Pet inovativnih, neobičnih wellness iskustava

05. January 2020
Pet inovativnih, neobičnih wellness iskustava

Iskusnim wellness poklonicima dosadili su klasični i tradicionalni načini opuštanja. Inovativni centri smišljaju nove modele primene wellness-a kako bi spojili zabavno i korisno, a mi vam predstavljamo pet primera dobre prakse.

Joga u termalnoj pećini 

„Grotta Giusti“ rizort u idiličnoj Toskani „prebacio“ je časove joge iz fitness sale u staru pećinu koju zagreva podzemno termalno jezero. Praktikovanje joge u prirodnoj toploti podzemnog vodenog lavirinta pojačava osećaje, pomaže kod koncentracije i podiže temperature tela, a terapeutske benefite pruža i para od termalne vode, bogate solima i sulfatom te zajedno sa alkalnom zemljom leči respiratorne i probleme sa cirkulacijom, oboljenja kostiju, mišića, nervnog sistema i kože. 

Oaza dremanja u Njujorku

Američka kompanija „Casper“ koja proizvodi dušeke učinila je popodnevni odmor dostupnim na prometnim ulicama Njujorka. U čemu je reč? Po ugledu na teretane koje se nalaze svuda po gradu i omogućavaju fitness poklonicima da na putu sa posla ili na posao usput „odrade“ trening, pomenuta kompanije pružila je alternativu Njujorčanima željnim odmora i sna, a ne vežbanja.

Koncept nazvan „The Dreamery“ je objekat za spavanje, u kome umorni prolaznici mogu da zakažu popodnevnu dremku u trajanju od 45 minuta u jednom od devet privatnih, udobnih kabina opremljenim Casper dušecima, jastucima i posteljinom. Spavači mogu da iznajme i udobnu pidžamu i da se nakon spavanja umiju specijalnom kozmetikom za razbuđivanje, te nastave svoj dan odmorni i sveži. 

Ekstremni fitness u Omanu  

Rizort „Anantara Al Jabal Al Akhdar“ u Omanu, smešten je na vrhu litice sa pogledom na planinski masiv Al Hajar, i zahvaljujući svoj lokaciji nudi uzbudljiv pristup fitness-u paketom „Adventure & Fitness“, koji uključuje lokalnu treking avanturu na planini sa prelaženjem staze uz pomoć 20 metara dugog čeličnog kabla kojim se adrenaliski fanovi penju i spuštaju niz liticu. Ko „preživi“ prvi deo ove avanture, očekuje ga opuštanje uz tajlandsku masažu, boravak u sauni i wellness doručak. 

Hipnozom protiv stresa

Možda će zvučati čudno ali sam boravak na rajskim Sejšelima nekima nije dovoljan da bi se oslobodili stresa, te je „Four Seasons Seychelles“ rizort u svoju ponudu uvrstio i hipnoterapiju. Naime, ova vrsta terapije pomaže kod oslobađanje od stresa, poboljšava kvalitet spavanja, a delotvorno je i za lečenje fobija i mršavljenje. Hipnoza dopire do podsvesti i omogućava da štetna, negativna uverenja i šabloni ponašanja budu zamenjeni novim, pozitivnijim mislima. Hipnoterapija omogućava introspekciju i ima za cilj da razbije loše navike i obezbedi bolji sistem za podnošenje stresa.

Stvarna masaža u virtuelnoj realnosti

Stanovnici Los Anđelesa koji nemaju mnogo mašte više neće morati da se muče i zamišljaju da su na nekoj idiličnoj lokaciji da bi se opustili, jer je u njihovom gradu nedavno otvoren „Esqapes“, nesvakidašnji centar za masažu koji koristi virtuelnu realnost. Tokom masaže, VR tehnologija “transportuje” korisnike na neku od 10 različitih “lokacija”, od tropskog rizorta pored okeana do luksuznih koliba na snegom pokrivenim planinskim vrhovima, naravno uz nezaobilazan zvuk pucketanja vatre iz kamina, kako bi užitak bio potpun. Osim zvuka, u prostoriju se pušta hladan ili topao povetarac koji nosi različite mirise, u zavisnosti od odabrane „destinacije“. Kombinacijom softvera, hardvera i tradicionalnih wellness praksi, ovakav “mini-odmora” pomaže ljudima da se „izmeste“ iz stvarnog sveta i oslobode stresa – bar na kratko. 

Marija Obradović

Comments (0)

Connected news

Tourism
U avgustu pet puta više stranih gostiju u Beogradu
12. October 2021
Od ukupno 75.864 turista koji su u avgustu posetili Beograd, 61.342 je inostranih, što je...
Tourism
Lekovita voda u Pribojskoj banji izvire već 30.000 godina
12. October 2021
 U Pribojskoj banji, nadomak Priboja, u tzv. staroj Srbiji, po rečima meštana,...
Tourism
Čačak, prva nacionalna Prestonica kulture u Srbiji, pred velikim infrastrukturnim promenama i ulaganjima u revitalizaciju i izgradnju ustanova kulture
12. October 2021
 ČAČAK – Status prestonice kulture Srbije za 2023. godinu, osim više od 50...
Tourism
Gostilje u trci za najlepše selo na svetu
11. October 2021
 Gostilje, selo koje je od centra Zlatibora udaljeno oko 25 km, poznato je po vodopadu na...