Piknik-tribina „Beograd za početnike“ - „(Ne)kultura sećanja"

07. June 2022
Photo by Laura Fuhrman on Unsplash
Photo by Laura Fuhrman on Unsplash

Nova sezona letnjih piknih-tribina „Beograd za početnike” u Rančićevoj kući u kojoj "stanuje" Centar za kulturu Grocka, nastavlja se tribinom o toliko potrebnoj kulturi sećanja. Imamo potrebu i obavezu da se sećamo nedužnih žrtava svog naroda, ali se postavlja pitanje na čemu je to i takvo naše sećanje utemeljeno? Na čemu počiva i kako negujemo sopstvenu (ne)kulturu sećanja?

Da li znamo u dovoljnoj meri? Da li smo svoje pojedinačno i zajedničko sećanje na Jajince, Šumarice, Draginac, Stari Brod, Jasenovac, Kragujevac i mnoga druga gubilišta naših predaka iz Drugog svetskog rata uspostavili na stereotipima ili na istinskom poznavanju istorijskih činjenica i konteksta?

Zašto je, ponekad, naše sećanje dominantno matematičko, a nekad afektivno? Zašto često naše kolektivno sećanje počiva na mitovima i zabludama, zašto je podložno teorijama zavere, tj. pseudonauke? Da li istoriju pišu pobednici? Da li je istina jedna ili ih ima više u zavisnosti od „tumača“ i interpretacija istorije? Zašto podležemo selektivnom čitanju istorijskih činjenica. Istovremeno, kakav je naš odnos prema memorijalnim celinama, stratištima i gubilištima iz perioda Drugog svetskog rata?

Odgovore na ova, ali i mnoga druga pitanja pokušaće da nam pruži na novoj piknik-tribini „Beograd za početnike“ u Rančićevoj kući istoričar Dejan Ristić, direktor Muzeja žrtava genocida. Autorka i moderatorka piknik-tribine „(NE)KULTURA SEĆANjA“ je Smiljana Popov, novinarka i urednica naučno-popularnog tv serijala „Beograd za početnike“.

Piknik-tribina održava se u čarobnom ambijentu varoškog doma Grocke, u Rančićevoj kući iz druge polovine 18. veka koji je zaštićen spomenik kulture. Dakle, domaćin je Centar za kulturu Grocka.

Svi posetioci mogu poneti piknik-ćebad, ležaljke i svoje izletničke aksesoare, da u bašti tradicionalne srpske kuće s kraja 18. veka divanimo sa uvaženim gostom o našoj monumentalnoj prošlosti i našem odnosu prema istoj.

Mesto održavanja: Rančićeva kuća – Centar za kulturu Grocka,Majevička 9

Vreme održavanja je u četvrtak, 09. jun u 19.30 sati.

Ulaz je slobodan.

Comments (0)

Connected news

Tourism
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Tourism
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Tourism
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...