Planuli turistički vaučeri - država časti sa dodatnih 20.000

14. June 2017

Vaučeri kojim država dotira odmor u Srbiji su - "planuli". Od planiranih 60.000, podeljeno je 52.000 vrednosnih kupona. Zato je odlučeno da se sa 100 miliona dinara obezbedi dodatnih 20.000 vaučera. Tako će ove godine biti razdeljeno gotovo duplo više vaučera nego lane.

Prošle godine bilo je podeljeno 46.000 vaučera, a ove ukupno njih 80.000. Da država nije rešila da iz kase obezbedi dodatna sredstva za još 20.000 kupona, akcija bi bila završena ovog meseca. U junu je već rezervisano osam hiljada preostalih nepodeljenih vaučera.

- Za šest meseci smo podelili ono što smo planirali za čitavu godinu, tako da smo prezadovoljni - rekao je, za "Novosti", Rasim Ljajić, ministar turizma. - Odvojeno je dodatnih 100 miliona dinara, kako ne bismo prekinuli akciju u junu. Sada će biti ponuđeno još 20.000 vaučera. Ove podsticaje ne treba shvatiti kao poklon, već je to realna investicija za državu. U proseku, svako ko koristi vaučer ima 7,4 noćenja, iako je po uredbi minimalno pet noći.

Kako ističe ministar Ljajić, veća je i vanpansionska potrošnja - ljudi ostaju duže, sezona je produžena, a oživele su mnoge destinacije, pre svega banje.

- Vaučeri će uticati na to da se ulaže u infrastrukturu, tako da postoji višestruka korist - rekao je Ljajić. - I to ne samo materijalna, već se povećava i ukupna aktivnost na razvoju turizma.

Banje su i dalje najtraženije i najposećenije. Nezaobilazne su Prolom banja, Vrnjačka banja, Lukovska banja i Banja Koviljača. Od planina, vaučeri se najviše koriste za odmor na Zlatiboru i Kopaoniku. A da bi se dobio vaučer, između ostalog je potrebno i da bude rezervisano minimum pet noćenja u registrovanom privatnom ili hotelskom smeštaju. Pod uslovom da se ugostiteljski objekat prijavio da želi da prima vaučere.

Nadležni očekuju da će svih 80.000, koliko će ih biti ove godine, biti iskorišćeno do 15. oktobra, što je i krajnji rok. Očekuje se da bude ostvareno više od 500.000 noćenja kada je reč o domaćem turizmu.

Penzioneri najbrojniji


Više od 60 odsto onih koji su tražili vaučere su penzioneri. Slede zaposleni čija primanja ne prelaze 60.000 dinara, dok je ispod 10 odsto nezaposlenih. Na raspolaganju je više od 600 objekata u Srbiji gde se vaučeri mogu iskoristiti.

Izvor:
Novosti

Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. March 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Tourism
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. March 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Tourism
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. March 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Tourism
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. March 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...