Planinski i banjski turizam doprineće budžetu Srbije sa 1,2 milijarde evra

30. October 2017
Planinski i banjski turizam doprineće budžetu Srbije sa 1,2 milijarde evra

Turizam će ove godine srpski budžet napuniti sa rekordnih 1,2 milijarde evra. Ovo su predviđanja Ministarstva turizma, a za sada je devizni priliv veći za 14 odsto u odnosu na 2016. godinu, koja je bila najbolja do sada. Do kraja 2017. očekuje se i da će trend rasta domaćih, ali i stranih gostiju, nastaviti da ide uzlaznom putanjom. Jedan od glavnih razloga za povećan broj domaćih turista, svakako su vaučeri koje dodeljuje resorno ministarstvo.

- Ove godine podelili smo skoro 92.000 vaučera i oni mogu da se iskoriste do 20. novembra - priča za "Novosti" Renata Pindžo, pomoćnik ministra turizma. - Do 15. oktobra je bilo prijavljivanje, a više od 53 odsto bili su penzioneri. Oko 35 odsto su zaposleni i 10 odsto nezaposleni. Najznačajnije destinacije bile su Prolom Banja, Lukovska Banja, Zlatibor, Kopaonik, ali i druge banje i planine u Srbiji.

Ministarstvo turizma, ove godine, dva puta je povećavalo broj vaučera, krajem maja i jula, jer je predviđen broj bio brzo iskorišćen. Prosečan broj noćenja, objašnjava Renata Pindžo, kod onih koji su koristili vaučere, bio je 7,5 noćenja.

- Promet domaćih turista za prvih osam meseci je povećan, a nastavak akcije sa vaučerima očekujemo i naredne godine - kaže naša sagovornica. - Akcija je uspešno realizovana i zahvaljujući velikim naporima Turističke organizacije Srbije i lokalnih turističkih zajednica, koje su se uključile u promociju naše zemlje kao destinacije, koja je atraktivna tokom čitave godine. Zimska sezona na planinama počinje tradicionalnim "Ski openingom", u saradnji sa "Skijalištima Srbije", privatnim sektorom i turističkim organizacijama.

Kako objašnjava Pindžo, naša zemlja nije poznata samo po planinama i banjama, već je atraktivna za goste i zbog velikog broja međunarodnih događaja, skupova i sajmova koji se ovde održavaju. Beograd i Novi Sad su najpoznatiji gradovi za kongresni turizam. Samo je u Beogradu broj noćenja povećan za 23 odsto u odnosu na 2016. godinu.

- Oko 70 odsto kapaciteta u banjama i planinama za novogodišnje praznike već je rasprodat - ističe Pindžo. - Početkom septembra već su počele pripreme za zimsku sezonu, pa nije bilo predaha. Srbija je celogodišnja turistička destinacija, i mi vodimo takvu kampanju. Uz to, spremamo se i za jubilarni 40. Međunarodni sajam turizma.

Izvor: Novosti

Comments (0)

Connected news

Tourism
Avio-kompanija u kojoj patike postaju deo uniforme
26. April 2024
Počev od 6. maja, holandski avio-prevoznik KLM Royal Dutch Airlines dozvoljava svojim...
Tourism
Zlatibor dobija rekreaciono jezero
26. April 2024
Opština Čajetina raspisala je tender za izradu generalnog projekta, idejnog...
Tourism
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Tourism
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...