Počela rekonstrukcija Trga republike

23. August 2018
Počela rekonstrukcija Trga republike

U Beogradu je 22. avgusta počela dugo najavljivana rekonstrukcija Trga republike. Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je da će se obnova sprovesti u dve faze u narednih 420 dana.

Vesić je istakao da je vrednost radova 922 miliona dinara. Prva faza će se raditi do 1. marta 2019. godine, kada će se raditi plato do Kolarčeve ulice, a potom, kako je istakao, sledi druga faza radova do Doma omladine i Terazija, kao i deo Francuske ulice. U prvoj fazi saobraćaj će se odvijati nesmetano, dok će u drugoj fazi saobraćaj biti povremeno zaustavljan, ukazao je zamenik gradonačelnika.

– Karakteristika ovog rešenja je da će rekonstruisani trg biti formiran kao pravi gradski trg, po ugledu na evropske prestonice, sa postavljenim granitnim pločama i uklonjenim žardinjerama i drugih 150 fizičkih prepreka koje sada postoje. Novi trg će imati nekoliko novih drvoreda, kao i dva nova obeležja sa posebnim mermernim pločama na mestima gde se nekada nalazila Stambol kapija i privremeno grobno mesto nastradalih Crvenoarmejaca koji su 1944. godine oslobađali Beograd, kao jedna mala šetnja kroz istoriju Trga republike – ukazao je Vesić.

On je dodao da su radovi uvod u dalje širenje pešačke zone u centru grada.

– Posle rekosntrukcije Trga republike počeće uređenje Vasine ulice, koja će, takođe, postati pešačka zona i „ulica kulture”, kao i izgradnja podzemne garaže i uređenje Studentskog trga sa spomenikom Zoranu Đinđiću – najavio je zamenik gradonačelnika.

On je najavio da Vlada Republike Srbije i Ministarstvo kulture treba da raspišu međunarodni konkurs za izgradnju nove zgrade opere i baleta koja će se graditi na mestu današnjeg „Staklenca”. Posle izgradnje zgrade opere i baleta, Trg republike će, prema njegovim rečima, postati formiran gradski trg, po ugledu na svetske metropole.  

Vesić je istakao da je izvođač radova kompanija „Štrabag”, jedna od najuglednijih evropskih kompanija, koja je po evropskim gradovima uređivala mnoge centralne gradske zone. 

– Omogućeno im je da rade 24 sata, jer nije u pitanju stambena zona. Očekujem da svoj posao urade u predviđenom roku. Takođe, svi zainteresovani će na sajtu Direkcije za građevinsko zemljište moći uživo da se prate radove i to će biti praksa i za buduće velike projekte – naglasio je zamenik gradonačelnika.

On je najavio završetak radova na Trgu Milana Mladenovića, uređenje Trga Politike, početak rekonstrukcije Topličinog venca, a sve sa ciljem da u centru grada ima više prostora za pešake i bicikliste, a manje za automobile.

Glavni gradski urbanista Milutin Folić je dodao da Beograd i kroz ovaj projekat nastavlja da se razvija u grad za ljude. U planu je da se pešačka zona preko Topličinog i Kosančićevog venca poveže pešačka zona sa priobaljem, dok će uređenje Karađorđeve ulice početi na jesen, istakao je Folić.

On je najavio dolazak njujorških arhitekata u vezi izmeštanja pruge od Brankovog do Pančevačkog mosta, kako bi se taj prostor transformisao u javni – zeleni prostor za odmor i rekreaciju naših sugrađana.

Izvor: Beoinfo

Comments (0)

Connected news

Tourism
Boravišna taksa na Zlataru od ove godine 100 dinara
23. January 2020
Vlasnici ugostiteljskih objekata, motela, hotela, konačišta na Zlataru...
Tourism
Rekonstrukcija mlinova i vetrenjača u Kanjiži - Cilj bolja turistička ponuda
22. January 2020
Narodni muzej u Kikindi bio je domaćin okruglog stola na temu "Nasleđe i održivi...
Tourism
Trendovi u turizmu za 2020. godinu
22. January 2020
Ljubitelji putovanja su odavno već počeli da razmišljaju o odmoru u 2020. godini, pa...
Tourism
Srbija među 10 najboljih destinacija za spa odmor u istočnoj Evropi
22. January 2020
Britanski dnevni list "The Guardian" svrstao je Atomsku banju iz Srbije među 10 top...