Pet-friendly: Rastući planetarni trend

13. July 2020
Foto: Andrea Mladin
Foto: Andrea Mladin

Pet-friendly turizam je rastući trend širom naše planete. Naravno, razlike su primetne na određenim destinacijama i u različitim kulturama, ali je bez sumnje došlo vreme da svaki ugostitelj sagleda ovu tražnju i na nju pokuša da odgovori na što adekvatniji način.

Kućni ljubimac je širok pojam, ali kada se radi o turizmu, na putovanja se u najvećem broju slučajeva vode psi, eventualno mačke.

Svi koji poslovno ili privatno često putuju, mogu da odluče da svoje putovanje organizuju bez ljubimca, u situaciji kada su im na raspolaganju razni hoteli i smeštaji za pse, ili da ga, eventualno, ostave kod prijatelja i porodice.

U prvom slučaju to je trošak koji se na dnevnom nivou kreće od 1.000 do 2.000 dinara, plus treba doneti hranu i sve na šta je navikao, a mnogi i pored toga brinu o ljubimcu do te mere da se u nekim ozbiljnijim smeštajima za pse instaliraju kamere kako bi vlasnik mogao da prati šta njegov ljubimac radi 24h dok je on odsutan.

Kada ljubimca date nekom „svom“ da vam ga pričuva, to je ok povremeno. Da taj neko želi ljubimca u svom životu stalno, verovatno bi ga imao, pa imajući to u vidu - sa ovom opcijom treba biti umeren. Kako se u tom slučaju često ne osećamo najkomotnije, menjamo dom što često i kod samog ljubimca izaziva nelagodu zbog stalnog prilagođavanja i novog okruženja.

Najbolje – zajedno

Upravo zato najbolje je da svog ljubimca vodite sa sobom na putovanje. Ova praksa je mnogo razvijenija, recimo, u Americi, ali je kultura pet-friendly turizma vrlo zastupljena i u nekim zemljama EU, u Japanu, Australiji, Izraelu itd. Prema portalu bestlifeonline.com neke od naj pet-friendly država sveta su upravo u našem okruženju, a to su: Hrvatska, Francuska, Italija i Austrija.

Pri planiranju destinacije, jedna od osnovnih potreba vlasnika ljubimaca je smeštaj i transport, a zatim i gde možete zajedno otići – plaže, parkovi, kafići i restorani, tržni centri itd.

Ono što je dostupno na booking.com ili airbnb.com jeste informacija o tome da li je neko raspoložen da primi ljubimca ili nije. Međutim, odmah zatim se javlja nedoumica oko tzv. Pet policy dokumenta, koji mnogi nemaju. Ovaj dokument je zapravo naziv za pravila prijema ljubimca – do koliko kilograma primaju, da li se plaća naknada i koliko, bonton pravila ulaska i boravka u objektu i sl.

Jedna od najpogođenijih grupa su vlasnici većih pasa. Dok se male rase do 8 kg primaju lako i u avion, uz transporter možete ih uvesti maltene svugde, dotle veliki broj onih deklarisanih kao pet-friendly neće biti srećno kad vidi velikog psa. Zato je neophodno sve proveriti pre nego što se uputite na putovanje.

Što se tiče pet-friendly usluge kao privredne delatnosti, ona danas predstavlja turistički trend i sve je više onih koji žele da je obavljaju ali nisu sigurni ni u zakonsku regulativu, niti u to da li će time ugroziti ostale goste. Ali postoji kompromis koji može da pomiri sve tri strane.

Pravila za „dlakave bebice“

Vlasnicima ljubimaca je neophodno pružiti sve potrebne informacije te će oni svoj boravak organizovati na mestu na kojem žele i u objektu u čija pravila se i njihova „dlakava bebica“ uklapa. Pri tome, njihova dužnost i obaveza jeste da poštuju pravila i ostale goste, ukoliko žele da budu društveno prihvatljivi. Osnovna stvar je vaspitanje ljubimca i opšta socijalizacija, ništa lakši a ni teži zadatak nego sa detetom.

