PKS: Predlozi i inicijative turističke privrede

19. March 2020
Image by Pexels from Pixabay
Image by Pexels from Pixabay

 S obzirom na novonastalu situaciju u državi zbog korona virusa, od prošle nedelje Udruženje za turizam pri Privrednoj komorI Srbije je u stalnom kontaktu sa predstavnicima privatnog sektora i svih privrednih grana, asocijacijama i udruženjima, resornim ministarstvima i Kabinetom premijerke.

Svi predlozi i inicijative  turističke privrede, nakon sastanka koji je održan sa HORES-om, Yutom i udruženjima ugostitelja, su prosleđeni zvanično ispred PKS Kabinetu Premijerke, kako bi se na kriznim štabovima razmotrile mere finansijske pomoći i olakšica za sektor ugostiteljstva i turizma.
 
Predlozi mera pomoći se odnose na kategorisane hotele i druge smeštajne objekte,  licencirane turističke agencije, organizatore dogadjaja, kao i klubove, restorane, barove i kafiće čija je delatnost rada onemogućena ili sprečena  s obzirom na zabranu okupljanja tj zabranu rada nakon 20.00 časova.
 
- Upravo svesni situacije koja je direktno uticala prvo na turizam, ugostiteljstvo i internacionalni saobraćaj, ali i zbog trenutnih prioritetnih mera koje se tiču prvenstven zdravstva, snabdevenosti trgovinskih lanaca i apoteka robom koja je neophodna za život, kao i uvođenja vanrednog stanja u državi i novih odluka po kojima se  funkcioniše; molimo vas da budete svesni da turizam i ugostiteljstvo jesu na listi prioritetnih grana kojima je neophodna pomoć, s toga smo strpljivi i u iščekivanju usvajanja nekih od mera pomoći na nivou države - poručuju iz PKS-a.
 
Predlog mera pomoći koji je poslat ispred PKS a na inicijativu članica obuhvata:
 
-Predlog delimičnog oslobađanja poreza na zarade i doprinose ili jednokratna finansijska pomoć koja bi se isplaćivala po zaposlenom koji je u stalnom radnom odnosu u licenciranim turističkim agencijama, kategorizovanim hotelima, organizatorima događaja, ugostiteljskim objektima i drugim vidovima smeštaja.
 
-Odlaganje plaćanja usluga prema javno-komunalnim preduzećima za sve ugostitelјske objekte, kategorizovane hotele i druge vidove smeštaja.
 
-Za klubove, restorane i barove razmatranje predloga da država pokrije sve troškove minimalnih zarada za zaposlene koji su višak radne snage, mirovanje ugovora o zakupu prostora za ugostitelјske objekte, suspenzija svih parafiskalnih nameta od 12.03.2020 do okončanja vanredne situacije (SOKOJ, komunalne takse, svetleće reklame i sl.), odlaganje akontacije poreza na dobit i produženje roka za plaćanje pdv-a za februar, reprogram februarskih komunalnih računa dok traje zabrana rada u klubovima, reprogram po osnovu uzetih kredita kod banaka.
 
- Oslobađanje od obaveza prema finansijskim institucijama tj odlaganje istih (te odluke su juce tj 17.3. usvojenena vladi i u prilogu su, i važe za fizička i pravna lica)
 
-Za turističke agencije posebna odluka od Vlade ili MTT-a za izdavanje tzv “vrednosnih vaučera” na iznos uplaćenih aranžmana klijenata koji zahtevaju povraćaj novca, dok bi klijentima turističkih agencija obezbedili sigurnost njihovih sredstava uz mogućnost korišćenja vrednosnih vaučera u periodu tokom leta i jeseni 2020 godine.
 
Takođe, po preporuci Yute, turističkim agencijama se savetuje da prilagode radno vreme svojim potrebama i budu u stalnom kontaktu sa putnicima.

U skladu sa situacijom u svetu i Evropi, i trendom izdavanja vaučera tj saglasnosti, Yuta je napravila primer za  turističke agencije kojima se savetuje da isti mogu komunicirati sa klijentima koji su već uplatili aranžmane, jer se na taj način postupa i u drugim zemljama.  

Saglasnost se odnosi na promenu termina putovanja ili promenu destinacije samog aranžmana i u skladu je sa situacijom u avio i hotelskoj industriji, i nalazi se u prilogu. Sva  turistička putovanja  otkazuju do 15. maja 2020. zbog vanrednog stanja.

Download documents

Saglasnost za odloženo putovanje
Download PDF
Odluka o privremenim merama za davaoce lizinga
Download PDF
Odluka o privremenim merama za očuvanje stabilnosti finansijskog sistema
Download PDF
Comments (0)

Connected news

Tourism
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Tourism
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Tourism
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...