Plan G20 za spasavanje 100 miliona radnih mesta u turizmu širom sveta

12. October 2020
Izvor: Pixabay
Izvor: Pixabay
Na prvom, istorijskom susretu G20 ministri  turizma bili su, početkom oktobra u Saudijskoj Arabiji, domaćini za više od 45 izvršnih direktora i članova WTTC-a, koji su predstavili svoj plan za ponovno pokretanje međunarodnih putovanja i turizma, kao i 100 miliona radnih mesta širom sveta. 
 
Ovaj događaj, iniciran od strane privatnog sektora, otvorio je predsedavajući Ahmed Al Khateeb, ministar turizma Saudijske Arabije i predsedavajući Turističke staze G20, kao i predsednica i izvršna direktorka WTTC-a Gloria Guevara. 
 
Prema ekonomskom modelu WTTC-a, oko 100 miliona radnih mesta moglo bi se spasiti snažnom međunarodnom saradnjom, između ostalog, uklanjanjem barijera za putovanja i primenom međunarodnog režima testiranja na odlasku kako bi se smanjio rizik od širenje COVID-19.
 
„Ovaj istorijski sastanak pružio je najbolju platformu za uspostavljanje javne i privatne saradnje koja će dovesti do obnove sektora koji je pandemija devastirala“ – rekla je Gloria Guevara i dodala:  „Priroda ovog sastanka ne može se potceniti. Prvi put je toliki broj generalnih direktora i lidera industrije putovanja i turizma, uključujući ministre turizma G20, pozvano da prisustvuju istom forumu, kako bi zajedno postavili opipljiv plan za spas ovog sektora. Sasvim sigurno, ovaj plan će imati dalekosežne posledice, doneće stvarne i istinske koristi industriji u celini - od vazduhoplovstva do turoperatora, od taksija do hotela i šire“ – naglasila je Guevara.
 
Ona je podsetila da su tokom 2019. godine industrija putovanja i turizam bili odgovorni za jedno od 10 radnih mesta (ukupno 330 miliona), s doprinosom od 10,3% globalnom BDP-u, generišući svako četvrto novo radno mesto. Takođe, ovaj sektor je jedan od najrazličitijih sektora na svetu, koji zapošljava ljude svih socijalno-ekonomskih nivoa, bez obzira na pol ili etničku pripadnost, kao i  54% žena i 30% mladih.
 
Prisutni su se složili da je sektor putovanja i turizma bio glavni pokretač globalnog ekonomskog rasta u poslednjih 5 godina i da je neophodno da svi zajedno rade na ponovnom pokretanju međunarodnih putovanja na siguran i efikasan način.
 
Na zahtev Saudijske Arabije, WTTC je predstavio plan oporavka (https://wttc.org/COVID-19/G20-Recovery-Plan)koji uključuje dvanaest tačaka za privatni sektor i dvanaest za javni sektor, s fokusom na mere za reaktiviranje međunarodnih putovanja. vanja.  

eHotelier/ Turisticki Svet

Comments (0)

Connected news

Tourism
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Tourism
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Tourism
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...