Ove godine završava se izgradnja najveće statue na svetu

27. March 2018
Foto: Michael Graves Architecture & Design
Foto: Michael Graves Architecture & Design

Posle više od tri godine izgradnje, najveća statua na svetu je na putu da bude završena. Svečano otkrivanje se očekuje u oktobru 2018. godine. Masivni „Kip jedinstva“ (eng. Statue of Unity) u Indiji imaće neverovatna 183 metra, što će je činiti skoro dvostruko višom od „Kipa slobode“.

Ovaj ogromni inženjerski poduhvat premašio je sadašnji rekord najviše statue na svetu, koji drži „Budin prolećni hram“ u Kini i koji iznosi nešto više od 153m, iako neki tvrde da je viši od 208 m ukoliko se uzmu u obzir i višestruka podnožja na kojima je postavljen.

„Statue of Unity“ je projektovan da bude veliki spomenik Valabaj Sardar Patela, jedne od glavnih ličnosti indijskog pokreta nezavisnosti početkom 20. veka, koga često nazivaju i „Čeličnim čovekom Indije".

Izuzetna statua se gradi u indijskoj državi Gujarat i biće okrenuta prema brani Sardar Sarovar na reci Narmadi. Kip je izgrađen na rečnom ostrvu koje će biti povezano sa kopnom preko dugog mosta. Unutar statue će se nalaziti centar za posetioce i muzej sa delom nalik palubi za posmatranje okoline koja će biti u predelu grudi kipa.

Očekuje se da će ova prva faza projekta koštati oko 460 miliona dolara, sa dalje planiranim fazama koje se odnose na proširenje, uključujući hotel i kongresni centar.

Iz perspektive inženjera, ovo je takođe nezamislivo ogroman i zahtevan projekat. Konzorcijum sastavljen od više firmi koji upravlja projektovanjem i izgradnjom uključuje Turner Construction. Firma je prepoznatljiva jer je upravljala projektom izgradnje Burj Khalife. Tokom proteklih godina uspešno su izgrađena dva betonska jezgra spomenika, oko koga će biti podignuta čelična skela za podršku bronzanih spoljnih panela koje daju statui oblik.

Nedavno je postavljena prva bronzana ploča koja je dovela statuu u završnu fazu izgradnje i koja će joj dati pravi oblik u narednim mesecima.

Još jedan okrug u Indiji već ima za cilj da prestigne po visini „Statue of Unity“. Spomenik „Shiv Smarak“ postavio je temelje za izgradnju još 2016. godine, sa predviđenim rokom završetka tokom 2021. godine. Ova izuzetna statua posvećena kralju ratnika iz 17. veka planirana je da bude visoka 210 metara ili oko 270 m, ukoliko se u obzir uzme i gigantska baza.

Izvor: gradjevinarstvo.rs

Comments (0)

Connected news

Tourism
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Tourism
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Tourism
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...