Pešačkim mostom do užičke tvrđave

15. April 2019

Užička srednjovekovna tvrđava Stari grad (iz 14. veka), zapuštena minulih decenija, postaje atrakcija za turiste zahvaljujući ulaganjima države i Užica. Već je delimično rekonstruisana i uređena, s namerom da ovaj utvrđeni grad izgleda onakav kakav je, prema dokumentima iz bečkog arhiva, bio u 18. stoleću. Do tvrđave će, ako se obistine najave, već dogodine sa obližnje magistrale moći da se dođe pešačkim mostom iznad reke Đetinje, dugim preko 100 metara.

U protekle dve godine, sredstvima Ministarstva kulture po projektu Zavoda za zaštitu spomenika Kraljevo, obnovljen je gornji grad, najviši deo ove tvrđave. Obavljena je njegova konzervacija, čime je sprečeno dalje urušavanje bedema, a kao vidikovac s pogledom na užičku kotlinu, postavljen je plato ograđen zaštitnom ogradom. Započeti su i konzervatorski radovi na srednjem gradu, takođe po projektu pomenutog zavoda, koji treba da budu nastavljeni u ovoj godini, kao i na jednom delu donjeg grada (put ka Vodenoj kuli). Ovde i za te poduhvate očekuju pomoć Ministarstva kulture.

Uporedo sa uređenjem drevnih zidina, nastaju i moderni sadržaji. Već je napravljen i ovog proleća zaživljava zip-lajn (dug 375 metara, visinska razlika – 20 metara), adrenalinska atrakcija za spuštanje od Starog grada do obližnje Čitakove stene, prvi takav u Užicu. Turiste na ovom potezu privlači prva hidrocentrala, stara 119 godina, gradska plaža, stari železnički most na koji se izlazi liftom, prva naša „evropska zelena staza”, koja je uređeno šetalište uz klisuru Đetinje trasom nekadašnje „Đirine” pruge do Staparske banje i niz drugog, pa se Užičani, u nameri da sve to turistički objedine s uređenom tvrđavom, nadaju pomoći i od Ministarstva turizma. O tome su nedavno obavestili ministra Rasima LJajića, prilikom njegove posete Potpećkoj pećini.

– Kod Ministarstva turizma konkurisali smo za podršku nastavka rekonstrukcije gornjeg grada užičke tvrđave, projektu po idejnom rešenju prof. dr Marka Popovića, autoriteta za srednjovekovne fortifikacije i autora do sada najbolje knjige o ovoj tvrđavi „Užički grad”. Ta rekonstrukcija gornjeg grada podrazumeva tri elementa: izgradnju kule, dogradnju citadele i izgradnju kazamata. Kada se to uradi, verno će biti prikazan gornji grad iz 1737. godine, na osnovu preciznih planova ove tvrđave iz bečkog ratnog arhiva dostupnih u digitalnoj formi. S tim što će u budućnosti ovo biti i mesto za galerijsko-muzejski prostor sa modernim audio-vizuelnim sadržajima, kao i za određene događaje. Vrednost tih planiranih radova je oko 40 miliona dinara. Izgradnja gornjeg grada biće potvrda da smo na put rekonstrukcije kompletnog ovog poteza (s plažom, centralom, klisurom, Staparskom banjom) krenuli nezaustavljivo i da nam je namera da ga otvorimo za stotine hiljada turista, koji pored našeg grada uglavnom samo prođu. Biće to i prilika da se veliki broj Užičana okrene turizmu kao izvoru prihoda – kaže zamenik užičkog gradonačelnika Nemanja Nešić.

Ministar LJajić, pominjući želju da se Užice pozicionira kao važan turistički centar, obećao je pomoć ovog ministarstva tom užičkom poduhvatu čim bude urađena projektno-tehnička dokumentacija. Kazao je da je reč o zahtevnom projektu, ali da je ministarstvo zajedno sa lokalnom samoupravom spremno da ga finansira.

Svemu oko užičke tvrđave poseban pečat daje namera za gradnju atraktivnog prilaznog pešačkog mosta s magistralnog zlatiborskog puta do Starog grada, dugog preko 100 metara. U užičkoj upravi najavljuju da će u ovoj godini raditi projekat, a dogodine graditi taj most.

Izvor: Politika

Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. March 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Tourism
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. March 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Tourism
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. March 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Tourism
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. March 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...