Piknik-tribina „Beograd za početnike“ - „(Ne)kultura sećanja"

07. June 2022
Photo by Laura Fuhrman on Unsplash
Photo by Laura Fuhrman on Unsplash

Nova sezona letnjih piknih-tribina „Beograd za početnike” u Rančićevoj kući u kojoj "stanuje" Centar za kulturu Grocka, nastavlja se tribinom o toliko potrebnoj kulturi sećanja. Imamo potrebu i obavezu da se sećamo nedužnih žrtava svog naroda, ali se postavlja pitanje na čemu je to i takvo naše sećanje utemeljeno? Na čemu počiva i kako negujemo sopstvenu (ne)kulturu sećanja?

Da li znamo u dovoljnoj meri? Da li smo svoje pojedinačno i zajedničko sećanje na Jajince, Šumarice, Draginac, Stari Brod, Jasenovac, Kragujevac i mnoga druga gubilišta naših predaka iz Drugog svetskog rata uspostavili na stereotipima ili na istinskom poznavanju istorijskih činjenica i konteksta?

Zašto je, ponekad, naše sećanje dominantno matematičko, a nekad afektivno? Zašto često naše kolektivno sećanje počiva na mitovima i zabludama, zašto je podložno teorijama zavere, tj. pseudonauke? Da li istoriju pišu pobednici? Da li je istina jedna ili ih ima više u zavisnosti od „tumača“ i interpretacija istorije? Zašto podležemo selektivnom čitanju istorijskih činjenica. Istovremeno, kakav je naš odnos prema memorijalnim celinama, stratištima i gubilištima iz perioda Drugog svetskog rata?

Odgovore na ova, ali i mnoga druga pitanja pokušaće da nam pruži na novoj piknik-tribini „Beograd za početnike“ u Rančićevoj kući istoričar Dejan Ristić, direktor Muzeja žrtava genocida. Autorka i moderatorka piknik-tribine „(NE)KULTURA SEĆANjA“ je Smiljana Popov, novinarka i urednica naučno-popularnog tv serijala „Beograd za početnike“.

Piknik-tribina održava se u čarobnom ambijentu varoškog doma Grocke, u Rančićevoj kući iz druge polovine 18. veka koji je zaštićen spomenik kulture. Dakle, domaćin je Centar za kulturu Grocka.

Svi posetioci mogu poneti piknik-ćebad, ležaljke i svoje izletničke aksesoare, da u bašti tradicionalne srpske kuće s kraja 18. veka divanimo sa uvaženim gostom o našoj monumentalnoj prošlosti i našem odnosu prema istoj.

Mesto održavanja: Rančićeva kuća – Centar za kulturu Grocka,Majevička 9

Vreme održavanja je u četvrtak, 09. jun u 19.30 sati.

Ulaz je slobodan.

Comments (0)

Connected news

Tourism
Đavolja varoš dobija vizitorski centar
26. July 2024
Opština Kuršumlija dobila je od Ministarstva zaštite životne sredine 25...
Tourism
Zlatiborska Gold Gondola postaje ovog vikenda epicentar mode
24. July 2024
Najduža panoramska gondola na svetu, zlatiborska Gold Gondola, u subotu 27. jula sa početkom...
Tourism
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. July 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Tourism
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. July 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...