Počinje Festival Čaba kobasica u Bekeščabi

18. October 2022
Foto: visitbekescsaba
Foto: visitbekescsaba

Jedan od najznačajnijih gastronomskih događaja u srednjoj Evropi, Festival Čaba kobasica, održaće se od 20. do 23. oktobra u Bekeščabi, gradiću u jugoistočnoj Mađarskoj. Jubilarno 25. izdanje festivala pratiće i bogat kulturno-umetnički program, a na dan otvaranja ulaz će biti besplatan za sve goste!

Čaba kobasica je jedan od najpoznatijih mađarskih gastronomskih specijaliteta. Ovaj delikates tradicionalno prave porodice iz Bekeščabe, a originalni recept se generacijama prenosi s kolena na koleno više od jednog veka!

Festival, inače poznat i kao jedan od najznačajnijih gastro-kulturnih događaja u srednjoj Evropi, prati bogat program, a najveća atrakcija su svakako razna takmičenja u punjenju i pripremi kobasica. Više od hiljadu ekipa svake godine se nadmeće ko će da napravi bolji delikates. Pored takmičenja, festival je poznat i po tome što nudi mnoštvo zabavnih programa za sve posetioce, a posebno za porodice i decu. Mnogi popularni mađarski muzičari i di-džejevi će nastupati, a najavljene su i retro žurke, koncerti kulturno-umetničkih ansambla… Informacije o nastupima različitih umetnika i raznim takmičenjima mogu se pronaći na kako na sajtu festivala, tako i na Fejsbuk stranici posvećenoj ovoj manifestaciji.

Jedna od nezaobilaznih tački je i šator Kluba Čaba kobasica gde se svakodnevno pripremaju tradicionalna jela od svinjskog trbuha. Sa ovog festivala niko se kući ne vraća bez kobasice, što je i očekivano s obzirom na mnoge majstore pravljenja kobasica koje ova manifestacija okuplja.

O Bekeščabi

Bekeščaba je grad pun zelenila smešten u jugoistočnom delu Mađarske, na oko sto kilometara od srpsko-mađarske granice. Zahvaljujući prelepoj arhitekturi, ali i događajima koji se ovde organizuju, sve više turista posećuje Bekeščabu. Među atrakcijama grada su luteranska crkva (najveća u srednjoj Evropi), Gradska većnica, teatar Jokai i prelepa stara zgrada hotela „Fiume“. Posetioci željni kulture mogu da posete muzej i spomen-kuću Mihalja Munkačija, svetski poznatog slikara, koji je dobar deo života proveo u Bekeščabi. Naravno, i Bekeščaba se ponosi svojom banjom, pa je moguće posetiti i Banju Arpa, čiji bazeni se napajaju termalnom bodom temperature od 76 i od 40 setepeni Celzijusa.

Comments (0)

Connected news

Tourism
Đavolja varoš dobija vizitorski centar
26. July 2024
Opština Kuršumlija dobila je od Ministarstva zaštite životne sredine 25...
Tourism
Zlatiborska Gold Gondola postaje ovog vikenda epicentar mode
24. July 2024
Najduža panoramska gondola na svetu, zlatiborska Gold Gondola, u subotu 27. jula sa početkom...
Tourism
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. July 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Tourism
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. July 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...