Plan G20 za spasavanje 100 miliona radnih mesta u turizmu širom sveta

12. October 2020
Izvor: Pixabay
Izvor: Pixabay
Na prvom, istorijskom susretu G20 ministri  turizma bili su, početkom oktobra u Saudijskoj Arabiji, domaćini za više od 45 izvršnih direktora i članova WTTC-a, koji su predstavili svoj plan za ponovno pokretanje međunarodnih putovanja i turizma, kao i 100 miliona radnih mesta širom sveta. 
 
Ovaj događaj, iniciran od strane privatnog sektora, otvorio je predsedavajući Ahmed Al Khateeb, ministar turizma Saudijske Arabije i predsedavajući Turističke staze G20, kao i predsednica i izvršna direktorka WTTC-a Gloria Guevara. 
 
Prema ekonomskom modelu WTTC-a, oko 100 miliona radnih mesta moglo bi se spasiti snažnom međunarodnom saradnjom, između ostalog, uklanjanjem barijera za putovanja i primenom međunarodnog režima testiranja na odlasku kako bi se smanjio rizik od širenje COVID-19.
 
„Ovaj istorijski sastanak pružio je najbolju platformu za uspostavljanje javne i privatne saradnje koja će dovesti do obnove sektora koji je pandemija devastirala“ – rekla je Gloria Guevara i dodala:  „Priroda ovog sastanka ne može se potceniti. Prvi put je toliki broj generalnih direktora i lidera industrije putovanja i turizma, uključujući ministre turizma G20, pozvano da prisustvuju istom forumu, kako bi zajedno postavili opipljiv plan za spas ovog sektora. Sasvim sigurno, ovaj plan će imati dalekosežne posledice, doneće stvarne i istinske koristi industriji u celini - od vazduhoplovstva do turoperatora, od taksija do hotela i šire“ – naglasila je Guevara.
 
Ona je podsetila da su tokom 2019. godine industrija putovanja i turizam bili odgovorni za jedno od 10 radnih mesta (ukupno 330 miliona), s doprinosom od 10,3% globalnom BDP-u, generišući svako četvrto novo radno mesto. Takođe, ovaj sektor je jedan od najrazličitijih sektora na svetu, koji zapošljava ljude svih socijalno-ekonomskih nivoa, bez obzira na pol ili etničku pripadnost, kao i  54% žena i 30% mladih.
 
Prisutni su se složili da je sektor putovanja i turizma bio glavni pokretač globalnog ekonomskog rasta u poslednjih 5 godina i da je neophodno da svi zajedno rade na ponovnom pokretanju međunarodnih putovanja na siguran i efikasan način.
 
Na zahtev Saudijske Arabije, WTTC je predstavio plan oporavka (https://wttc.org/COVID-19/G20-Recovery-Plan)koji uključuje dvanaest tačaka za privatni sektor i dvanaest za javni sektor, s fokusom na mere za reaktiviranje međunarodnih putovanja. vanja.  

eHotelier/ Turisticki Svet

Comments (0)

Connected news

Tourism
Đavolja varoš dobija vizitorski centar
26. July 2024
Opština Kuršumlija dobila je od Ministarstva zaštite životne sredine 25...
Tourism
Zlatiborska Gold Gondola postaje ovog vikenda epicentar mode
24. July 2024
Najduža panoramska gondola na svetu, zlatiborska Gold Gondola, u subotu 27. jula sa početkom...
Tourism
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. July 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Tourism
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. July 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...