Počela rekonstrukcija Trga republike

23. August 2018
Počela rekonstrukcija Trga republike

U Beogradu je 22. avgusta počela dugo najavljivana rekonstrukcija Trga republike. Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je da će se obnova sprovesti u dve faze u narednih 420 dana.

Vesić je istakao da je vrednost radova 922 miliona dinara. Prva faza će se raditi do 1. marta 2019. godine, kada će se raditi plato do Kolarčeve ulice, a potom, kako je istakao, sledi druga faza radova do Doma omladine i Terazija, kao i deo Francuske ulice. U prvoj fazi saobraćaj će se odvijati nesmetano, dok će u drugoj fazi saobraćaj biti povremeno zaustavljan, ukazao je zamenik gradonačelnika.

– Karakteristika ovog rešenja je da će rekonstruisani trg biti formiran kao pravi gradski trg, po ugledu na evropske prestonice, sa postavljenim granitnim pločama i uklonjenim žardinjerama i drugih 150 fizičkih prepreka koje sada postoje. Novi trg će imati nekoliko novih drvoreda, kao i dva nova obeležja sa posebnim mermernim pločama na mestima gde se nekada nalazila Stambol kapija i privremeno grobno mesto nastradalih Crvenoarmejaca koji su 1944. godine oslobađali Beograd, kao jedna mala šetnja kroz istoriju Trga republike – ukazao je Vesić.

On je dodao da su radovi uvod u dalje širenje pešačke zone u centru grada.

– Posle rekosntrukcije Trga republike počeće uređenje Vasine ulice, koja će, takođe, postati pešačka zona i „ulica kulture”, kao i izgradnja podzemne garaže i uređenje Studentskog trga sa spomenikom Zoranu Đinđiću – najavio je zamenik gradonačelnika.

On je najavio da Vlada Republike Srbije i Ministarstvo kulture treba da raspišu međunarodni konkurs za izgradnju nove zgrade opere i baleta koja će se graditi na mestu današnjeg „Staklenca”. Posle izgradnje zgrade opere i baleta, Trg republike će, prema njegovim rečima, postati formiran gradski trg, po ugledu na svetske metropole.  

Vesić je istakao da je izvođač radova kompanija „Štrabag”, jedna od najuglednijih evropskih kompanija, koja je po evropskim gradovima uređivala mnoge centralne gradske zone. 

– Omogućeno im je da rade 24 sata, jer nije u pitanju stambena zona. Očekujem da svoj posao urade u predviđenom roku. Takođe, svi zainteresovani će na sajtu Direkcije za građevinsko zemljište moći uživo da se prate radove i to će biti praksa i za buduće velike projekte – naglasio je zamenik gradonačelnika.

On je najavio završetak radova na Trgu Milana Mladenovića, uređenje Trga Politike, početak rekonstrukcije Topličinog venca, a sve sa ciljem da u centru grada ima više prostora za pešake i bicikliste, a manje za automobile.

Glavni gradski urbanista Milutin Folić je dodao da Beograd i kroz ovaj projekat nastavlja da se razvija u grad za ljude. U planu je da se pešačka zona preko Topličinog i Kosančićevog venca poveže pešačka zona sa priobaljem, dok će uređenje Karađorđeve ulice početi na jesen, istakao je Folić.

On je najavio dolazak njujorških arhitekata u vezi izmeštanja pruge od Brankovog do Pančevačkog mosta, kako bi se taj prostor transformisao u javni – zeleni prostor za odmor i rekreaciju naših sugrađana.

Izvor: Beoinfo

Comments (0)

Connected news

Tourism
U avgustu pet puta više stranih gostiju u Beogradu
12. October 2021
Od ukupno 75.864 turista koji su u avgustu posetili Beograd, 61.342 je inostranih, što je...
Tourism
Lekovita voda u Pribojskoj banji izvire već 30.000 godina
12. October 2021
 U Pribojskoj banji, nadomak Priboja, u tzv. staroj Srbiji, po rečima meštana,...
Tourism
Čačak, prva nacionalna Prestonica kulture u Srbiji, pred velikim infrastrukturnim promenama i ulaganjima u revitalizaciju i izgradnju ustanova kulture
12. October 2021
 ČAČAK – Status prestonice kulture Srbije za 2023. godinu, osim više od 50...
Tourism
Gostilje u trci za najlepše selo na svetu
11. October 2021
 Gostilje, selo koje je od centra Zlatibora udaljeno oko 25 km, poznato je po vodopadu na...