Počinje Festival Čaba kobasica u Bekeščabi

18. October 2022
Foto: visitbekescsaba
Foto: visitbekescsaba

Jedan od najznačajnijih gastronomskih događaja u srednjoj Evropi, Festival Čaba kobasica, održaće se od 20. do 23. oktobra u Bekeščabi, gradiću u jugoistočnoj Mađarskoj. Jubilarno 25. izdanje festivala pratiće i bogat kulturno-umetnički program, a na dan otvaranja ulaz će biti besplatan za sve goste!

Čaba kobasica je jedan od najpoznatijih mađarskih gastronomskih specijaliteta. Ovaj delikates tradicionalno prave porodice iz Bekeščabe, a originalni recept se generacijama prenosi s kolena na koleno više od jednog veka!

Festival, inače poznat i kao jedan od najznačajnijih gastro-kulturnih događaja u srednjoj Evropi, prati bogat program, a najveća atrakcija su svakako razna takmičenja u punjenju i pripremi kobasica. Više od hiljadu ekipa svake godine se nadmeće ko će da napravi bolji delikates. Pored takmičenja, festival je poznat i po tome što nudi mnoštvo zabavnih programa za sve posetioce, a posebno za porodice i decu. Mnogi popularni mađarski muzičari i di-džejevi će nastupati, a najavljene su i retro žurke, koncerti kulturno-umetničkih ansambla… Informacije o nastupima različitih umetnika i raznim takmičenjima mogu se pronaći na kako na sajtu festivala, tako i na Fejsbuk stranici posvećenoj ovoj manifestaciji.

Jedna od nezaobilaznih tački je i šator Kluba Čaba kobasica gde se svakodnevno pripremaju tradicionalna jela od svinjskog trbuha. Sa ovog festivala niko se kući ne vraća bez kobasice, što je i očekivano s obzirom na mnoge majstore pravljenja kobasica koje ova manifestacija okuplja.

O Bekeščabi

Bekeščaba je grad pun zelenila smešten u jugoistočnom delu Mađarske, na oko sto kilometara od srpsko-mađarske granice. Zahvaljujući prelepoj arhitekturi, ali i događajima koji se ovde organizuju, sve više turista posećuje Bekeščabu. Među atrakcijama grada su luteranska crkva (najveća u srednjoj Evropi), Gradska većnica, teatar Jokai i prelepa stara zgrada hotela „Fiume“. Posetioci željni kulture mogu da posete muzej i spomen-kuću Mihalja Munkačija, svetski poznatog slikara, koji je dobar deo života proveo u Bekeščabi. Naravno, i Bekeščaba se ponosi svojom banjom, pa je moguće posetiti i Banju Arpa, čiji bazeni se napajaju termalnom bodom temperature od 76 i od 40 setepeni Celzijusa.

Comments (0)

Connected news

Tourism
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Tourism
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Tourism
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...