsterdam i mnogi drugi gradovi sada pokušavaju da ih na fin način - oteraju!

Naime, gradonačelnica Barselone Ada Kolau je još pre dve godine napravila plan kako da usreći svoje građane. Prvi korak je bila zabrana građenja novih hotela (grad već ima 75.000 kreveta i 50.000 ležajeva u ilegalnim apartmanima), onda je povećana turistička taksa, a uporedo su počeli da naplaćuju i ulaz u parkove koji privlače turiste, kao što je Guelj. Najnoviji potez je plan da se uvede taksa za izletnike koji prave najveću gužvu u gradu, a ne provode noć i ne troše mnogo.

Poput kampanje "Barselona nije na prodaju" i Firenca će početi da se reklamira kroz slogan "Uživajte i poštujte Firencu". Ideju su "ukrali" od Venecije koja muku muči sa "sendvičarima", kako stanovnici ovog grada nazivaju jednodnevne izletnike. Grad ubrzano napuštaju stanovnici, ali ne zbog povećanja nivoa mora nego - turista. Procenjuje se da ovim tempom iseljenja 2030. godine Venecija neće imati više nijednog stanovnika! Grupa "Naša Italija" tražila je od Vlade da zabrani dolazak brodova za krstarenje u lagunu i sedenje na pločniku Trga sveti Marko, kao i da velike grupe turista moraju da unapred najave dolazak. Povećane takse nisu mnogo pomogle smanjenju broju turista, a đubre je nastavilo da se gomila.

Firentincima najviše smeta ponašanje turista, pa su odlučili da im pokažu šta ne treba raditi u javnosti. Na najpopularnijim mestima su postavljeni saobraćajni znaci koji upozoravaju posetioce da je, recimo, zabranjeno bacati đubre po ulici, sedeti na stepenicama crkve i jesti, ali i potpisivati se po spomenicima, a kazne su po 500 evra. Odštampane su, čak, i majice, šolje i kese na kojima se nalaze ovi turistički znaci.

Amsterdam planira da poveća turističku taksu na 10 evra po danu, jer 17 miliona turista godišnje polako "guši" 850.000 stanovnika. Četvrtina ovih turista spava u jeftinim hostelima i vrlo malo troše, a prave gužvu. U ovom gradu se sve češće mogu videti frustrirani stanovnici koji nose transparente "Amsterdam nije na prodaju" i "Ovo je naš grad".

Izvor: Novosti

Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. March 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Tourism
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. March 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Tourism
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. March 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Tourism
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. March 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...