Počeo 23. Nišvil festival

11. August 2017
Počeo 23. Nišvil festival

Nastupom "Nišvil tango big benda", sinoć je u niškoj Tvrđavi počeo internacionalni, 23. po redu džez festival "Nišvil".

"Nišvil tango big bend", sastavljen  od niških muzičara i četvorice muzičara iz Argentine, predstavio se poznatim tango kompozicijama, a potom ga je na sceni zamenio "Vasil Hadžimanov bend" sa Biserom Veletanlić.

Poznatoj džez pevačici, koja je svoju muzičku karijeru počela još šezdesetih godina prošlog veka, na "Nišvilu" je uručena nagrada za životno delo.

- Pevala sam na prvom 'Nišvilu' 1995. godine, od kada su mnogi dobili nagrade i ja sam mislila da će me zaobići. Ali, nikad nije kasno - kazala je Veletanlićeva prilikom uručenja ngrade.

Prve festivalske večeri publici su se predstavili i poznata američka bluz i džez pevačica Peti Ostin, džez gitarista Majk Štern i britanski kantautor Toni Momrele sa svojim bendom.

Na kraju večeri nastupio je orkestar "Rok simfoni", iz Bitolja koji je uz pomoć Akademskog hora Studentskog kulturnog centra u Nišu izveo program rok i džez standarda.

Do nedelje, 13. avgusta, na 12 pozornica biće održano 130 koncerata uz učešće 700 muzičara, uglavnom iz SAD i Evrope, ali i iz Australije, Argentine ili Gruzije.

Između ostalih, nastupiće i australijski sastav "Vižons of a nomad",  francuski kvartet "Festen" i Darko Rundek.

Poslednje veče "Nišvila" (13. avgust) rezervisano je za poznatu saksofonistkinju Kendi Dalfer, Ramba Amadeusa, gruzijski "Tbilisi big bend", domaći sastav "I-plej" i litvanski "Sajlent blest".

Program će po tradiciji zatvoriti jedan sastav iz Niša. To je ovoga puta grupa "Very Naiss" sa kojom će kao specijalni gost nastupiti niški pevač Ivan Kurtić, kojeg mnogi vide kao jedinog pravog naslednika legendarnog Šabana Bajramovića.

"Nišvil" ove godine prati pozorišni festival sa 16 pozorišnih predstava, kao i filmski festival sa stotinu filmova iz više od 40 zemalja. Za vreme trajanja festivala unutar zidina Tvrđave radove će predstaviti i više desetina akademskih slikara, vajara ili strip crtača.

Izvor: Beta

Comments (0)

Connected news

Tourism
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Tourism
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Tourism
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...