Ostali gosti, koji posećuju objekat, ako vide da ima ljubimaca ali da su primenjena pravila koja na maksimalan način, u smislu higijene i u smislu bontona, štite sve goste pa i njih, ne bi trebalo da imaju nikakve zamerke.

Ugostitelji koji primaju ljubimce, ovo treba da dožive kao proširenje svojih usluga, bolji odgovor na trendove tržišta, svoju komparativnu prednost, mogućnost za dodatnu zaradu ali i novu uslugu koju obavljaju na maksimalno profesionalan način kako bi svi gosti, bilo da su sa ljubimcem ili bez njega, bili jednako zadovoljni.

Informativna i konsalting podrška

Sva pravila prijema ljubimca treba da su transparentna a stručnu ekspertizu na nivou zakonskih regulativa i standardizacije ove usluge, mogu potražiti kod Pet Travel Advisor doo, kompanije koja se jedina u Srbiji bavi pružanjem konsaltinga u ovoj oblasti. Tim koji sačinjava ekspertizu čine stručnjaci iz oblasti veterine, privrede, turizma i marketinga, a zajedno sa Kinološkom akademijom i Fakultetom TIMS, uskoro će biti dostupan i online kurs za sertifikaciju. Sa tim sertifikatom, ugostitelji će moći i interno pružati određene usluge i na taj način dodatno zaraditi.

Portal www.pettraveladvisor.com veoma liči na Trip Advisor, samo što je specijalizovan za pet-friendly usluge i pruža sve neophodne informacije vlasnicima ljubimaca za putovanje i boravak na mestima gde su zajedno dobrodošli.

Kao podrška turizmu, u bliskoj saradnji sa udruženjem ugostitelja, turističkih organizacija i privredne komore, trenutno se obilazi Srbija i pruža podrška pet-friendly ugostiteljima promocijom na sajtu www.pettraveladvisor.com, kao i na društvenim mrežama koje prati preko 20k pratilaca, potencijalnih putnika sa kućnim ljubimcem. Na ovom sajtu svi ugostitelji mogu napraviti svoj Listing, odnosno prikaz i to besplatno. Kroz aplikaciju koja se vrlo lako popunjava, oni će ujedno definisati i svoj Pet-policy i dobiti svoj nalog koji će biti vidljiv svim posetiocima portala.

Sajt ima četiri kategorije Listinga: Ugostitelji za smeštaj, Ugostitelji za hranu i piće, Turistička mesta (poput parkova, plaža i raznih znamenitosti koje se mogu posetiti na datoj lokaciji) i Servisi, odnosno razne usluge za ljude (saloni lepote, prodavnice..) i usluge za ljubimce (veterinar, pet shop...), gde vlasnik može s ljubimcem zajedno otići. Kada se baza napuni, ideja je da dobijete kompletan vodič na datoj lokaciji.

Pet industrija je grana privrede koja se svakim danom razvija kako bi odgovorila na sve zahteve. Kućni ljubimci su postali naša svakodnevnica, živimo sa njima, oblačimo ih, negujemo, čuvamo i želimo ih nesmetano povesti na što više lokacija. Zajedno smo u ovome, zato nađimo način da svi budemo zadovoljni!

Andrea Mladin
Pet Travel Advisor doo
General Manager

Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Tourism
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...
Tourism
Muzej automobila ispod Brankovog mosta - Poznata i buduća lokacija Muzeja Nikole Tesle
12. April 2024
Muzej automobila koji je pre oko dva meseca prinudno iseljen iz Moderne garaže u Majke...
Tourism
Kamp „Zlatibor“ otvoren za posetioce
11. April 2024
Svim ljubiteljima kampovanja svoja vrata širom je otvorio Kamp „Zlatibor”....