Pevanje uz gusle upisano na UNESCO listu

01. December 2018

Turistička organizacija Srbije saopštila je da je na 13. Međuvladinom zasedanju komiteta za nematerijalno nasleđe doneta odluka kojim je „pevanje uz gusle“ upisano na UNESCO reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva. 

Centar za nematerijalno kulturno nasleđe pri Etnografskom muzeju u Beogradu pripremio je nominaciju u saradnji sa Muzikološkim institutom, uz podršku Saveza guslara Srbije, guslarskih udruženja, državnih institucija, lokalnih samouprava, pojedinaca, nevladinih organizacija i stručnih udruženja.

Kako se podseća u saopštenju, UNESCO je 2014. godine na listu nematerijalnog kulturnog nasleđa postavio „porodičnu slavu“ da bi 2017. godine "kolo", tradicionalna narodna igra, takođe dobila svoje mesto na listi nematerijalnog kulturnog nasleđa.

Materijalno nasleđe iz Srbije upisano na UNESCO listu čine: manastir Studenica, Stari Ras sa Sopoćanima, srednjovekovni spomenici na Kosovu i Metohiji i Gamzigrad – Romulijana. 

U okviru UNESCO programa „Pamćenje sveta“, u svetski registar kulturne dokumentacione baštine iz Srbije upisani su Arhiva Nikole Tesle (2003) i Miroslavljevo jevanđelje (2005).

Takođe je UNESCO MAB Savet, u okviru programa „Čovek i biosfera“, deo Parka prirode Golija proglasio za Rezervat biosfere Golija–Studenica.

UNESCO je 2016. godine na listu „Svetske kulturne baštine“ upisao i Stećke iz Srbije.

Comments (0)

Connected news

Tourism
Đavolja varoš dobija vizitorski centar
26. July 2024
Opština Kuršumlija dobila je od Ministarstva zaštite životne sredine 25...
Tourism
Zlatiborska Gold Gondola postaje ovog vikenda epicentar mode
24. July 2024
Najduža panoramska gondola na svetu, zlatiborska Gold Gondola, u subotu 27. jula sa početkom...
Tourism
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. July 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Tourism
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. July 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...