Otvorena izložba posvećena Miroslavljevom jevanđelju u Golubačkoj tvrđavi

23. July 2019

Pred velikim brojem zvanica i uz performans srednjovekovnih vitezova i muziku ansambla “Renesans”, u subotu, 20. jula na Tvrđavi Golubački grad otvorena je izložba pod nazivom “Božanska inspiracija-Miroslavljevo jevanđelje”.

Na izložbi su predstavljena tri fototipska izdanja Miroslavljevog jevanđelja i to Ljube Stojanovića iz XIX veka, Izdavačke zadruge “Dosije” iz XX veka i najnovije izdanje Veljka Topalovića i grupih autora iz XXI veka. Na ovaj način javnost u Srbiji će imati po prvi put priliku da na jednom mestu vidi sva tri izdanja, inače vrhunska štamparska poduhvata svog vremena, nakon čega će izložba krenuti na turneju do Pariza, Beča i drugih evropskih prestonica.

Poslednje fototipsko izdanje, štampano u Austriji i Nemačkoj, u Golubac je stiglo iz Moskve nakon što je, u organizaciji udruženja “Beli Anđeo”, prikazano ruskoj publici u Muzeju ruskih ikona.
 
Miroslavljev jevanđelistar, najstariji sačuvani srpski ćilirični rukopis, ispisali su i oslikali srpski monasi u poslednjoj četvrtini XII veka i koji je zbog jedinstvene simbolike likovnih ukrasa, u čijoj izradi su ispreplitani istočni i zapadni uticaji, UNESKO uvrstio u registar “Pamćenje sveta”, među najvrednija pokretna dobra u svetu.

U pratećem delu izložbe javnost će imati priliku da se upozna i sa: dokumentarnim filmom “U početku beše reč” autora Boška Savkovića koji je nagrađivan na brojnim svetskim festivalima; vezenim stranicama Miroslavljevog jevanđelja, rad Biljane Ećimović, UNESKO-vog eksperta za narodne nošnje; edukativnom izložbom o istorijskom putu rukopisa, autora Radmila Mulića, koja je obišla veliki broj zemalja u Evropi i probnim primerkom faksimila iz XIX veka, prvog u svetu koji ima vernu reprodukciju oslikavanja koja su vršena na zlatu.

Pored neosporne kulturne vrednosti, ova izložba će predstavljati i dodatnu atrakciju za turiste koji posećuju Tvrđavu Golubački grad, a koju je nakon obnove krajem marta ove godine, prema rečima Iskre Maksimović, direktora preduzeća Tvrđava Golubački grad, obišlo preko 44.000 ljudi.

Izložba u Tvrđavi Golubački grad će biti dostupna posetiocima u naredna tri meseca.

Comments (0)

Connected news

Tourism
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Tourism
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Tourism
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...