Otvorena obnovljena arheološka postavka u Narodnom muzeju Toplice

23. May 2017

Zamenik predsednika Opštine Prokuplje Miroljub Paunović otborio je u Narodnom muzeju Toplice obnovljenu postavku „Arheološka nalazišta opštine Prokuplje“. Arheološka postavka postoji od 1979. godine i sada broji oko 2000 predmeta.

– U postavci Arheološka nalazišta Toplice izložen je 451 predmet i fotografije koje ilustruju arheološku mapu opštine Prokuplje. Prema dosadašnjim saznanjima, Toplica je naseljena u neolitu. Tragova starijeg neolita ima na padinama Jastrepca, a najznačajnije nalazište mlađeg neolita je Pločnik koji se godinama istražuje i odakle potiče veliki broj predmeta, posuda od pečene zemlje, alata od kamena i kosti, statueta od pečene zemlje - rekla je između ostalog o postavci autor, arheolog i muzejski savetnik Julka Kuzmanović Cvetković. Ona je dodala da Pločnik od ostalih nalazišta tog vremena (5.500-4800.god.p.n.e) izdvaja pedesetak pronađenih bakarnih predmeta i indicija da je tu prerađivana ruda bakra.

Iz vremena gvozdenog doba ova postavka poseduje nekropole u Gornjoj Stražavi i Donjoj Toponici, a urne u kojima su sahranjivani tadašnji meštani, oružje i nakit svedoče o materijalnoj kulturi stanovnika toga vremena.

- U vreme rimske dominacije na ovim prostorima, od početka nove ere, u Toplici niče nekoliko stanica uz put Naissus – Lissus, utvrđenje u Prokuplju - Hammeum, i veći broj civilnih naselja. Najznačajniji deo antičke zbirke predstavlja ostava nakita nađena u Novoj Božurni. Iskopavanjem temelja Herkulovog hrama u Prokuplju otkriveno je u grobovima i u okviru građevine nešto novca, posuđa, mermernih statueta koje su tek naznaka sjaja bogato ukrašenog hrama. Iz vremena seobe naroda mač je slučajno otkriven u samom gradu, sa ukrasima od zlata i alamndina - istakla je Cvetković.

Prema njenim rečima, u VI veku je u Toplici sagrađeno nekoliko utvrđenja, uglavnom da bi se kontrolisala eksploatacija rude, krečnog kamena ili nekih drugih prirodnih bogatstava. Delimično su istražena utvrđenja u Bregovini, Babotincu i Rgaju, a značajan je broj tek evidentiranih utvrđenja sa kojih potiče nevelik broj slučajnih nalaza, uglavnom posuda od pečene zemlje, gvozdenih alatki i predmeta za svakodnevnu upotrebu. Na svakom od utvrđenja ima tragova života Slovena, najčešće ulomaka keramičkih posuda s karakterističnim ukrasima. Od Slovena je ostala nekropola u Donjoj Toponici, nakit i posuđe nađeno u grobovima govori o njihovoj duhovnoj i materijalnoj kulturi XI veka.

- Tokom srednjeg veka Toplica biva gusto naseljena, a ostaci utvrđenih naselja, temelji crkava i crkvišta svedoče o tome. Grad u Prokuplju sazidan na brdu koje sa tri strane obavija Toplica, obnovljen u XIV veku, imao je u podgrađu crkvu sazidanu u X veku, u koju su u XIV donete mošti Sv. Prokopija po kome su i crkva i grad dobili ime. U blizini je sazidana mala crkva posvećena Bogorodičinom pokrovu, u narodu zvana Jug Bogdanova ili Latinska crkva, na temeljima Herkulovog hrama. Tokom istraživanja srednjevekovnog utvrđenja na brdu Hisar u Prokuplju otkrivena je znatna količinu predmeta za svakodnevnu upotrebu, posuđa, alata za obradu drveta i kože, koji čine dobar deo arheološke zbirke - podvukla je autor postavke „Arheološka nalazišta opštine Prokuplje“ Julka Kuzmanović Cvetković.

Izvor: Topličke vesti

Comments (0)

Connected news

Tourism
Kruzeri počeli da dolaze do Golubačke tvrđave
08. May 2024
Tvrđava Golubački grad je prvi međunarodni rečni kruzer ove godine ugostila 17. marta. Do...
Tourism
Avio-kompanija u kojoj patike postaju deo uniforme
26. April 2024
Počev od 6. maja, holandski avio-prevoznik KLM Royal Dutch Airlines dozvoljava svojim...
Tourism
Zlatibor dobija rekreaciono jezero
26. April 2024
Opština Čajetina raspisala je tender za izradu generalnog projekta, idejnog...
Tourism
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...